Cum i-au păcălit angajații unui spital din Herson pe rușii care voiau să-i deporteze pe copiii internați

Mii de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de la începutul războiului şi până acum.S-a întâmplat și în Herson, acolo unde reprezentanții Moscovei au luat toți copiii unui orfelinat și i-au trimis mai întâi în Crimeea aflată sub ocupație, pentru ca, mai apoi, să-i ducă pe unii direct pe propriul rusesc.

Cum i-au păcălit angajații unui spital ucrainean pe rușii care voiau să-i deporteze pe copiii internați, la Herson

Propaganda Kremlinului nu s-a ferit să se laude cu aceste deportări, care au fost condamnate nu doar de ucraineni, ci de întreaga comunitate internațională.

Copiii deportați din Herson aveau, majoritatea, sub cinci ani. În orfelinat erau peste patruzeci de copii, arată un reportaj realizat de CNN, preluat de Antena3.

Olena, o femeie cu părul alb, a fost asistentă a orfelinatului din Herson timp de 17 ani. Între timp, orfelinatul a ajuns locul unei fărădelegi.

„Simt un gol, un gol, totul parcă tocmai s-a oprit. Copiii au avut de toate. Erau fericiți. Acum, nu au rămas decât liniștea și lucrurile care încă mai amintesc de ei. Numele lor este trecut pe dulapuri”, spune ea

„Ne-au somat să le adunăm hainele. Rușii și colaboratorii lor au sunat seara și au spus să pregătim copiii pentru dimineață. Autobuzele au sosit la opt”, continuă femeia.

În loc să ascundă această crimă de război, rușii s-au lăudat cu ea.

Scenele deportării au fost filmate pentru propaganda Moscovei și apoi publicate pe canalul de Telegram al unui deputat rus.

Operațiunea s-a petrecut în octombrie. Potrivit anchetatorilor ucraineni, micuții au fost duși apoi în Crimeea ocupată sau chiar în Rusia.

Investigatorii spun că totul a făcut parte dintr-o misiune premeditată a rușilor de a lua copiii ucrainenilor. Până și spitalele erau pe listă.

Aici, rușii s-au lovit de o anumită rezistență subterană.

Angajații unui spital i-au declarat bolnavi pe copiii care urmau să fie deportați

„A fost înfricoșător. Terifiant. Atât de multă presiune. De două ori pe zi ne cereau să le arătăm listele cu copiii de dus în Rusia”, spune Olga Piliarksa.

Pentru a-i salva pe micuți de deportare, Olga şi colegii ei au dus orfanii la Terapie Intensivă şi au falsificat evaluările medicale, declarându-i grav bolnavi pe copiii sănătoși.

Chiar au simulat o ventilație de urgență.

„Am înțeles că rușii și colaboratorii nu ne vor ierta, spune ea. Știam că vor exista repercusiuni serioase. Am înțeles asta”, spune femeia, resemnată.

Dar ea și colegii său au riscat și au reușit, astfel, să salveze copiii.

Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic, luni, decizia de a efectua o renumărare voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului pro-rus Călin Georgescu, relatează EFE, potrivit Agerpres citată de observatornews.ro.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziune.

EFE precizează că Biroul Electoral Central din România a decis săptămâna trecută renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, prin ordin al Curţii Constituţionale.

Călin Georgescu a câştigat cu aproape 23% primul tur al scrutinului prezidenţial, în faţa candidatei pro-europene Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat, Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea, reaminteşte agenţia spaniolă de presă.

Curtea Constituţională din România a validat luni seara primul tur al alegerrilor prezidențiale din Român ia, respingând solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Cetățenii vor afla valoarea compensației la sfârșitul acestei săptămâni

Autoritățile spun că fac tot posibilul ca cetățenii să aibă o claritate în privința valorii compensației la energie, până la finele acestei săptămâni. Plățile monetare vor varia între 300 și 800 de lei și vor fi calculate individualizat. Gospodăriile cu venituri mici vor avea compensații mai mari, celelalte vor primi plăți mai mici sau în general s-ar putea să nu se califice pentru compensații, bunăoară, în cazul celor ale căror venituri depășesc 30 de mii de lei pe lună, a precizat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Cei care se vor califica pentru compensații nu vor primi mai puțin de 300 de lei, a subliniat ea, relatează Radio Moldova.

