CEste din nou acea perioadă a anului! Când te gândești la Paște, probabil îți imaginezi copii alergând în hainele lor de duminică în timp ce vânează cele mai frumoase ouă de Paște. Tradiția de a încondeia ouă reușește să reunească an de an întreaga familie împreună în Joia Mare. Dar, cum decorăm ouăle de Paște în 2023? Din fericire, posibilitățile de desenare a ouălor de Paște sunt aproape infinite.
Tradiții de Paște: vopsitul ouălor
Încondeierea ouălor, primenirea locuinței, înnoirea hainelor și cadourile aduse de Iepuraș se numără printre cele mai cunoscute obiceiuri de Paște la români. Acestora li se adaugă și tradițiile locale, precum stropitul fetelor pentru a se menține frumoase tot anul sau împodobirea porților caselor în care se găsesc fete nemăritate, scrie impact.ro.
La noi, pregătirile pentru sărbătorile pascale înseamnă, înainte de toate, curățenie și bucate tradiționale care se fac în casă. Astfel, gospodinele se ocupă din timp de „curățenia de Paște“, pentru ca locuința să fie lună atunci când vin musafirii în vizită, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare.
De Paște, la români nu lipsesc niciodată următoarele preparate: ouăle roșii, drobul de miel, pasca și cozonacul. Gospodinele vopsesc ouăle de Paște în Joia Mare, întrucât orice lucru realizat vineri, când la biserică are loc Prohodul, este văzut ca un mare păcat.
La țară, oamenii iau din cuibare ouă proaspete de găina sau de rață și pregătesc ei înșiși unelte de ornament. În trecut, cele mai folosite „condeie“ erau lumânarea, cu al cărei capăt încins la foc se desenau anumite semne pe coaja oului, și pana de gâscă.
Totodată, oamenii topeau ceara de la albine, în care adăugau puțin cărbune pisat, și încondeiau ouăle cu motivele dorite, după care le lăsau în vopsea pentru colorarea fondului. Acest obicei se mai practică și astăzi în unele zone. Local, se folosesc metode inedite de decorare a ouălor, mai mult sau mai puțin legate de întrebuințarea cerii: ouă pictate, decorate în relief, încondeiate cu frunze sau împodobite cu mărgele.
Cum decorăm ouăle de Paște în 2023?
Fie că celebrezi Paștele 2023 drept sărbătoare creștină sau nu, indicat ar fi să nu ratezi ouăle încondeiate acasă pentru a completa atmosfera. În general, oamenii își adună toată energia în această perioadă a anului pentru ca sărbătoarea Paștelui să fie îndestulată, fericită și, de ce nu, mai colorată.
Ouăle colorate sunt simbolul universal al Paștelui, iar tradiția încondeierii lor apare la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos. În multe culturi, oul este perceput drept ca un simbol al echilibrului, creaţiei, al vieţii şi al fertilității, fapt pentru care este deseori oferit în dar.
În creștinism, decorarea ouălor are legătură cu Învierea lui Iisus Hristos. Ouăle roșii au o semnificație aparte, fiind nelipsite de pe masa de Paște. Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, culoarea roșie a ouălor reprezintă sângele Mântuitorului care a fost crucificat pentru salvarea omului din păcat.
Folosirea unui colorant pe bază de oțet este, probabil, cel mai la îndemână mod tradițional de vopsire a ouălor, însă există multe alte metode la care poți apela pentru ca ouăle de Paște de anul acesta să devină mici opere de artă. Indiferent că preferi ouăle pictate, stropite cu vopsea sau decorate cu autocolant, există câte o idee creativă și distractivă pentru fiecare preferință în parte.
Iată câteva idei creative de încondeiere a ouălor de Paște în 2023:
Cum decorăm ouăle de Paște în 2023, în mod natural?
În ultimii ani, tot mai multe persoane caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paște. O soluție eficientă, rapidă și ieftină pentru a colora ouăle de sărbători constă în folosirea unor ingrediente precum: sfeclă, suc de afine, vin sau chiar ceai.
În plus, la decorarea ouălor pot fi folosite frunze sau flori presate. Dacă vrei ca ouăle să aibă culoarea roz, de pildă, anul acesta, tot ce trebuie să faci este să folosești suc de sfeclă. În plus, în loc să fierbi ouăle în sucul de sfeclă, le poți lăsa, pur și simplu, în lichid peste noapte.
Dacă vrei ca ouăle de Paște să fie verzi, fierbe o legătură de spanac (sau chiar iarbă) și pune ouăle fierte în zeamă. Astfel, vei obține ouă de Paște de un verde crud deosebit. Atenție, însă! Spanacul nu este suficient dacă este folosit proaspăt.
O altă modalitate naturală de vopsit ouă este reprezentată de folosirea condimentelor. Șofranul de India, de exemplu, conferă ouălor o culoare galbenă, inedită. Așadar, pune câteva vârfuri de cuţit de şofran puse într-un borcan cu apă de la robinet și lasă ouăle în acest amestec. De menționat că este nevoie de mai mult timp pentru ca vopseaua să se prindă.
Poate nu îți vine să crezi, însă poți obține niște ouă deosebite de Paște folosind chiar ceai sau cafea. Cu cât lichidul este mai colorat, cu atât nuanța ouălor va fi mai intensă. Lasă ouăle în cafea sau în ceai peste noapte, iar dimineață vei obține ouă maro pentru masa de Paște. Totodată, nu uita că ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.