Cum s-a făcut de râs departamentul lui Elon Musk care a dat afară și a reangajat peste 300 de oameni

Concedierile în masă de la Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală (DOGE) din SUA, condus de Elon Musk, făcute în mod superficial, au stârnit îngrijorare în întreaga țară, până să se revină asupra deciziei, potrivit ziarului american The Washington Post citat de libertatea.ro.

Pe fondul tumultului cauzat de concedierile în masă, demiterea de către administrația Trump a angajaților care întrețin arsenalul nuclear al Americii a provocat, probabil, cel mai mare șoc.

Departamentul Energiei va recunoaște mai târziu că oamenii de acolo ocupau funcții extrem de sensibile și nu ar fi trebuit niciodată concediați. Aproape toți angajații au fost reangajați, după o revenire jenantă asupra deciziei. Acesta este un exemplu clar al modului în care administrația a fost nevoită să anuleze mai multe demiteri după ce abordarea sa haotică a cauzat daune mai mari agențiilor decât se anticipase.

Angajații Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară (NNSA) sunt responsabili de un vast sistem guvernamental care asigură securitatea și operabilitatea a 5.000 de focoase nucleare. Ei se asigură că radiațiile nu se scurg, că armele nu se detonează accidental și că plutoniul nu ajunge pe mâini greșite. Cu toate acestea, în noaptea dinaintea Zilei Îndrăgostiților, administrația Trump a concediat, în mod superficial, 17% din forța de muncă a NNSA, în ciuda obiecțiilor vehemente ale oficialilor de rang înalt din domeniul nuclear. „Președintele a spus că angajații esențiali pentru securitatea națională vor fi exceptați de la concedieri. Dar apoi s-a luat decizia de a declara că aceste poziții nu sunt critice pentru securitatea națională. Este atât de absurd încât nici nu știu ce să spun”, a declarat un oficial al agenției nucleare, sub protecția anonimatului, pentru a evita represaliile.

Acest episod s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari gafe din primele săptămâni ale administrației Trump, când președintele a folosit fără menajamente Serviciul DOGE al SUA, supravegheat de miliardarul și consilierul de la Casa Albă Elon Musk, pentru a reduce drastic numărul angajaților guvernamentali.

Un val de apeluri de panică din partea parlamentarilor ambelor partide politice a dus la reinstalarea rapidă a majorității celor 314 ingineri nucleari, tehnicieni și manageri care fuseseră concediați prin e-mail. Totul a avut loc nu înainte ca incidentul să provoace haos și confuzie în cadrul agenției cu 1.800 de angajați, evidențiind pericolele aplicării filozofiei din Silicon Valley – „mișcă-te rapid și distruge lucruri” – în agenții guvernamentale cu misiuni de o importanță vitală. Angajații concediați au declarat că economiștii începători instalați la Departamentul Energiei păreau să nu înțeleagă nici măcar elementele de bază ale activității Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară (NNSA), o ramură-cheie a departamentului și un pilon esențial al apărării naționale. „Aceste locuri de muncă sunt direct legate de prevenirea unor evenimente catastrofale în locuri din Tennessee, Texas, New Mexico, Nebraska și Kansas City, Missouri”, a spus un fost oficial al agenției, sub anonimat, pentru a nu-și periclita cariera.

Astfel, au fost reangajați oficialii care lucrau pentru a opri răspândirea gripei aviare, pentru protejarea lanțului alimentar și pentru evaluarea dispozitivelor medicale. Chiar Elon Musk a făcut haz de o greșeală a Serviciului DOGE, care „a anulat accidental” eforturile de combatere a virusului Ebola. Administrația a cerut agențiilor să anuleze concedierile veteranilor militari, soților/soțiilor acestora și angajaților Liniei de Criză pentru Veterani, un program de prevenire a suicidului. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au concediat și apoi reangajat angajați care supravegheau ajutorul acordat primilor respondenți și supraviețuitorilor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. La Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), unii angajați au fost readuși după ce oficialii i-au plasat în concediu din greșeală, crezând că lucrau în alte domenii. „Este evident că oamenii de la DOGE nu au înțeles cum funcționează sistemul nostru de arme nucleare. Asta a fost incompetență”, a spus Jim Walsh, un savant în arme nucleare la Programul de Studii de Securitate al Institutului de Tehnologie din Massachusetts.

O delegație a Congresului SUA vine la București pentru întâlniri cu oficialii români

O delegație a Congresului Statelor Unite va ajunge în România pentru discuții cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și cu premierul Marcel Ciolacu, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale și după blocarea de către SUA a ridicării vizelor pentru români, au declarat duminică, 13 aprilie, surse politice pentru Libertatea.

ora 10.00 – întâlnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni ora 12.30 – întâlnire cu parlamentari români ora 16:00 – întâlnire la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri ora 18.00 – cină informală la Vila Dante găzduită de Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la București

În total, 8 membri ai Congresului SUA vor veni în România, mai precis patru republicani și patru democrați.

Vizita congresmenilor SUA la București va fi cu numai trei săptămâni înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, programat pe 4 mai, dar și după ce SUA au blocat intrarea României în programul Visa Waiver.

