Cum decorăm ouăle de Paște în 2023? Modele și culori în tendințe

CEste din nou acea perioadă a anului! Când te gândești la Paște, probabil îți imaginezi copii alergând în hainele lor de duminică în timp ce vânează cele mai frumoase ouă de Paște. Tradiția de a încondeia ouă reușește să reunească an de an întreaga familie împreună în Joia Mare. Dar, cum decorăm ouăle de Paște în 2023? Din fericire, posibilitățile de desenare a ouălor de Paște sunt aproape infinite. 

Tradiții de Paște: vopsitul ouălor  

Încondeierea ouălor, primenirea locuinței, înnoirea hainelor și cadourile aduse de Iepuraș se numără printre cele mai cunoscute obiceiuri de Paște la români. Acestora li se adaugă și tradițiile locale, precum stropitul fetelor pentru a se menține frumoase tot anul sau împodobirea porților caselor în care se găsesc fete nemăritate, scrie impact.ro. 

La noi, pregătirile pentru sărbătorile pascale înseamnă, înainte de toate, curățenie și bucate tradiționale care se fac în casă. Astfel, gospodinele se ocupă din timp de „curățenia de Paște“, pentru ca locuința să fie lună atunci când vin musafirii în vizită, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare. 

De Paște, la români nu lipsesc niciodată următoarele preparate: ouăle roșii, drobul de miel, pasca și cozonacul. Gospodinele vopsesc ouăle de Paște în Joia Mare, întrucât orice lucru realizat vineri, când la biserică are loc Prohodul, este văzut ca un mare păcat.  

La țară, oamenii iau din cuibare ouă proaspete de găina sau de rață și pregătesc ei înșiși unelte de ornament. În trecut, cele mai folosite „condeie“ erau lumânarea, cu al cărei capăt încins la foc se desenau anumite semne pe coaja oului, și pana de gâscă.

Totodată, oamenii topeau ceara de la albine, în care adăugau puțin cărbune pisat, și încondeiau ouăle cu motivele dorite, după care le lăsau în vopsea pentru colorarea fondului. Acest obicei se mai practică și astăzi în unele zone. Local, se folosesc metode inedite de decorare a ouălor, mai mult sau mai puțin legate de întrebuințarea cerii: ouă pictate, decorate în relief, încondeiate cu frunze sau împodobite cu mărgele.

Cum decorăm ouăle de Paște în 2023? 

Fie că celebrezi Paștele 2023 drept sărbătoare creștină sau nu, indicat ar fi să nu ratezi ouăle încondeiate acasă pentru a completa atmosfera. În general, oamenii își adună toată energia în această perioadă a anului pentru ca sărbătoarea Paștelui să fie îndestulată, fericită și, de ce nu, mai colorată.  

Ouăle colorate sunt simbolul universal al Paștelui, iar tradiția încondeierii lor apare la chinezi cu două mii de ani înainte de Hristos. În multe culturi, oul este perceput drept ca un simbol al echilibrului, creaţiei, al vieţii şi al fertilității, fapt pentru care este deseori oferit în dar.  

În creștinism, decorarea ouălor are legătură cu Învierea lui Iisus Hristos. Ouăle roșii au o semnificație aparte, fiind nelipsite de pe masa de Paște. Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, culoarea roșie a ouălor reprezintă sângele Mântuitorului care a fost crucificat pentru salvarea omului din păcat. 

Folosirea unui colorant pe bază de oțet este, probabil, cel mai la îndemână mod tradițional de vopsire a ouălor, însă există multe alte metode la care poți apela pentru ca ouăle de Paște de anul acesta să devină mici opere de artă. Indiferent că preferi ouăle pictate, stropite cu vopsea sau decorate cu autocolant, există câte o idee creativă și distractivă pentru fiecare preferință în parte.  

Iată câteva idei creative de încondeiere a ouălor de Paște în 2023:  

 

Cum decorăm ouăle de Paște în 2023, în mod natural? 

În ultimii ani, tot mai multe persoane caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paște. O soluție eficientă, rapidă și ieftină pentru a colora ouăle de sărbători constă în folosirea unor ingrediente precum: sfeclă, suc de afine, vin sau chiar ceai.  

În plus, la decorarea ouălor pot fi folosite frunze sau flori presate. Dacă vrei ca ouăle să aibă culoarea roz, de pildă, anul acesta, tot ce trebuie să faci este să folosești suc de sfeclă. În plus, în loc să fierbi ouăle în sucul de sfeclă, le poți lăsa, pur și simplu, în lichid peste noapte. 

Dacă vrei ca ouăle de Paște să fie verzi, fierbe o legătură de spanac (sau chiar iarbă) și pune ouăle fierte în zeamă. Astfel, vei obține ouă de Paște de un verde crud deosebit. Atenție, însă! Spanacul nu este suficient dacă este folosit proaspăt.  

O altă modalitate naturală de vopsit ouă este reprezentată de folosirea condimentelor. Șofranul de India, de exemplu, conferă ouălor o culoare galbenă, inedită. Așadar, pune câteva vârfuri de cuţit de şofran puse într-un borcan cu apă de la robinet și lasă ouăle în acest amestec. De menționat că este nevoie de mai mult timp pentru ca vopseaua să se prindă.  

Poate nu îți vine să crezi, însă poți obține niște ouă deosebite de Paște folosind chiar ceai sau cafea. Cu cât lichidul este mai colorat, cu atât nuanța ouălor va fi mai intensă. Lasă ouăle în cafea sau în ceai peste noapte, iar dimineață vei obține ouă maro pentru masa de Paște. Totodată, nu uita că ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.  

