Cum s-ar putea termina războiul din Ucraina în 2025

Pe măsură ce războiul din Ucraina ajunge la sfârșitul celui de-al treilea an, Rusia câștigă teren mai repede. 2025 ar putea fi anul sfârșitului acestui conflict, scrie adevarul.ro.

Jurnaliștii de la BBC consideră că în 2025 s-ar putea încheia acest conflict european. Aceștia au analizat situația războiului din Ucraina și au prezentat cum ar putea arăta finalul său.

Trebuie să spun că situația se schimbă dramatic”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la conferința de presă de la sfârșitul anului din decembrie, adăugând: „Există mișcare de-a lungul întregii linii de front. În fiecare zi.

În estul Ucrainei, armata rusă înaintează prin câmpurile larg deschise ale Donbasului. Unii civili fug înainte ca războiul să ajungă la ei. Alții rămân până când obuzele încep să explodeze în jurul lor. Abia atunci își împachetează lucrurile pe care le pot transporta și își părăsesc locuințele, urcând în trenuri și autobuze și mergând mai spre vest, spre a fi în siguranță.

„Discuția despre negocieri este o iluzie”

În îndepărtatul Washington, între timp, imprevizibilul Donald Trump, care nu este faimos pentru dragostea lui pentru Ucraina sau pentru Volodimir Zelenski, este pe cale să preia conducerea la Casa Albă.

În plus, rămâne de văzut și dacă promisiunea lui Trump de a pune capăt conflictului în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului va fi respectată.

Potrivit lui Michael Kofman, expert al Fundației Carnegie pentru Pacea Internațională (Carnegie Endowment for International Peace), noua administrație americană se confruntă cu două provocări,

„În primul rând, ei vor moșteni un război pe o traiectorie foarte negativă, fără a avea o perioadă mare de timp pentru a stabiliza situația”, a spus el în decembrie, adăugând: „În al doilea rând, o vor moșteni fără a avea o teorie clară a succesului”.

Donald Trump a oferit câteva indicii, în urma interviurilor recente, despre modul în care intenționează să abordeze războiul. El a declarat pentru Time Magazine că nu este „vehement de acord” cu decizia administrației Biden, din noiembrie, de a permite Ucrainei să tragă rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de SUA, către ținte din interiorul Rusiei.

„Doar intensificăm acest război și îl agravăm”, a spus Trump.

Întrebat de NBC News, pe 8 decembrie, dacă Ucraina ar trebui să se pregătească pentru mai puțin ajutor din partea americanilor, președintele ales a spus: „Posibil… Probabil, sigur”.

Doar că intențiile lui Trump sunt departe de a fi clare. Iar, deocamdată, oficialii ucraineni resping orice discuție despre presiuni sau sugestia că sosirea lui Trump ar însemna neapărat că discuțiile de pace sunt iminente.

Se vorbește mult despre negocieri, dar este o iluzie”, spunea, recent, Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Zelenski.

Niciun proces de negociere nu poate avea loc, deoarece Rusia nu a fost obligată să plătească un preț suficient de mare pentru acest război”, a completat acesta.

„Planul de victorie”

Chiar înainte de alegerile din SUA, existau semne că Zelenski căuta modalități de a susține atractivitatea Ucrainei ca viitor partener pentru un președinte ales precum Trump, care este atât instinctiv tranzacțional, cât și reticent în a continua să susțină o securitate europeană mai largă.

Citiți continuarea AICI.

88235, numărul care a prevestit exact vârsta și ora când Papa Francisc va muri. „Nu putem explica asta logic”

Papa Francisc, primul suveran pontif latino-american din istorie, a murit luni, 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani, la ora 7:35 dimineața la Roma, ora 2:35 în Argentina. Dar ceea ce a uimit o lume întreagă nu a fost doar pierderea liderului spiritual al Bisericii Catolice, ci o coincidență care pare desprinsă dintr-un scenariu mistic, anunță Gazeta Sporturilor, scrie libertarea.ro

Carnetul de la San Lorenzo: 88.235, exact ca vârsta și ora morții

Papa Francisc, pe numele său real Jorge Mario Bergoglio, a fost un mare fan al echipei argentiniene San Lorenzo de Almagro. Încă din tinerețe, era membru cotizant al clubului și deținea carnetul cu numărul 88.235. O fotografie cu acel carnet, emis în 2008, a început să circule din nou pe rețelele sociale, stârnind uimire și speculații.

