Cum să mănânci pâinea fără să te îngrași

Pentru a include pâinea în dieta ta fără a te îngrășa, este important să adopti o abordare echilibrată și să faci alegeri alimentare conștiente.

Știm cu toții că pâinea, cartofii, pastele, orezul fac parte din categoria alimentelor “cu greutate” pe care trebuie să le introducem cu măsură în alimentație noastră, scrie realitatea.net.

Alimentele care conțin amidon sunt pâinea, cartofii orezul, și iată o modalitate de a le pregăti astfel încât să nu îngrașe, cu mențiunea că trebuie consumate în cantități rezonabile. De ce amidodul îngrașă? Ei bine, el este un carbohidrat, adică o moleculă foarte lungă, compusă din molecule de glucoză. Este ca un tren cu mai multe vagoane. Când amidonul ajunge în intestin el nu se poate absorbi în sânge, pentru că nu poate trece de mucoasa intestinală. Așa că enzimele de la nivelul intestinului taie aceste molecule de amidon, le desfac în molecule de glucoză și astfel se absorb în sânge. Astfel, glicemia crește.

Când consumul de carbohidrați este într-o cantitate prea mare și se produce pe perioade mai mare de timp, nivelul zahărului în sânge crește. De aceea este necesar, fie să reducem consumul de carbohidrați, fie să facem în așa fel ca aceștia să ajungă în sânge într-o cantitate cât mai mică.

Pâinea albă are un indice glicemic de 85. Amidonul, ca atare, are un indice glicemic de 95. Orezul are un indice glicemic are în jur de 85-90. Toate aceste alimente au un INDICE GLICEMIC mare.

Cum facem să le scădem indicele glicemic la aceste alimente?

Prin răcire amidonul devine retrograd și este diferit absorbit de organism. Așadar înainte de consum, pâinea se recomandă a fi introdusă în congelator și înghețată. Și astfel, pâinea nu mai îngrașă. Atenție, NU aluatul trebuie băgat în congelator, ci aluatul preparat, adică încălzit, gătit și apoi ulterior congelat.

Nu se consumă pâinea proaspătă sau caldă. Ci ea trebuie să fie congelată și apoi pusă la toaster. Asta nu înseamnă că pâinea NU îngrașă deloc, ci că indicele glicemic va fi mai mic, până la 30.

Mănâncă porții rezonabile de pâine și fii conștient de cantitatea totală de carbohidrați consumată pe parcursul zilei. În loc să consumi mai multe felii de pâine la o masă, încearcă să te limitezi la una sau două felii după ce în prealabil a fost congelată. Atenție! Ceea ce pui pe pâine sau între felii poate adăuga multe calorii și grăsimi.

Tânăr din Strășeni, prins transportând ilegal lemne la Leova

La data de 26 noiembrie curent, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră „Leova” de comun cu Inspectoratul de Poliție Leova, au efectuat razii în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma acestei conlucrări, în orașul Leova a fost stopat un mijloc de transport de model Ford Transit, înmatriculat în Republica Moldova, la volanul căruia se afla un conațional în vârstă de 22 de ani, locuitor al orașului Strășeni.

În urma verificărilor de rigoare, în interiorul microbuzului au fost depistate produse lemnoase, în cantitate de 3 metri cubi, lemn tare, fără acte de proveniență.

Mijlocul de transport și încărcătura au fost indisponibilizate, conform legislației în vigoare, iar cazul a fost sesizat Inspectoratului pentru Protecția Mediului Leova.

Cazul este cercetat în continuare, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

ATENȚIE! Zeci de cazuri de escrocherie cu presupusa implicare a ,,Poștei Moldovei”

Inspectoratul General al Poliției informează că în primele 10 luni ale anului curent, oamenii legii au înregistrat 86 de cazuri de escrocherie, săvârșită prin folosirea abuzivă a identității Întreprinderii de Stat ,,Poșta Moldovei”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Astfel, Poliția avertizează populația să fie extrem de precaută în raport cu mesajele primite care solicită modificarea în regim de urgență a datelor personale, bancare sau furnizarea altor informații confidențiale, sub pretextul unui pachet nelivrat.

Pentru a nu deveni victima infractorilor cibernetici, țineți cont de următoarele reguli:

  • Poșta Moldovei nu transmite mesaje prin care să ceară date bancare, parole sau alte informații confidențiale.
  • Orice solicitare de acest tip, primită prin SMS sau alte canale de comunicare este frauduloasă și nu provine de la această instituție.
  • Clienții sunt încurajați să verifice cu atenție sursa mesajelor și să nu furnizeze niciun fel de date personale prin astfel de canale.

Totodată, pentru a vă asigura securitatea cibernetică în mediul virtual, respectați următoarele recomandări:

  • Fiți atenți la mesajele suspecte;
  • Nu accesați linkurile și nu descărcați fișierele din mesaje dubioase;
  • Verificați sursa mesajelor doar pe pagina oficială a expeditorului sau contactați organizația legitimă;
  • Nu expediați informații sensibile prin SMS.

Cum procedați dacă ați primit un mesaj suspect?

  • Blocați numărul de telefon de la care ați primit mesajul;
  • Imediat informați banca, dacă ați introdus datele bancare;
  • Monitorizați conturile bancare;
  • Schimbați parolele conturilor.

În cazul în care aveți îndoieli sau doriți să verificați informația, contactați Serviciul Suport Clienți al Poștei Moldovei la numărul unic de telefon 1310, telefonul fix 022-27-00-44 sau lăsați un mesaj pe adresa electronică: informatii@posta.md.

Vă încurajăm să fiți vigilenți și să raportați Poliției orice tentativă de escrocherie prin apel la 112.

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

Cetățenii, îndemnați de Primărie să colecteze corect hârtia utilizată
Articolul anterior
Ce a făcut o fostă profesoară cu moștenirea surpriză de 1 miliard de dolari de la soțul decedat: „Mi-a spus să fac ce cred cu ei”
Articolul următor