„Nimeni nu va fi exclus doar fiindcă nu există buget, dacă are necesitatea și corespunde criteriilor care urmează să fie aprobate în detalii săptămâna aceasta în ședință de Guvern. Nu se pune problema că oamenii nu vor primi compensații fiindcă nu există buget. El a fost gândit, a fost planificat. Noi am făcut simulări, inclusiv pe numărul de cazuri de anul trecut, care este unul similar. Nu există surprize, noi știm la ce să ne așteptăm și tot ce se întâmplă e în limita așteptărilor pe care le-am avut”, a notat Corina Ajder.În decembrie, când intră în vigoare tariful majorat la gazele naturale, valoarea compensațiilor va fi ajustată, a precizat Corina Ajder. Ajustări se vor face și dacă, eventual, se va majora tariful la energia termică.„Vom face modificările necesare în cadrul legal pentru a asigura că oamenii nu achită mai multe pentru aceste facturi, doar pentru că s-a majorat tariful. Vom compensa mai mult pentru a ne asigura că nici o gospodărie nu achită un tarif mai mare decât cel achitat în sezonul precedent”, a adăugat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.Amintim că peste 700 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. În acest an, plățile nu vor fi direct în factură, ci vor fi transferate pe card sau la poștă. Compensațiile pentru luna noiembrie vor fi achitate la mijlocul lunii decembrie.

A cincea zi de proteste masive în Georgia

Protestele împotriva deciziei guvernului georgian de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2028 continuă, ajungând la a cincea zi consecutivă. În Tbilisi și alte orașe mari, precum Batumi, Kobuleti și Ozurgeti, zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi, potrivit relatărilor presei locale și internaționale, scrie moldova1.md.

La Tbilisi, protestatarii au ridicat baricade pe bulevardul Rustaveli, iar în fața Parlamentului s-au înregistrat confruntări dure cu forțele de ordine, notează DW.Poliția a utilizat gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade fumigene pentru a dispersa mulțimea. În semn de protest, manifestanții au folosit artificii și au lovit barierele de fier ale Parlamentului. Ministerul de Interne al Georgiei a justificat intervenția, declarând că „mitingul a depășit limitele unei adunări pașnice”.

Până acum, autoritățile au reținut 224 de persoane în primele patru zile de proteste. Acțiunile continuă să fie marcate de ciocniri violente și măsuri stricte de securitate.

Premierul Irakli Kobakhidze a declarat luni, 2 decembrie, că „integrarea europeană a Georgiei nu este abandonată, ci va continua cu eforturi maxime”. Cu toate acestea, el a exclus negocierile cu opoziția. Pe de altă parte, președintele Salome Zurabișvili, care s-a alăturat protestatarilor în prima zi, a criticat dur guvernul, acuzându-l că servește interesele rusești. „Mesajul este clar: redă-mi vocea, redă-mi viitorul european!”, a scris ea pe rețelele sociale.

Manifestațiile au izbucnit pe 28 noiembrie, după ce premierul Kobakhidze a anunțat că negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor fi suspendate până la sfârșitul anului 2028. Decizia a fost primită cu indignare de societatea georgiană, care consideră integrarea europeană un obiectiv strategic al țării.

Deși guvernul încearcă să calmeze situația, protestele par departe de a se încheia, iar viitorul stabilității politice în Georgia rămâne incert.

Alexei Navalnîi, torturat și umilit de ruși în închisoare după ce documentarul despre el a câştigat Oscarul
Articolul anterior
Fetița de 12 ani ucisă de un troleibuz în Chișinău era unicul copil al părinților săi
Articolul următor