Cum o idee apărută unei mame, aflate în concediul de îngrijire a copilului, a devenit o afacere de succes. Aflați Povestea Nataliei Gaipeli

Într-o perioadă în care alimentația sănătoasă devine un subiect din ce în ce mai discutat, Nadejda Gaipeli din Tighina (Bender) a trecut de la cuvinte la fapte. În urmă cu șase ani, fiind în concediu de îngrijire cu cel de-al doilea copil, a căutat o alternativă sănătoasă la dulciurile pline de zahăr disponibile pe piață. Așa cum aceste căutări nu s-au încununat cu succes, Nadejda a decis să își creeze propriile dulciuri, din fructe uscate, fără zahăr, aditivi sau coloranți.

Dotată cu un uscător, Nadejda a început să prepare dulciuri acasă, folosind fructe de sezon. După mai multe experimente, a început să producă și pastile din fructe, păstrând aceleași standarde de calitate. Dedicată ideii de a promova consumul de dulciuri sănătoase și cu fler de antreprenor, Nadejda a fondat compania Freya, numele fiind inspirat de zeița scandinavă a dragostei și fertilității.

Începuturile nu au fost ușoare. Nadejda a investit mult timp și resurse pentru a dezvolta rețete care să păstreze aroma și gustul natural al fructelor, menținând în același timp majoritatea nutrienților esențiali. Ea a dorit ca produsele sale să fie și atractive vizual, fără a folosi zahăr sau conservanți.

Produsele Freya, realizate din fructe achiziționate în mare parte de la producători locali, au devenit rapid populare datorită calității și beneficiilor pentru sănătate. Gustările din fructe uscate, folosind o tehnologie de uscare la rece, păstrează fructele pentru perioade lungi de timp, fără a necesita refrigerare.

Cu determinare și viziune, Nadejda a diversificat gama de produse, incluzând pastile din diverse fructe, paste de arahide și seturi pentru vin fiert. Produsele Freya au devenit un brand recunoscut, fiind comercializate în cafenele, magazine și oferite de companii angajaților drept cadouri sănătoase de sărbători.

Un moment cheie în dezvoltarea afacerii a fost obținerea asistenței financiare și a mentoratului din partea Suediei, Marii Britanii și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Acest sprijin financiar a permis achiziționarea de echipamente suplimentare pentru uscare și deshidratare, precum și utilaje moderne pentru curățarea fructelor. Investițiile au crescut productivitatea și au permis extinderea operațiunilor și pregătirea produselor pentru export.

Sprijinul financiar, alături de mentorat și instruiri gratuite în cadrul proiectului AdTrade, a permis Nadejdei să îmbunătățească strategia de marketing, să creeze ambalaje eco și etichete atractive pentru produsele sale și să creeze încă două locuri de muncă. Colaborarea cu alți beneficiari ai proiectului AdTrade a dus la crearea de seturi de cadouri originale pentru sărbători și i-a permis să diversifice piața de desfacere. 

„Aprecierea din partea clienților mă inspiră și îmi dau putere, încredere și noi aspirații. Deși suntem încă o companie mică, încercăm să devenim o companie cu ciclu tehnologic închis de producție, fără deșeuri. De exemplu, nucleul mărului pe care nu-l folosim în procesul de producere îl oferim fermierilor locali ca și hrană pentru animale sau pentru compostare”, relatează Nadejda Gaipeli. 

După șase ani de activitate, compania Freya este deja un nume cunoscut în stânga Nistrului, iar acum, cu ajutorul proiectului AdTrade, își croiește calea și pe malul drept. Afacerea a crescut atât de mult, încât Nadejda și-a implicat și soțul în gestionarea ei. Astăzi, Freya are o rețea solidă de clienți fideli care apreciază calitatea și autenticitatea produselor din fructe.

Nadejda Gaipeli este una dintre cei 76 de antreprenori care au beneficiat de asistența Suediei, Marii Britanii și PNUD, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor pe ambele maluri ale Nistrului.

Gabriel Nebunu a cântat la Palatul Național: doar din respect pentru Fuego

Pe 7 și 8 noiembrie, Fuego susține concerte la Palatul de la Chișinău, alături de Orchestra Fraților Advahov, numeroși artiști de la noi, printre care se numără și Gabriel Nebunu, cel căruia ”i s-ar fi interzis” să-și susțină concertul aniversar la Palat, informează unica.md.

Invitații speciali ai artistului român cu care cântă în duet, se numără Mihai Ciobanu, Nicolae și Isidor Glib, Maria Iliuț și Ansamblul etnofolcloric „Crenguță de Iederă”, Zinaida Bolboceanu, Stela Botez și revelația Moldovei, dar și carismaticul interpret de muzică populară Gabriel Nebunu.

