Cum o idee apărută unei mame, aflate în concediul de îngrijire a copilului, a devenit o afacere de succes. Aflați Povestea Nataliei Gaipeli

Într-o perioadă în care alimentația sănătoasă devine un subiect din ce în ce mai discutat, Nadejda Gaipeli din Tighina (Bender) a trecut de la cuvinte la fapte. În urmă cu șase ani, fiind în concediu de îngrijire cu cel de-al doilea copil, a căutat o alternativă sănătoasă la dulciurile pline de zahăr disponibile pe piață. Așa cum aceste căutări nu s-au încununat cu succes, Nadejda a decis să își creeze propriile dulciuri, din fructe uscate, fără zahăr, aditivi sau coloranți.

Dotată cu un uscător, Nadejda a început să prepare dulciuri acasă, folosind fructe de sezon. După mai multe experimente, a început să producă și pastile din fructe, păstrând aceleași standarde de calitate. Dedicată ideii de a promova consumul de dulciuri sănătoase și cu fler de antreprenor, Nadejda a fondat compania Freya, numele fiind inspirat de zeița scandinavă a dragostei și fertilității.

Începuturile nu au fost ușoare. Nadejda a investit mult timp și resurse pentru a dezvolta rețete care să păstreze aroma și gustul natural al fructelor, menținând în același timp majoritatea nutrienților esențiali. Ea a dorit ca produsele sale să fie și atractive vizual, fără a folosi zahăr sau conservanți.

Produsele Freya, realizate din fructe achiziționate în mare parte de la producători locali, au devenit rapid populare datorită calității și beneficiilor pentru sănătate. Gustările din fructe uscate, folosind o tehnologie de uscare la rece, păstrează fructele pentru perioade lungi de timp, fără a necesita refrigerare.

Cu determinare și viziune, Nadejda a diversificat gama de produse, incluzând pastile din diverse fructe, paste de arahide și seturi pentru vin fiert. Produsele Freya au devenit un brand recunoscut, fiind comercializate în cafenele, magazine și oferite de companii angajaților drept cadouri sănătoase de sărbători.

Un moment cheie în dezvoltarea afacerii a fost obținerea asistenței financiare și a mentoratului din partea Suediei, Marii Britanii și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Acest sprijin financiar a permis achiziționarea de echipamente suplimentare pentru uscare și deshidratare, precum și utilaje moderne pentru curățarea fructelor. Investițiile au crescut productivitatea și au permis extinderea operațiunilor și pregătirea produselor pentru export.

Sprijinul financiar, alături de mentorat și instruiri gratuite în cadrul proiectului AdTrade, a permis Nadejdei să îmbunătățească strategia de marketing, să creeze ambalaje eco și etichete atractive pentru produsele sale și să creeze încă două locuri de muncă. Colaborarea cu alți beneficiari ai proiectului AdTrade a dus la crearea de seturi de cadouri originale pentru sărbători și i-a permis să diversifice piața de desfacere. 

„Aprecierea din partea clienților mă inspiră și îmi dau putere, încredere și noi aspirații. Deși suntem încă o companie mică, încercăm să devenim o companie cu ciclu tehnologic închis de producție, fără deșeuri. De exemplu, nucleul mărului pe care nu-l folosim în procesul de producere îl oferim fermierilor locali ca și hrană pentru animale sau pentru compostare”, relatează Nadejda Gaipeli. 

După șase ani de activitate, compania Freya este deja un nume cunoscut în stânga Nistrului, iar acum, cu ajutorul proiectului AdTrade, își croiește calea și pe malul drept. Afacerea a crescut atât de mult, încât Nadejda și-a implicat și soțul în gestionarea ei. Astăzi, Freya are o rețea solidă de clienți fideli care apreciază calitatea și autenticitatea produselor din fructe.

Nadejda Gaipeli este una dintre cei 76 de antreprenori care au beneficiat de asistența Suediei, Marii Britanii și PNUD, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor pe ambele maluri ale Nistrului.

Noi detalii în cazul fetiței rătăcite în pădurea de la Strășeni. „Ea a mers în altă parte, spre sud, unde se întindea fâșia de pădure la kilometri”

Ministerul Educației va analiza toate detaliile organizării competiției sportive din pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, în urma căreia s-a pierdut o fetiță de 10 ani. Mai mult, va verifica dacă minora întrunea criteriile pentru participare. Declarațiile au fost oferite de secretarul de stat de la Ministerul Educației Sergiu Gurin pentru Teleradio-Moldova, după o ședință cu organizatorii competiției.

Potrivit acestora, concursul a fost organizat conform regulamentului, iar fetița putea să parcurgă traseul fără dificultăți, dar ar fi mers într-o direcție greșită.

Organizatorii au acționat în conformitate cu regulamentul nemijlocit al competiției. Acum noi am solicitat Federației absolut toate ofertele de concurs, să verificăm actele, să verificăm dacă sportiva era eligibilă pentru competiție, pentru că, aparent, sportiva avea busola și harta traseului. Teoretic, ar fi trebuit să se orienteze, să se întoarcă, pentru că erau puncte de referință. Nici ei nu presupuneau că fata o să se ducă în acea direcție. Pentru că ei au niște instruiri foarte clare, că dacă se pierd persoane întotdeauna să se orienteze cu busola și să meargă spre Vest. Ea a mers în altă parte, spre sud, unde se întindea fâșia de pădure la kilometri”, a comunicat Sergiu Gurin.

