Cum bagă Kim Jong-un frica în nord-coreeni. Oameni executați pentru vizionarea unor filme străine

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un este bine-cunoscut pentru metodele macabre de execuție, care seamănă de cele mai multe ori cu scene din filmele de groază, relatează Daily Mail, citată de Adevarul.

De la moartea în public prin împușcare până la execuția cu tunuri antiaeriene, liderul nord-coreean a fost criticat anterior de organizațiile pentru drepturile omului pentru că a dispus pedeapsa cu moartea pentru „infracțiuni” precum vizionarea de filme străine sau încălcarea restricțiilor Covid.   

Coreea de Nord este condusă din 1948 de una dintre cele mai longevive dictaturi din lume, iar în luna octombrie a anului 1993, Guvernul nord-coreean a afirmat pentru Amnesty International că pedeapsa cu moartea este aplicată rareori în „cazuri extrem de grave”. 

Însă mai multe relatări dure din această țară sugerează contrariul, un raport recent din 2023 al Institutului coreean pentru Unificare Națională (KINU), conținând declarații ale martorilor oculari potrivit cărora regimul Kim a executat în public persoanele care au încălcat măsurile draconice anti-COVID-19. 

Rapoartele privind existența unor ordine de împușcare până la moarte pentru cei care încercau să treacă granița nord-coreeană în timpul pandemiei au fost mediatizate la nivel local în octombrie 2020, în timp ce dictatorul își consolida controlul asupra guvernării naționale. 

În luna noiembrie a aceluiași an, un cetățean nord-coreean a fost supus unei execuții publice de către autorități pentru încălcarea „măsurilor de carantină pentru situații de urgență”. 

Execuția prin împușcare a bărbatului acuzat de contrabandă cu partenerii săi de afaceri chinezi a fost dispusă pentru a-i speria pe ceilalți cetățeni și a-i face să respecte cu strictețe măsurile de izolare. 

Dar mărturiile șocante din raportul KINU dau și mai multă credibilitate acestor realități îngrozitoare. 

Execuțiile publice fac parte de mult timp din politicile regimului tiranic al președintelui – de la spânzurările publice și până la uciderea copiilor cu puști de asalt. 

În urmă cu trei ani, o organizație sud-coreeană pentru drepturile omului a documentat 23 de execuții publice în Coreea de Nord și a prezentat mărturii ale unor dezertori nord-coreeni care au fost forțați să asiste la execuții alături de membrii familiilor celor condamnați. 

Toate cele 23 de execuții publice documentate de Transitional Justice Working Group au avut loc de când Kim, în vârstă de 40 de ani, a venit la putere în luna decembrie a anului 2011, după moartea subită a tatălui său. 

Un martor a declarat pentru Transitional Justice Working Group din Seul, organizația care a realizat raportul, că execuțiile au servit drept avertisment din partea statului, studenții și muncitorii fiind obligați să privească. 

Pedeapsa cu moartea a fost, de asemenea, aplicată pentru infracțiuni legate de droguri, prostituție, trafic de persoane și infracțiuni sexuale. 

Adolescenți împușcați mortal 

Adolescenții din Coreea de Nord au fost executați încă de anul trecut după ce au urmărit emisiuni TV din Coreea de Sud, potrivit unui raport. 

Ministerul unificării de la Seul a luat în considerare mărturiile a peste 500 de dezertori nord-coreeni într-un raport privind abuzurile comise de Phenian. 

În document a fost prezentat și cazul a șase adolescenți cu vârste de 16 și 17 ani care au fost condamnați la moarte pentru că au vizionat imagini ilicite ale unor emisiuni TV sud-coreene și au fumat opiu. 

Tinerii au fost condamnați la moarte în public și au fost imediat împușcați de autorități pe un aerodrom din Hyesan, în timp ce locuitorii au fost obligați să privească. 

Pentru a scăpa de amenzi, închisoare sau, mai rău, de moarte, emisiunile sud-coreene sunt descărcate pe stick-uri și vizionate în spatele ușilor închise în Coreea de Nord. Membrii regimului au calificat drept „rele” „crimele” săvârșite de minori. 