Aseară, Gabriel Nebunu a urcat în scenă nu din culise, ci din public.

Se pare că artistul a evoluat la Palatul Național doar din respect pentru Paul Surugiu, cu care îl leagă o prietenie frumoasă, având în vedere recentele dezvăluiri făcute într-un interviu despre cum i s-a interzis să-și susțină concertul aniversar la cei 10 ani de activitate scenică la palat.

Biletele la concertele lui Fuego au costat între 250-1.000 de lei și s-au vândut toate.

Ion Paladi, melodie emoționantă alături de frații săi. Ce alte surprize pregătește artistul

Îndrăgitul interpret de muzică populară de la noi, Ion Paladi, alături de frații săi Constantin și Petru Paladi, a lansat de curând o melodie emoționantă intitulată ”Dor de părinți”, care deja a ajuns la inimile admiratorilor, informează unica.md. 

“Dor de părinți” cel mai nou cântec alături de frații mei. Este foarte important să nu uităm de unde am plecat de la casa părintească, locurile unde am copilărit și de părinții care ne-au dat viață!”, scria artistul într-o postare.

Videoclipul a fost filmat în satul natal Chișcăreni.

Vă invităm să ascultați melodia.

Artistul mai pregătește și alte surprize pentru publicul său drag. Foarte curând, acesta va lansa, în premieră, o piesă de muzică ușcoară. Videoclipul, în care apare alături de soția sa, filmat pe strada pietonală din Chișinău, va fi lansat pe 16 noiembrie, ora 12.00 și se intinulează ”Mii de stele”.

Ion Paladi a început să cânte de la vârsta de 11 ani, a studiat la Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” și este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea „Dirijat Cor Academic”. Este solist al orchestrei naționale ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros și este extrem de îndrăgit atât ân țară, cât și peste Prut.

Ministra Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis

Ministra Sănătății Ala Nemerenco ia apărarea medicului din Bălți, condamnat pentru malpraxis și a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, informează unica.md.

”Am repetat de multe ori că sistemul de justiție este vital pentru activitatea tuturor domeniilor. În special când vine vorba de corupție, hoție, crime.

Sistemul de justiție în termeni simpli, pentru oameni, este despre dreptate și nedreptate. Fiecare om, vinovat sau nevinovat, trebuie să fie asigurat că va avea dreptul la un proces corect.

Medicina e o specialitate pe muchie de cuțit. Nimeni nu cunoaște cum ieșim noi din gărzi sau săli de operații, nimeni nu ne cunoaște emoțiile când pierdem pacienții. Vârsta medie a unui medic al serviciilor medicale critice de intervenție urgentă în lume este de 57 ani. Nimeni nu cunoaște povara arderii profesionale, a lacrimilor noastre, a sacrificiului personal. Câți medici am pierdut numai în pandemie, nimeni din colegi nu a refuzat să iasă la serviciu, deși erau siguri ca într-o zi vor contacta boala și pentru unii va fi fatală. Așa și a fost…

Recent, un bun prieten de al meu neurochirurg din București a salvat viața unui mic moldovean de la noi de câteva luni într-o operație care a durat 17 ore. 17 ore! Vă dați seama să stai cu microscopul pe un creieraș micuț, în costum chirurgical, cu broboane de transpirație pe frunte, cu mâinile și ochii încordați și obosiți, la limita rezistenței! Micuțul a fost salvat, a revenit acasă, crește, dar câte zile de viață a lăsat medicul în acea sală de operație?

Ministerul Sănătății e implicat cu regret în multe procese judiciare, citesc aproape zilnic diferite hotariri de instanță. Si vreau să cred în continuare ca avem și judecători corecți în domeniu. Și nu vreau să cred ca era necesară încătușarea unui medic în sala de judecată, pentru a fi dus pe sus în penitenciar. El nu este criminal și nu poate fi tratat așa. El, ca și oricare alt cetățean are dreptul la o justiție corectă, imparțială, plină de probe și antiprobe. De aceea trebuie să ne grăbim să ajungem în UE, acolo unde drepturile ne vor fi garantate în cea mai mare măsură.

Decizia instanței pe cazul medicului Cozub Serghei e executorie, dar finală va fi cea a Curții Supreme. Solicităm tratarea acestui caz sensibil cu maximă atenție și oferirea dreptului medicului de a prezenta toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale, nerefuzându-i-se dreptul la o justiție corectă. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO.

În aceste timpuri grele trebuie să rămânem o societate unită. E timpul să ne europenizăm pe-adevăratelea, nu doar geografic.”, scrie în postarea sa ministra Sănătății.

Orașul Sângerei va avea o stației de Epurare modernă
Articolul anterior
Ce se întâmplă dacă mănânci pepenele roșu cu tot cu semințe
Articolul următor