Coincidența e cutremurătoare. 88 este vârsta la care a murit Papa, iar 2:35, exact ora decesului în Argentina, completează perfect numărul 88.235. Detaliul a fost confirmat oficial de președintele clubului San Lorenzo, Marcelo Moretti.

„Da, acesta este numărul Papei. Nu putem explica asta logic”

Invitat la postul COPE, jurnalistul Juanma Castaño a întrebat direct: „E adevărată această coincidență? A murit la 88 de ani, la ora 2:35, iar numărul său de carnet era 88.235?”. Răspunsul președintelui clubului a fost ferm: „Da, da, acesta este numărul de membru. E real, nu e o invenție. Nu știu cum să explic asta. E… ireal”.

Reacția jurnalistului a fost pe măsură: „Este incredibil. Nu se poate așa ceva! E ca și cum ar fi fost scris dinainte”.

Imediat după ce Jorge Mario Bergoglio a devenit Papă în 2013, San Lorenzo a câștigat, pentru prima dată în istorie, Copa Libertadores. Iar în 2014, echipa a jucat finala Cupei Intercontinentale contra celor de la Real Madrid.

San Lorenzo îi aduce un omagiu legendarului său suporter

San Lorenzo pregătește un omagiu emoționant. La următorul meci cu Rosario Central, echipa va juca în tricouri speciale, cu un simbol în memoria Papei. „Va fi ținut un minut de reculegere și toți jucătorii vor purta banderole negre”, a spus Moretti.

Clubul argentinian lucrează și la noul stadion, un proiect urmărit de Bergoglio încă de la Vatican. Cel mai probabil, noua arenă va purta numele său.

„Lucrăm la un tricou comemorativ. Vrem să punem o fotografie sau un simbol care să-l reprezinte pe Papă. Francisc a fost mereu cu noi, chiar și de la Vatican”, a spus Moretti. „Avem deja terenul, am demolat vechiul hipermarket și ne pregătim de construcție. Legătura Papei Francisc cu San Lorenzo este inseparabilă”, a adăugat Moretti.

Dmitri Pescov a vorbit cu ironie despre lecțiile de democrație din România, Franța, Moldova și despre „ceea ce îi unește pe Putin și Trump…”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a atacat, în cadrul unui interviu pentru publicația franceză Le Point, democrația din Europa și țări precum „România, Franța, Moldova”, despre care spune că „au dat lecții” și l-au criticat „tot timpul pe Putin”., scrie Digi24.

El a făcut referire și la Călin Georgescu și anularea alegerilor prezidențiale din România, unde „e obligatoriu să fie un candidat prost în măsura în care e dispus să discute cu Rusia”. „Ca urmare, este înlăturat”, a mai precizat acesta.

Peskov a vorbit de asemenea despre „pozițiile similare” ale liderului american Donald Trump și Vladimir Putin.

„Europenii au vrut să ne învețe despre democrație, așa că au început să-l critice tot timpul pe Putin. Cine a dat lecțiile? România, Franța, Moldova! Vă amintiți candidatul la alegerile din Franța, bancherul care a fost prins într-un hotel din Washington cu o femeie?”, a declarat Dmitri Peskov, făcând referire la Dominique Strauss-Kahn. „

După aceea nu a mai participat la alegerile prezidențiale, nu-i așa? Și acum am scăpat de Marine Le Pen, chiar dacă ea stă bine în sondaje”, mai spune acesta.

Despre Călin Georgescu, Peskov spune, fără a-l numi, că a fost „înlăturat” pentru că „e dispus să discute cu Rusia”.