Reuniune despre securitatea din Marea Neagră, organizată în Turcia. Rusia și Ucraina vor participa la discuții, potrivit CNN Turk

O reuniune a reprezentanților delegațiilor Rusiei și Ucrainei pe probleme de securitate în Marea Neagră va avea loc la Ankara în perioada 15-16 aprilie, potrivit CNN Turk, care citează surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale din Turcia.

Nu este precizat cine anume va participa la întâlnire și dacă aceasta va fi directă.

Moscova și Kievul nu au anunțat oficial vizita reprezentanților lor la această reuniune.

De la începutul anului, părțile au negociat prin intermediari.

La rândul său, Ministerul turc al Apărării Naționale a informat că va organiza la Ankara, în perioada 15-16 aprilie, o reuniune cu reprezentanți militari ai țărilor străine pe probleme de securitate în Marea Neagră. Cu toate acestea, componența delegațiilor nu este specificată.

„O reuniune privind problemele de securitate din Marea Neagră în lumina unei posibile încetări a focului între Rusia și Ucraina va avea loc în perioada 15-16 aprilie la sediul Comandamentului Forțelor Navale Turce. La aceasta vor participa reprezentanți militari ai țărilor străine și se va discuta aspectul naval al planificării militare pentru menținerea păcii în Marea Neagră”, a informat serviciul de presă al departamentului, citat de TASS.

Reprezentanții SUA au purtat discuții separate cu delegațiile rusă și ucraineană în Arabia Saudită în perioada 23-25 martie.

În urma discuțiilor, SUA au raportat că au convenit cu părțile beligerante o încetare a focului în Marea Neagră.

Kremlinul a declarat că Rusia va înceta focul în Marea Neagră numai după ridicarea sancțiunilor împotriva Rosselkhozbank, precum și a producătorilor și exportatorilor de alimente și îngrășăminte.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, comentând acest lucru, a declarat că reprezentanții ruși „au început deja să manipuleze” și „încearcă să răsucească acordurile”.

Președintele american Donald Trump a declarat că administrația sa studiază condițiile înaintate de Kremlin.

Trump vine cu noi declarații despre pacea în Ucraina

La o zi după ce a părut să critice lipsa de acțiuni ale Rusiei în ceea ce privește o încheiere a războiului din Ucraina, președintele american Donald Trump a revenit cu un mesaj vehement privind negocierile de pace, scrie hotnews.ro

„Cred că Ucraina-Rusia ar putea merge în direcția bună și veți afla destul de curând. Există un punct în care trebuie să faci sau să taci. Vom vedea ce se întâmplă”, le-a declarat Trump, sâmbătă, reporterilor aflați la bordul Air Force, potrivit Reuters.

„Rusia trebuie să se miște. Prea mulți oameni mor, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens – Un război care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată și nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte”, a declarat Trump, vineri, într-o postare pe platforma Truth Social.

În aceeași zi, trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff a efectuat o călătorie neanunțată la Santk Petersburg pentru a se întâlni cu mai mulți oficiali ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin. După încheierea discuţiilor, Kremlinului a transmis că cei doi au discutat aspecte ale unei soluţionări a conflictului din Ucraina, fără să facă alte precizări.

Discuțiile de la Moscova au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA și Rusia menit să convină asupra unei încetări a focului în Ucraina pare să fi stagnat din cauza dezacordurilor privind condițiile pentru o pauză completă a ostilităților.

SUA continuă eforturile pentru încheierea războiului din Ucraina

În finalul lunii martie, Casa Albă a anunțat că a intermediat un acord de încetare parțială a focului între Rusia și Ucraina, vizând Marea Neagră și infrastructura din sectorul energiei.

Cu toate acestea, de atunci au fost raportate numeroase încălcări ale înțelegerii, iar Kievul și Moscova încă nu au căzut de acord oficial asupra termenilor. Între timp, Putin a semnalat că este reticent în a accepta o încetare deplină a ostilităților.

Donald Trump a părut să își schimbe tonul în ultimele săptămâni, declarând pentru NBC News că este „foarte supărat” pe Vladimir Putin după multiplele încercări americane de negociere a unui armistițiu.

Președintele SUA a amenințat, de asemenea, că va introduce tarife de 50% împotriva țărilor care cumpără petrol rusesc dacă Moscova nu va fi de acord cu o încetare a focului. Rusia și Belarus nu sunt vizate de taxele anunțate în această lună de liderul de Casa Albă.

De partea cealaltă, Rusia a continuat să vorbească într-o notă optimistă despre schimbarea din relațiile cu SUA și despre discuțiile care se desfășoară. Vineri, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a spus că Washingtonul încearcă să abordeze „cauzele primare” ale conflictului și a descris într-un registru pozitiv poziția lui Trump.

17 medicamente noi vor apărea, în premieră, în farmaciile din țară
Articolul anterior
Răfuială tragică între doi foști soți din Sudul țării: Un bărbat și-ar fi înjunghiat mortal fosta soție
Articolul următor
Close menu