Un nou lot de contoare inteligente va fi instalat la peste 14.000 de consumatori, cu sprijinul Italiei și PNUD

Digitalizarea sectorului energetic din Republica Moldova avansează, odată cu livrarea celui de-al doilea lot de contoare inteligente către operatorii de distribuție Premier Energy Distribution și RED Nord – inițiativă finanțată de Guvernul Italiei, prin intermediul PNUD Moldova. Programul-pilot a fost lansat de către Ministerul Energiei în anul 2023, în parteneriat cu Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Inițiativa contribuie la o infrastructură energetică rezilientă, eficiență operațională sporită, reducerea dependenței energetice și alinierea la standardele europene. 

Astfel, 9.085 de contoare inteligente vor fi instalate începând cu luna februarie 2025 la consumatorii casnici și noncasnici din perimetrul rețelei de distribuție Centru-Sud de către Premier Energy Distribution, iar 5.344 de dispozitive vor fi instalate de RED Nord în zona de distribuție Nord. Pe lângă contoare, au mai fost livrate echipamente esențiale pentru crearea infrastructurii de măsurare inteligentă, cum ar fi concentratoare, servere, module de comunicație și alte componente necesare pentru transmiterea și procesarea automată a datelor.

Acest lot completează instalarea din prima etapǎ a 3000 de contoare inteligente, cu sprijinul financiar al PNUD Moldova. Până la sfârșitul anului 2025 vor fi instalate 35.000 de dispozitive smart, ceea ce reprezintă 3% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de electricitate. 

„Electrificarea sectorului energetic este inevitabilă în tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, iar rețelele inteligente joacă un rol crucial în integrarea surselor de energie intermitente și în asigurarea unei alimentări stabile. Proiectul de contorizare inteligentă este un prim pas spre transformarea digitală a sectorului energetic. Dincolo de faptul că datele vor fi citite în timp real, odată cu liberalizarea pieței, tarifele diferențiate vor oferi consumatorilor libertatea de a gestiona propriul consum de energie electrică. Suntem încrezători că proiectul pilot va avea rezultate pozitive și astfel actorii sectorului energetic vor avea certitudinea să investească în digitalizare”, a declarat Cristina Pereteatcu, Secretară de Stat la Ministerul Energiei. 

Locurile de consum a energiei electrice care urmează să fie dotate cu contoare inteligente sunt selectate conform unor algoritmi prestabiliți, în funcție de criterii precum localizarea geografică, densitatea populației, nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socio-economic și disponibilitatea infrastructurii tehnice existente. 

Contoarele inteligente vor oferi avantaje atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii de distribuție a energiei electrice. Dispozitivele măsoară și transmit date despre consumul de energie în timp real, automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie să se citească fizic contoarele. Pentru transmiterea datelor, sistemul de contorizare inteligentă utilizează liniile electrice aeriene prin tehnologia PLC (Power Line Communication) și serviciile operatorilor de telefonie mobilă. Datele centralizate sunt transmise către un sistem de control, ceea ce permite analiza comportamentului consumatorilor. 

În același timp, contoarele inteligente vor permite o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie și parametrilor de calitate de către operatorii de distribuție, identificarea accidentelor, restabilirea mai rapidă a serviciilor în caz de incidente, facilitarea integrării surselor regenerabile, precum și introducerea unor structuri tarifare flexibile, în funcție de orele de consum. 

Datele deja colectate în cadrul programului-pilot sunt analizate și vor fi utilizate la elaborarea de noi politici informate și pilotarea tarifului diferențiat.  

În Uniunea Europeană peste jumătate din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale. 

Încă un atac armat în SUA: Cel puțin 11 oameni au fost împușcați în faţa unui club din New York

Cel puţin 11 persoane au fost rănite prin împuşcare, miercuri, în faţa unui club de noapte din Queens, potrivit Departamentului de Poliţie al oraşului New York, a relatat joi New York Post, citat de News.ro. Într-o înregistrare video de pe X se arată o prezenţă numeroasă a poliţiei şi a ambulanţelor în faţa clubului, scrie digi24.ro.

Incidentul a avut loc în apropierea clubului de noapte Amazura din Jamaica, un cartier din New York, cu puţin înainte de ora locală 23:20. Rapoartele spun că victimele au fost duse la spitalele din apropiere, inclusiv la Long Island Jewish Hospital şi Cohen’s Children Medical Center. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu se află în stare critică. Clubul unde a avut loc incidentul este descris ca fiind „un local de noapte spaţios, plin de energie, cu dans, DJ şi spectacole live, plus cocktailuri şi băuturi”. Incidentul armat din New York urmează atacului din New Orleans, soldat cu 15 morţi.

Fenomen rar în Moldova: În prima noapte a anului a fost observată aurora boreală

Un fenomen destul de rar – aurora boreală – a luminat cerul Moldovei în prima noapte din anul 2025. Acest fenomen natural a fost vizibil și România, scrie diez.md.

colaj foto: www.diez.md

Internauții moldoveni au publicat pe rețelele de socializare mai multe fotografii cu acest fenomen. Aurora boreală a putut fi observată la Soroca, Drochia, Edineț și alte localități din țară.

Mai jos puteți vedea cum arată fenomenul la noi în țară.

Aliona Triboi: adevărata frumusețe este cea naturală, nu sunt fanul machiajului/P
Articolul anterior
Topul mărfurilor moldovenești exportate în UE
Articolul următor