Concedierile în masă de la Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală (DOGE) din SUA, condus de Elon Musk, făcute în mod superficial, au stârnit îngrijorare în întreaga țară, până să se revină asupra deciziei, potrivit ziarului american The Washington Post citat de libertatea.ro.

Pe fondul tumultului cauzat de concedierile în masă, demiterea de către administrația Trump a angajaților care întrețin arsenalul nuclear al Americii a provocat, probabil, cel mai mare șoc.
Departamentul Energiei va recunoaște mai târziu că oamenii de acolo ocupau funcții extrem de sensibile și nu ar fi trebuit niciodată concediați. Aproape toți angajații au fost reangajați, după o revenire jenantă asupra deciziei. Acesta este un exemplu clar al modului în care administrația a fost nevoită să anuleze mai multe demiteri după ce abordarea sa haotică a cauzat daune mai mari agențiilor decât se anticipase.
Angajații Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară (NNSA) sunt responsabili de un vast sistem guvernamental care asigură securitatea și operabilitatea a 5.000 de focoase nucleare. Ei se asigură că radiațiile nu se scurg, că armele nu se detonează accidental și că plutoniul nu ajunge pe mâini greșite. Cu toate acestea, în noaptea dinaintea Zilei Îndrăgostiților, administrația Trump a concediat, în mod superficial, 17% din forța de muncă a NNSA, în ciuda obiecțiilor vehemente ale oficialilor de rang înalt din domeniul nuclear. „Președintele a spus că angajații esențiali pentru securitatea națională vor fi exceptați de la concedieri. Dar apoi s-a luat decizia de a declara că aceste poziții nu sunt critice pentru securitatea națională. Este atât de absurd încât nici nu știu ce să spun”, a declarat un oficial al agenției nucleare, sub protecția anonimatului, pentru a evita represaliile.
Acest episod s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari gafe din primele săptămâni ale administrației Trump, când președintele a folosit fără menajamente Serviciul DOGE al SUA, supravegheat de miliardarul și consilierul de la Casa Albă Elon Musk, pentru a reduce drastic numărul angajaților guvernamentali.
Un val de apeluri de panică din partea parlamentarilor ambelor partide politice a dus la reinstalarea rapidă a majorității celor 314 ingineri nucleari, tehnicieni și manageri care fuseseră concediați prin e-mail. Totul a avut loc nu înainte ca incidentul să provoace haos și confuzie în cadrul agenției cu 1.800 de angajați, evidențiind pericolele aplicării filozofiei din Silicon Valley – „mișcă-te rapid și distruge lucruri” – în agenții guvernamentale cu misiuni de o importanță vitală. Angajații concediați au declarat că economiștii începători instalați la Departamentul Energiei păreau să nu înțeleagă nici măcar elementele de bază ale activității Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară (NNSA), o ramură-cheie a departamentului și un pilon esențial al apărării naționale. „Aceste locuri de muncă sunt direct legate de prevenirea unor evenimente catastrofale în locuri din Tennessee, Texas, New Mexico, Nebraska și Kansas City, Missouri”, a spus un fost oficial al agenției, sub anonimat, pentru a nu-și periclita cariera.
Astfel, au fost reangajați oficialii care lucrau pentru a opri răspândirea gripei aviare, pentru protejarea lanțului alimentar și pentru evaluarea dispozitivelor medicale. Chiar Elon Musk a făcut haz de o greșeală a Serviciului DOGE, care „a anulat accidental” eforturile de combatere a virusului Ebola. Administrația a cerut agențiilor să anuleze concedierile veteranilor militari, soților/soțiilor acestora și angajaților Liniei de Criză pentru Veterani, un program de prevenire a suicidului. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au concediat și apoi reangajat angajați care supravegheau ajutorul acordat primilor respondenți și supraviețuitorilor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. La Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), unii angajați au fost readuși după ce oficialii i-au plasat în concediu din greșeală, crezând că lucrau în alte domenii. „Este evident că oamenii de la DOGE nu au înțeles cum funcționează sistemul nostru de arme nucleare. Asta a fost incompetență”, a spus Jim Walsh, un savant în arme nucleare la Programul de Studii de Securitate al Institutului de Tehnologie din Massachusetts.