Mii de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de la începutul războiului şi până acum.S-a întâmplat și în Herson, acolo unde reprezentanții Moscovei au luat toți copiii unui orfelinat și i-au trimis mai întâi în Crimeea aflată sub ocupație, pentru ca, mai apoi, să-i ducă pe unii direct pe propriul rusesc.
Propaganda Kremlinului nu s-a ferit să se laude cu aceste deportări, care au fost condamnate nu doar de ucraineni, ci de întreaga comunitate internațională.
Copiii deportați din Herson aveau, majoritatea, sub cinci ani. În orfelinat erau peste patruzeci de copii, arată un reportaj realizat de CNN, preluat de Antena3.
Olena, o femeie cu părul alb, a fost asistentă a orfelinatului din Herson timp de 17 ani. Între timp, orfelinatul a ajuns locul unei fărădelegi.
„Simt un gol, un gol, totul parcă tocmai s-a oprit. Copiii au avut de toate. Erau fericiți. Acum, nu au rămas decât liniștea și lucrurile care încă mai amintesc de ei. Numele lor este trecut pe dulapuri”, spune ea
„Ne-au somat să le adunăm hainele. Rușii și colaboratorii lor au sunat seara și au spus să pregătim copiii pentru dimineață. Autobuzele au sosit la opt”, continuă femeia.
În loc să ascundă această crimă de război, rușii s-au lăudat cu ea.
Scenele deportării au fost filmate pentru propaganda Moscovei și apoi publicate pe canalul de Telegram al unui deputat rus.
Operațiunea s-a petrecut în octombrie. Potrivit anchetatorilor ucraineni, micuții au fost duși apoi în Crimeea ocupată sau chiar în Rusia.
Investigatorii spun că totul a făcut parte dintr-o misiune premeditată a rușilor de a lua copiii ucrainenilor. Până și spitalele erau pe listă.
Aici, rușii s-au lovit de o anumită rezistență subterană.
Angajații unui spital i-au declarat bolnavi pe copiii care urmau să fie deportați
„A fost înfricoșător. Terifiant. Atât de multă presiune. De două ori pe zi ne cereau să le arătăm listele cu copiii de dus în Rusia”, spune Olga Piliarksa.
Pentru a-i salva pe micuți de deportare, Olga şi colegii ei au dus orfanii la Terapie Intensivă şi au falsificat evaluările medicale, declarându-i grav bolnavi pe copiii sănătoși.
Chiar au simulat o ventilație de urgență.
„Am înțeles că rușii și colaboratorii nu ne vor ierta, spune ea. Știam că vor exista repercusiuni serioase. Am înțeles asta”, spune femeia, resemnată.
Dar ea și colegii său au riscat și au reușit, astfel, să salveze copiii.