Guvernul dublează taxele de traversare a barajului Costești – Stînca

Guvernul majorează taxele pentru mijloacele de transport care traversează barajul Nodului Hidrotehnic Costești – Stînca de pe rîul Prut, scrie noi.md.

O decizie în acest sens ar urma să fie aprobată la ședința cabinetului de miniștri de miercuri, 27 noiembrie. Documentul a fost elaborat și propus de Agenția Proprietăți Publice. Astfel, dacă în prezent taxele variază între 20 și 200 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului, noile tarife vor fi între 40 și 400 de lei. Autoritățile își motivează decizia prin creșterea cheltuielilor de întreținere a barajului și lipsa resurselor financiare.

”În ultimii ani Î.S. ”Direcția Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca” înregistrează pierderi din cauza imposibilității acumulării veniturilor proprii necesare ce ar permite acoperirea cheltuielilor anuale de întreținere și reparații curente a barajului Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca. Acest fapt se datorează inclusiv neajustării tarifelor la plata pentru circulația pe baraj a mijloacelor de transport auto care nu au mai fost modificate încă din anul 2008”, precizează autorii proiectului. Majorarea plății pentru trecerea mijloacelor de transport pe barajul Costești-Stînca va contribui la asigurarea acumulării anuale a mijloacelor financiare necesare în mărime de circa 5,7 mln. lei.

Atenție la gheața de pe râuri și lacuri!

IGSU atenționează oamenii despre riscurile formării gheții pe râuri și lacuri în contextul răcirii vremii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscurile ce pot apărea în contextul înregistrării temperaturilor oscilante și apariției pe unele sectoare ale râurilor și lacurilor din țară a formațiunilor de gheață.

În această perioadă, stratul de gheață de pe bazinele acvatice este foarte subțire, iar acest fapt reprezintă un pericol semnificativ de prăbușire în apă. Astfel, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea și mersul pe bazinele acvatice. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu opteze pentru activități de schiat și patinat pe gheața lacurilor, fiindcă stratul de gheață este încă unul destul de fragil.

O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care se pot aventura cu jocul în apropierea bazinelor acvatice. Maturii sunt îndemnați să interzică minorilor să desfășoare activități în apropierea lacurilor și râurilor.

În caz de situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

Agricultorii pot depune cereri pentru mai multe tipuri de subvenții până pe 19 decembrie

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) atenționează că, până pe 19 decembrie 2024, se desfășoară apelul II pentru subvenționarea în avans, subvenționarea postinvestiții și subvenționarea pe etape, transmite MOLDPRES.

Potrivit MAIA, subvențiile constituie 80% din valoarea proiectului eligibil și nu vor depăși 800 mii lei (40 mii euro). Acestea vor fi acordate pentru activitățile ce țin de prevenirea și de combaterea eroziunii solului, ameliorarea chimică a solurilor, conservarea și sporirea fertilității solurilor terenurilor agricole.

„Dosarul de solicitare a subvenției în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria în care solicitantul va efectua investiția. Criteriile de eligibilitate stabilesc că solicitant al subvențiilor poate fi persoana juridică/fizică sau unitatea administrativ teritorială de nivelul întâi, care deține teren în proprietate, posesie sau folosință, înregistrat în modul stabilit de lege, și urmează să implementeze proiectul într-o unitate administrativ – teritorială de nivelul întâi”, explică sursa citată.

Plățile vor fi efectuate în două tranșe: I Tranșă – 70% din valoarea subvenției, care va fi achitată în condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului în proporție de cel puțin 20%, din valoarea proiectului investițional; II Tranșă – 30% din valoarea subvenției, se va efectua în baza cererii de debursare, la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative. 

Pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA la rubrica: Subvenții în avans – îmbunătățiri funciare 2024.

Ce a făcut o femeie după ce a găsit un plic cu 17.000 de euro pe stradă. Gestul ei a fost lăudat de multă lume
Articolul anterior
„Este mult mai bolnav decât lasă Palatul Buckingham să se înțeleagă”. Înmormântarea Regelui Charles e pregătită, spun surse apropiate familiei regale
Articolul următor