Cum e să fii femeie pilot: „Reacțiile oamenilor sunt diverse, îmi place să-i văd cum își dau coate și zâmbesc”

Să fie la înălțime în fiecare zi e în fișa postului pentru românca Teodora Grama. Știe că este un exemplu pentru alte tinere care vor să fie la manșa unui avion, dar misiunea nu e ușoară. E nevoie de multă muncă, dar și satisfacțiile sunt mari. Cum ar fi să privești răsăritul din carlingă. Teodora spune că încă se amuză de reacțiile pasagerilor care văd cine îi va duce la destinație, scrie digi24.ro.

Teodora Grama a povestit la Digi24 că a crescut de mică printre avioane și că pasiunea pentru zbor i-a fost insuflată de familie, tatăl fiind parașutist militar. Și totuși, mama fiind medic, toată lumea se aștepta ca și ea să aleagă acea meserie. La 14 ani, când a anunțat că vrea să devină pilot, toată lumea a fost surprinsă, dar familia a susținut-o mult pentru a-și împlini visul.

„Zbor de 4 ani la linie, înainte am urmat cursurile unei academii de zbor, care au durat un an și jumătate. Pregătirea din școală mi s-a părut dificilă, cu un volum foarte mare de informații, cu 14 materii cu manuale destul de groase, cu examene și program de zbor, pe lângă cel teoretic.

Am făcut asta pentru mine, voiam să îmi demonstrez că se poate. Faptul că sunt un exemplu acum pentru orice tânăr e o satisfacție în plus”, a povestit Teodora.

Ea a descris primul zbor cu pasageri ca fiind o experiență dificilă, cu emoții. „Suntem însă învățați cum să le stăpânim”, a spus ea.

„Sunt momente în care trebuie să fim foarte focusați pe zbor, sunt și momente când admirăm răsăritul soarelui. Sau chiar al lunii, în general doar piloții pot experimenta asta”, a afirmat tânăra.

Ea a spus că prioritizează somnul, nutriția și sportul și că a învățat să își adapteze programul, în special orele de somn la perioadele de zbor.

Tânăra a vorbit și despre reacțiile pasagerilor când aud vocea ei, în avion: „Sunt de toate felurile, uneori mă văd din timpul îmbarcării, îmi place să văd oamenii care poate își dau coate sau arată spre mine și zâmbesc, majoritatea reacțiilor sunt pozitive, haioase, mai sunt și glumițe, dar prezența femeilor la manșă devine tot mai normal”.

„Oamenii să nu renunțe la visul lor, să persevereze, să depună munca necesară și sigur vor ajunge unde își doresc. Avem o țară foarte frumoasă, în industria mea piloții români sunt recunoscuți ca fiind foarte buni. Despre România toată lumea știe că e o țară foarte frumoasă și cu asta mă mândresc și eu”, este mesajul Teodorei.

sursa: www.digi24.ro

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Națională: „Nu vom reuși să stopăm această criză sanitară fără solidaritate și unitate”
Articolul anterior
Peste 40 de cazuri Omicron, confirmate în 11 țări UE. Toate sunt asimptomatice sau cu simptome ușoare
Articolul următor