Cum lucrează FSB și Kremlinul pentru a destabiliza Republica Moldova

Un set de documente sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene și analizate de „The Washington Post” ilustrează modul în care Rusia lui Putin încearcă să manipuleze țările din Europa de Est chiar și în pofida declinului campaniei sale militare din Ucraina.

Când mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața clădirii președinției Republicii Moldova pentru a cere demisia liderului pro-occidental al micuțului stat situat între România și Ucraina, omul din spatele acestei demonstrații – un controversat om de afaceri cocoțat în fruntea unui partid de opoziție și fugar în Israel din cauza problemelor cu legea – a primit imediat aplauze din partea regimului de la Moscova.

Este un „partener destoinic pe termen lung”, l-a descris un politician rus de rang înalt, care ar fi propus totodată un contract favorabil pentru gaze naturale dacă Republica Moldova ar fi condusă de partidul său. Poreclit „Cel Tânăr” de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), Ilan Șor, în vârstă de 35 de ani, este o figură de prim-plan în eforturile Kremlinului de a submina aspirațiile pro-occidentale ale Republicii Moldova, o fostă republică sovietică devenită independentă acum mai bine de 30 de ani, scrie „The Washington Post”, care citează documente și interviuri cu oficiali de la Chișinău, ucraineni și din Vest.

Documentele, care fac parte dintr-un set de materiale sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene și analizate de „The Washington Post”, ilustrează modul în care Rusia lui Putin încearcă să manipuleze țările din Europa de Est chiar și în pofida declinului campaniei sale militare din Ucraina. Conform documentelor și surselor „The Washington Post”, FSB a direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a-și asigura o rețea de politicieni supuși în Republica Moldova și a reorienta acest stat către Moscova.

Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni împotriva mai multor organizații și persoane din Rusia și din Republica Moldova, inclusiv împotriva lui Șor, luat în vizor pentru că „a coordonat cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a provoca tulburări politice în (Republica, n. red.) Moldova” și „a primit sprijin din Rusia” în acest sens, precum și că a colaborat în iunie „cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina”  demersurile conducerii de la Chișinău în vederea obținerii statutului de stat candidat la UE pentru Republica Moldova.

Moscova sprijină de mult timp o regiune separatistă în interiorul granițelor Republicii Moldova. Este vorba de Transnistria, ocupată de trupele rusești încă de la obținerea independenței. De altfel, conflictul înghețat din această zonă a servit Moscovei ca o frână pentru a zădărnici eforturile pro-europene ale Republicii Moldova.

În primele luni ale războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, Guvernul de la Chișinău s-a temut că tancurile rusești vor trece peste granița Republicii Moldova, un scenariu luat în calcul mai ales în cazul căderii orașului-port Odesa, situat la 65 de kilometri distanță. Această amenințare militară s-a atenuat, dar tensiunile cresc la Chișinău pe fondul șantajului energetic al Rusiei, care mizează astfel pe o schimbare a conducerii Republicii Moldova. Acest șantaj survine în contextul unei operațiuni a armatei ruse vizând distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei, țară care asigură o parte importantă din importul de energie electrică al Republicii Moldova.

Un populist „în adevăratul sens al cuvântului”

Managementul celor două principale canale de televiziune pro-ruse din Republica Moldova a fost transferat la sfârșitul lunii septembrie unui asociat apropiat al lui Ilan Șor, oferindu-i acestuia o platformă majoră pentru a promova o agendă aliniată Moscovei. În plus, potrivit unor interceptări, FSB a trimis o echipă de strategi politici pentru a consilia partidul lui Șor. Și, potrivit unor documente, FSB a supravegheat o tranzacție prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Ilan Șor pentru a-l proteja pe acesta din urmă de autoritățile Republicii Moldova.

Citiți continuarea pe www.adevarul.ro

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat a murit, după ce a fost strivit de roata unei remorci a unui tractor. Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de 29 iunie, în localitatea Echimăuți, raionul Rezina.

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, Elena Băetrău, victima s-a dovedit a fi un bărbat de 53 de ani. Acesta împreună cu alte persoane erau implicați în activitate de evacuare a gunoiului, când din atenție a căzut sub roțile remorcii tractorului, scrie www.stiri.md.

Din nefericire, din cauza traumelor severe suferite, bărbatul a decedat pe loc.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Un asteroid de dimensiunea unui munte trece la 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra

Un asteroid masiv, considerat un posibil ”ucigaş de planete”, trece joi prin proximitatea relativă a Terrei, la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri, cu o viteză de 93.000 km/h, transmite Live Science citat de Agerpres.

Acest asteroid „potenţial periculos” de dimensiunea unui munte este unul dintre cei mai mari asteroizi care au trecut prin apropierea Pământului în mai mult de un secol. Asteroidul denumit 2011 UL21 este un asteroid de proximitate pentru Terra – orbita sa îl aduce ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) faţă de Soare (adică de aproximativ 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare).

Asteroidul 2011 UL21 trece prin proximitatea Soarelui o dată la fiecare 3 ani. Pornind de la observaţiile din trecut, asteroidul are între 1,7 şi 3,9 kilometri lungime, conform SpaceReference.org, fiind mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, după cum arată datele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

2011 UL21 este însă de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, şi de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Astfel, în cazul unei ciocniri cu Terra, acest asteroid are potenţialul de a produce distrugeri la nivel continental, iar materia expulzată în atmosferă după un eventual impact ar putea duce la modificări climatice semnificative, motiv pentru care este considerat un „ucigaş de planete”.

Asteroidul 2011 UL21 trece la aproximativ 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra – mai aproape decât a trecut în ultimii 110 ani, conform simulărilor derulate de NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL). La această distanţă, este considerat un obiect „potenţial periculo”s de către NASA, chiar dacă distanţa la care trece este de 17 ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Lună.

Deşi acest asteroid nu prezintă un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă pentru că este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat până la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de Terra în ultimii 124 de ani, conform lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).

2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ până în anul 2089, când va trece la distanţa de doar 2,7 milioane de kilometri de planeta noastră, conform simulărilor derulate de JPL.

Calculele NASA arată că nu există niciun pericol ca un asteroid „ucigaş de planete” să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani. Asteroidul Apophis, care este suficient de mare pentru a distruge un oraş, se va apropia de Pământ în 2029, când va trece mai aproape decât orbitele pe care se află unii sateliţi, dar fără a prezenta riscul unei ciocniri, conform simulărilor.

Un moldovean stabilit în Italia și-a omorât din greșeală prietena. Cum s-a întâmplat totul
Articolul anterior
Un pasager a incendiat baia unui avion după ce a fumat o țigară în timpul zborului
Articolul următor