Cum să-ți dai seama că e timpul să pleci din ospeție

Vizitele de sărbători sunt un prilej de bucurie, dar pot deveni rapid un inconvenient major, mai ales pentru gazde. Cum ar trebui să te porți atunci când ești invitat la cineva acasă, chiar și rude apropiate?

Și mai important, dacă mergi la cineva în alt oraș sau țară cât ar trebui să stai? Există câteva reguli de etichetă pentru un musafir, dar și câteva vorbe din popor care descriu cum ar trebui să se comporte invitații: „vine omul, stă oleacă, mai vorbește, dar și pleacă”, scrie stirileprotv.ro.

Vizitele de sărbători – cât timp e ideal să dureze

Să fii invitat în casa altcuiva este o mare onoare și ar trebui tratată ca atare, respectând spațiul și proprietatea gazdei.

Eticheta potrivită pentru oaspeții la casă înseamnă să arăți aprecierea gazdei în timpul și după vizită. Nu uita niciodată că ești un oaspete, fie că ești rudă cu gazda sau nu. Comportă-te așa cum ai vrea ca cineva să o facă la tine acasă.

Bunele maniere ale oaspeților sunt necesare chiar și atunci când stați cu rudele de sărbători.

Vizitele de sărbători se pot întinde pe parcursul a mai multor ore. Dacă atmosfera este bună și gazda se arată încântată de prezența musafirilor, poți sta în jur de 5 ore.

Dacă atmosfera se strică sau gazdele arată dezinteres, este clar că e timpul să plecați. Totuși, dacă ați pornit un joc de societate, friptura e în cuptor sau urmează să se scoată desertul, este cazul să mai stai.

Când mergi în vizită, este foarte important să iei pulsul camerei. Adică să fii atent la nevoile gazdei. După ce s-a discutat, s-a băut, s-a vorbit și s-a povestit, vizita ar trebui să se încheie. După desert, poți sa mai stai cam o oră, dar apoi ar trebui să te pregătești de plecare.

Dormit în vizită – câte zile să stai ca să nu deranjezi

Iată câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când planifici să stai peste noapte la cineva acasă:

Fă-ți vizita scurtă și plăcută. În general, limitează-ți șederea la maxim trei nopți.

Adu-ți propriile articole de toaletă. Fă-ți patul și curăță după tine. Menține curată baia: șterge orice urme în cadă, reziduuri de cremă de ras în chiuvetă, păr pe orice obiect sau suprafață, sau murdărie pe săpun.

Oferă-te să ajuți, în special în bucătărie (cu excepția cazului în care gazda ta se opune).

Oferă-te să contribui la cumpărături dacă stai mai mult de două sau trei nopți.

Adu un cadou sau fă cinste cu o seară în oraș.

Fii deosebit de atent la curățenia în bucătărie, așează capacul toaletei, stinge lumina când părăsești o cameră și închide sertarele și dulapurile după ce le deschizi.

Nu există nimic mai rău decât să trebuiască să cureți constant după oaspeți, așa că aceste mici gesturi vor arăta că ai respect față de spațiul gazdei.

Adu-ți săpun, șampon și pastă de dinți de acasă. Astfel nu va trebui să profiți de generozitatea gazdei.

Gazda a depus efort pentru a îți oferi un spațiu plăcut, așa că este cel mai bine să îl menții în același fel. Fă-ți patul când te trezești dimineața și ține-ți hainele fie în valiză, fie puse în sertare.

În ultima zi, verifică camera și baia pentru obiectele pe care le-ai adus cu tine. Apoi, curăță camera. Șterge suprafețele din baie, asigură-te că toate prosoapele folosite sunt în coșul de rufe și că toate obiectele împrumutate sunt returnate.

Stabilește așteptările gazdelor înainte de ședere pentru a te asigura că sunt în concordanță cu ale tale.

Au ei planificate ieșiri pentru amândoi sau se așteaptă ca tu să organizezi itinerariul? Cât timp vor să petreceți în casă? Își iau liber pe durata șederii tale sau vor exista zile în care vor fi la serviciu?

Pentru șederi mai lungi, este o idee bună să planifici câteva excursii de o zi care vă vor oferi atât ție, cât și gazdei puțin timp departe unul de celălalt.