„În România, un candidat câștigă alegerile prezidențiale, dar e obligatoriu să fie un candidat prost în măsura în care e dispus să discute cu Rusia. Ca urmare, este înlăturat. Cine a condamnat România pentru asta? Este simplu: nu mai vrem să primim lecții de la europeni! Nu vrem să primim lecții de la cineva care se comportă ipocrit!”, susține acesta.

Peskov spune că pozițiile lui Donald Trump și Vladimir Putin „sunt similare”, dar nu „în toate”.

„Există domenii în care pozițiile lor sunt similare, dar asta nu înseamnă că sunt similare în toate. Înainte de toate, fiecare își apără interesele propriei țări. Ceea ce îi unește este faptul că ambii înțeleg absurditatea refuzului dialogului. Ceea ce îi unește este faptul că sunt pregătiți să rezolve cele mai dificile probleme prin discuții. Exact ceea ce a lipsit administrației anterioare a lui Biden. Sub Biden și Obama, americanii ne-au dat și lecții de democrație. Dar uitați-vă la ce a trebuit să îndure Trump și familia sa! Trump a reușit să revină pentru că este un lider politic puternic, dar și pentru că personalitatea sa este foarte puternică!”, mai afirmă Peskov.

Patriarhia Rusă, sare în apărarea lui Marchel, reflectând o poziționare partizană și ignorând contextul real al incidentului

Patriarhia Rusă a reacționat vehement la reținerea episcopului Marchel pe Aeroportul Chișinău, acuzând autoritățile moldovenești de „acțiuni necreștinești” și de încălcarea libertății religioase. Declarația, emisă fără o analiză completă a faptelor, reflectă o poziționare partizană și ignoră contextul real al incidentului, transmite realitatea.md.

Episcopul Marchel, care nu făcea parte din delegația oficială a Mitropoliei Moldovei, a ratat zborul spre Israel din cauza întârzierii proprii, potrivit Poliției de Frontieră. Cu toate acestea, Patriarhia Rusă a preferat să adopte rapid o poziție acuzatoare, fără a verifica informațiile din surse oficiale din Republica Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat că Marchel nu a fost desemnat să aducă Focul Haric, întrucât misiunea fusese deja încredințată altor membri ai clerului. De asemenea, nu există nicio dovadă că autoritățile moldovenești ar fi intervenit pentru a-i bloca deplasarea.

Reacția Patriarhiei Ruse este aliniată cu narativul promovat de canale de Telegram și media afiliate lui Ilan Șor, care au amplificat artificial incidentul. Astfel, se conturează o tentativă clară de instrumentalizare politică a unui eveniment religios important, într-un context sensibil — Săptămâna Patimilor.

Analizele presei sugerează că Marchel a fost folosit într-o campanie de dezinformare, cu scopul de a crea confuzie în rândul credincioșilor și de a submina încrederea în structura canonică a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Este îngrijorător faptul că o instituție religioasă de talia Patriarhiei Ruse alege să participe la astfel de jocuri de influență, mai ales în lipsa unor dovezi concludente. Reacția sa riscă să adâncească tensiunile religioase și să compromită neutralitatea spirituală.

Mitropolia Moldovei a reiterat că Focul Haric va ajunge în țară printr-o delegație oficială, organizată din timp și cu binecuvântare canonică. Între timp, Marchel nu a oferit o explicație clară despre motivele întârzierii sale sau despre încercarea de a zbura în nume propriu.

Incidentul scoate la iveală cât de ușor poate fi deturnată o temă religioasă în scopuri politice, iar reacțiile nejustificate, precum cea a Patriarhiei Ruse, nu fac decât să alimenteze această manipulare.

Armata ucraineană se confruntă în prezent cu tot mai multe cazuri de dezertări: Soldații unei brigăzi de elită au dezertat în masă, în Franța
Articolul anterior
Singurătatea este legată de sănătatea precară și modifică proteinele din sânge
Articolul următor
Close menu