Reprezentanții Federației de Orientare Sportivă au mai comunicat la minister că fetița ar fi adormit și i-ar fi fost frică să răspundă la strigătele salvatorilor.

Din spusele Federației, fetița avea o educație bună, părinții au învățat-o că atunci când vede persoane străine să nu vorbească, să nu răspundă și atunci când în întuneric auzea persoane care strigau ea s-a speriat și s-a ascuns de persoane. Deja după ce a fost găsită, ea spunea că vreo trei ore a trecut nemijlocit prin apropiere și pur și simplu se temea să iasă, după aceea a adormit și, într-un bun sfârșit, Slavă Domnului, a fost găsită”, a explicat secretarul de stat.

Secretarul de stat Sergiu Gurin urmează să meargă și la Sângerei, de unde este originară minora, pentru a analiza dacă fetița avea pregătirea necesară și dreptul de a participa la competiție.

În cazul în care vor fi depistate abateri în organizarea competiției, Ministerul Educației ar putea decide sistarea finanțării Federației.

Secretarul general al NATO, în vizită în Ucraina: „Poporul Ucrainei a îndurat atât de multe”

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a efectuat marți, 15 aprilie, o vizită în Ucraina. Acesta a vizitat orașul Odesa, care a fost atacat recent de drone rusești și a purtat o discuție cu președintele Volodimir Zelenski, menționând că va sprijini în continuare poporul ucrainean.

.„Astăzi am vizitat Odesa împreună cu Zelenski. Poporul Ucrainei a îndurat atât de multe – nu în ultimul rând atacul Rusiei de Florii asupra orașului Sumî. Sprijinul NATO este neclintit. Vom continua să ajutăm Ucraina astfel încât să se poată apăra astăzi și să descurajeze viitoarele agresiuni, asigurând o pace dreaptă și durabilă”, a scris Mark Rutte, pe X.com.

În timpul vizitei în Ucraina, Mark Rutte și președintele ucrainean au vizitat un spital în care se recuperează soldații veniți de pe front și răniții din atacul de la Sumî.

Oficialul a menționat că se află în țara vecină pentru că el crede că ucrainenii merită pace, siguranță în casele și țara lor.

„Stabilitatea și previzibilitatea sprijinului pentru Ucraina sunt stimulentele corecte pentru Rusia, stimulente pentru diplomație. Acolo, la Moscova, trebuie să vadă că Ucraina nu va fi lăsată singură în fața războiului.

Sunt recunoscător fiecăruia din lume care înțelege acest lucru și continuă să sprijine Ucraina”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

De asemenea, Volodimir Zelenski a subliniat că: „Este important să continuăm să lucrăm împreună în cadrul coaliției celor doritori și capabili să garanteze securitatea.

Marea Britanie, Franța și alte țări NATO deja pregătesc activ baza pentru un contingent de securitate în Ucraina. Este esențial să fim toți suficient de rapizi și eficienți în acest proces. De asemenea, misiunea NATO de asistență de securitate și antrenamente pentru Ucraina din Wiesbaden trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Eficiența sa reprezintă protecția vieților oamenilor noștri”.

Tot astăzi, Administrația lui Donald Trump a informat aliații din G7 că nu poate semna o declarație care condamnă atacul rusesc asupra Sumelor, deoarece „lucrează la păstrarea unui spațiu pentru negocieri pașnice”, relatează BBC, care citează agenția Bloomberg.

Potrivit sursei citate, Canada, care prezidează în acest an „Grupul celor Șapte”, a informat aliații că fără aprobarea Statelor Unite nu va fi posibilă emiterea unei declarații.

Conform unui proiect aflat în posesia Bloomberg News, declarația G7 ar fi trebuit să menționeze că atacul asupra Sumî este o dovadă că Rusia intenționează să continue războiul.

Donald Trump a numit cu o zi înainte atacul rusesc asupra orașului Sumî „îngrozitor”, dar nu a menționat direct Rusia. El a spus că „au făcut o greșeală”, iar la solicitarea jurnaliștilor de a clarifica la ce se referă, a răspuns: „Întrebați-i pe ei”.

Trump nu a precizat despre cine vorbește, a mai scris AFP.Este prima vizită de un astfel de rang în Ucraina, după atacul rusesc cu rachete balistice asupra orașului Sumî, din Duminica Floriilor, pe 13 aprilie, care a dus la moartea a 34 de oameni și rănirea altor 117.

Secretarul general NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău, a avut o întrevedere cu Maia Sandu. Despre ce au discutat

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit în țara noastră, după care s-a deplasat în Ucraina, transmite Moldova1

Potrivit Președinției, discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace de peste 30 de ani – o cooperare care respectă statutul constituțional de neutralitate al țării noastre și care contribuie la creșterea siguranței cetățenilor, se precizează într-un comunicat al Președinției.

Totodată, se specifică că sprijinul Alianței a ajutat țara noastră să-și întărească capacitatea de a preveni și răspunde la crize, să-și modernizeze instituțiile din sectorul de securitate și apărare, dar și să protejeze spațiul informațional și cibernetic.

Tot astăzi, 15 aprilie, Mark Rutte a efectuat o vizită și în Ucraina, unde a vizitat orașul Odesa, atacat recent de drone rusești și a purtat o discuție cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Orașul Sângerei va avea o stației de Epurare modernă
Articolul anterior
Ce se întâmplă dacă mănânci pepenele roșu cu tot cu semințe
Articolul următor
Close menu