Oricât de mult vă bucurați de compania reciprocă, puțin spațiu de respiro va reduce șansele ca iritările sau neînțelegerile minore să iasă în evidență.

Întotdeauna întreabă. Nu contează cât de confortabil te simți cu gazda ta, nu există scuză pentru a nu fi politicos.

Chiar dacă gazda îți spune să „te simți ca acasă”, întreabă întotdeauna înainte de a te servi singur cu băuturi și gustări.

Nu presupune că aveți acces liber la tot în casă doar pentru că ești oaspete. De asemenea, ar trebui să te oferi să contribui la cumpărături sau, mai bine, să mergi din proprie inițiativă la magazin, mai ales dacă ai terminat ceva sau ai observat că este nevoie de ceva: lapte, cafea, suc, etc.

Ce să nu faci când mergi în vizită

Nu cere să-ți aduci animalul de companie cu tine. Dacă trebuie să călătorești cu animalul de companie, mai bine găsește o pensiune bună în zonă sau stai la un hotel care acceptă animale.

Nu adu persoane străine în casa gazdei tale. Întâlnește-te cu persoane cunoscute în oraș și invită-ți și gazda să participe.

Nu folosi telefonul, computerul sau orice alt echipament al gazdei fără a întreba.

Nu interveni în privința animalelor de companie ale gazdei. Nu hrăni animalele de companie, nu comenta comportamentul lor și nu le lăsa afară fără să întrebi în prealabil.

Rolul tău ca oaspete este să le spui cât de adorabile sunt animalele lor.

Nu adu prea multe bagaje. Nu vrei să ocupi prea mult spațiu și nici nu ai vrea ca gazdele să facă drumuri pentru a îți aduce atât de multe bagaje de la mașină.

Nu folosi toată apa caldă în timpul dușului. Ar trebui să faci un duș rapid pentru a le asigura și lor suficientă apă caldă.

Niciodată să nu pleci fără să îți iei rămas-bun și să mulțumești.

De asemenea, poți lăsa un mic cadou sau poți trimite niște flori în semn de mulțumire pentru gazdă.

Oferă-te să gătești sau fă cumpărături dacă plănuiești să stai mai multe nopți. Dacă gazda refuză, poți face cinste cu mâncare comandată.

Dacă gazda ta pare inconfortabilă, nu mai face conversație sau se retrage în cameră mereu, atunci e cazul să îți scurtezi vizita.

Dacă ești într-o vizită și nu rămâi peste noapte, o vorbă din bătrâni spune că dacă gazda mătură sau se apucă de curățenie, ar fi cazul ca vizita să se încheie.

Table interactive și computere pentru 70 de școli din țară, dotate de UNICEF

În Moldova, multe instituții de învățământ se confruntă încă cu un deficit de resurse tehnologice, ceea ce limitează accesul elevilor la instrumente moderne de învățare. În acest sens, UNICEF va dota 70 de școli cu echipamente moderne, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Setul de echipamente donat include 350 de table interactive și 350 de computere All-in-One și reprezintă o continuare a eforturilor de modernizare a sistemului educațional. 

„Transformarea digitală este un pilon esențial al unui sistem educațional modern, capabil să pregătească elevii pentru provocările și oportunitățile lumii contemporane. Accesul la echipamente TIC contribuie direct la dezvoltarea competențelor digitale esențiale pentru viitorul copiilor noștri. Inițiativa este aliniată la Strategia de dezvoltare Educația 2030, la Strategia națională de transformare digitală 2023-2030 și la alte politici relevante”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Programul Inovații Digitale ale Sistemului Educațional din Republica Moldova este o inițiativă transformatoare care își propune să modeleze viitorul educației în Republica Moldova. 

“Utilizarea echipamentelor digitale în educație reprezintă cheia deschiderii unor noi oportunități și asigurării incluziunii tuturor copiilor, indiferent de mediul lor social. Resursele distribuite prin acest program constituie un pas concret în direcția modernizării sistemului educațional din Republica Moldova. Digitalizarea instituțiilor de învățământ rămâne o prioritate, asigurând acces egal la tehnologie pentru fiecare elev, indiferent de mediul din care provine”, a declarat Maha Damaj, reprezentantă de țară, UNICEF în Republica Moldova.

