Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un este bine-cunoscut pentru metodele macabre de execuție, care seamănă de cele mai multe ori cu scene din filmele de groază, relatează Daily Mail, citată de Adevarul.
De la moartea în public prin împușcare până la execuția cu tunuri antiaeriene, liderul nord-coreean a fost criticat anterior de organizațiile pentru drepturile omului pentru că a dispus pedeapsa cu moartea pentru „infracțiuni” precum vizionarea de filme străine sau încălcarea restricțiilor Covid.
Coreea de Nord este condusă din 1948 de una dintre cele mai longevive dictaturi din lume, iar în luna octombrie a anului 1993, Guvernul nord-coreean a afirmat pentru Amnesty International că pedeapsa cu moartea este aplicată rareori în „cazuri extrem de grave”.
Însă mai multe relatări dure din această țară sugerează contrariul, un raport recent din 2023 al Institutului coreean pentru Unificare Națională (KINU), conținând declarații ale martorilor oculari potrivit cărora regimul Kim a executat în public persoanele care au încălcat măsurile draconice anti-COVID-19.
Rapoartele privind existența unor ordine de împușcare până la moarte pentru cei care încercau să treacă granița nord-coreeană în timpul pandemiei au fost mediatizate la nivel local în octombrie 2020, în timp ce dictatorul își consolida controlul asupra guvernării naționale.
În luna noiembrie a aceluiași an, un cetățean nord-coreean a fost supus unei execuții publice de către autorități pentru încălcarea „măsurilor de carantină pentru situații de urgență”.
Execuția prin împușcare a bărbatului acuzat de contrabandă cu partenerii săi de afaceri chinezi a fost dispusă pentru a-i speria pe ceilalți cetățeni și a-i face să respecte cu strictețe măsurile de izolare.
Dar mărturiile șocante din raportul KINU dau și mai multă credibilitate acestor realități îngrozitoare.
Execuțiile publice fac parte de mult timp din politicile regimului tiranic al președintelui – de la spânzurările publice și până la uciderea copiilor cu puști de asalt.
În urmă cu trei ani, o organizație sud-coreeană pentru drepturile omului a documentat 23 de execuții publice în Coreea de Nord și a prezentat mărturii ale unor dezertori nord-coreeni care au fost forțați să asiste la execuții alături de membrii familiilor celor condamnați.
Toate cele 23 de execuții publice documentate de Transitional Justice Working Group au avut loc de când Kim, în vârstă de 40 de ani, a venit la putere în luna decembrie a anului 2011, după moartea subită a tatălui său.
Un martor a declarat pentru Transitional Justice Working Group din Seul, organizația care a realizat raportul, că execuțiile au servit drept avertisment din partea statului, studenții și muncitorii fiind obligați să privească.
Pedeapsa cu moartea a fost, de asemenea, aplicată pentru infracțiuni legate de droguri, prostituție, trafic de persoane și infracțiuni sexuale.
Adolescenți împușcați mortal
Adolescenții din Coreea de Nord au fost executați încă de anul trecut după ce au urmărit emisiuni TV din Coreea de Sud, potrivit unui raport.
Ministerul unificării de la Seul a luat în considerare mărturiile a peste 500 de dezertori nord-coreeni într-un raport privind abuzurile comise de Phenian.
În document a fost prezentat și cazul a șase adolescenți cu vârste de 16 și 17 ani care au fost condamnați la moarte pentru că au vizionat imagini ilicite ale unor emisiuni TV sud-coreene și au fumat opiu.
Tinerii au fost condamnați la moarte în public și au fost imediat împușcați de autorități pe un aerodrom din Hyesan, în timp ce locuitorii au fost obligați să privească.
Pentru a scăpa de amenzi, închisoare sau, mai rău, de moarte, emisiunile sud-coreene sunt descărcate pe stick-uri și vizionate în spatele ușilor închise în Coreea de Nord. Membrii regimului au calificat drept „rele” „crimele” săvârșite de minori.