Echipamentele vor fi integrate în câte 5 săli de clasă din fiecare dintre cele 70 de instituții selectate, contribuind la crearea unui mediu educațional modern și interactiv. Dintre acestea, 35 de instituții fac parte din rețeaua școlilor model, un grup dedicat promovării celor mai bune practici educaționale și aliniat obiectivului de a reduce inegalitățile în accesul la resurse tehnologice. 

„Utilizarea tehnologiei în școli este esențială pentru promovarea incluziunii, stimularea inovației și dotarea copiilor cu competențele digitale necesare pentru piața muncii și creșterea economică a Republicii Moldova. Această investiție a fost posibilă datorită parteneriatelor strategice cu guvernul și partenerii implicați în modernizarea și consolidarea sistemului educațional din Moldova”, a declarat Mohamed Yassine, Specialist în Educație la Parteneriatul Global pentru Educație.

Această acțiune sprijină educația digitală în școlile din întreaga țară, contribuind la o transformare sustenabilă a sistemului educațional din Republica Moldova. Echipele locale și naționale colaborează pentru a asigura implementarea cu succes a acestor dotări, urmând ca fiecare școală să beneficieze de tehnologia necesară pentru a îmbunătăți procesul educativ și a sprijini dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.

Inițiativa este parte a Programului Inovații Digitale ale Sistemului Educațional din Republica Moldova, implementat de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu sprijinul financiar al Parteneriatului Global pentru Educație.

Vezi lista instituțiilor dotate aici.

Începând de azi, alegătorii români din străinătate se pot înregistra pentru a vota la prezidențiale

Începând de astăzi, 20 ianuarie 2025, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din acest an prin corespondență sau la o secție de votare din afara României, se pot înregistra online pe portalul www.votstrainatate.ro, scrie tvrmoldova.md.

Portalul cuprinde două secțiuni

– Alegător în străinătate la o secție de votare

– Alegător în străinătate prin corespondență.


Până la ora 13:30, pe site-ul www.votstrainatate.ro au fost primite 10 cereri de votare la o secție din afara României și 24 de cereri de vot prin corespondență.

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular online, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail, precum și opțiunea de transmitere în țară sau la reprezentanța diplomatică a votului exprimat prin corespondență. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile străine.

Termenul – limită de înscriere ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23.59.

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de e-mail, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Termenul – limită de înscriere ca alegător în străinătate la o secție de votare este 4 martie 2025, ora 23.59.

Întrebări și sesizări legate de procedura de înregistrare pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

De azi intră în vigoare tarifele diferențiate la energia electrică pentru consumatorii care au contoare inteligente

De astăzi, consumatorii care au instalate contoare inteligente vor beneficia de tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 07.00 și 23.00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică /ANRE/ a precizat anterior că pentru a beneficia de prețuri diferențiate pe ore de consum, nu este neapărat necesar de a instala contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță. Majoritatea contoarelor electronice moderne sunt înzestrate cu funcții de înregistrare a energiei electrice pe intervale orare. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE. Respectiv, totalul lunar de energie consumat se va separa în două părți: energia consumată în orele 7:00 – 23:00 (energia mai scumpă), și cea consumată în intervalul 23:00 – 7:00 (energia ieftină).

Potrivit datelor statistice, majoritatea întreprinderilor au deja instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Acest lucru va permite ca, odată cu introducerea acestor tarife, consumatorii industriali să-și programeze activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici.

Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare

Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul Republicii Moldova. Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.

La procurarea contorului, cetățenii trebuie să ceară vânzătorului să confirme că contorul respectiv are posibilitatea de înregistrare a energiei electrice pentru cel puțin două intervale orare sau să studieze cu atenție specificațiile tehnice ale contorului înainte de a face achiziția. La fel, este necesar să precizați dacă există posibilitatea de reprogramare a contorului pentru alte intervale orare decât cele definite de uzina producătoare.

Care este procedura de instalare

Orice modificare legată de echipamentul de măsurare a consumatorului final se va executa doar după adresarea unei cereri operatorului de sistem la care este racordată instalația de utilizare a consumatorului.

În cazul consumatorilor noncasnici, se va concretiza în primul rând dacă contorul existent are posibilitatea înregistrării consumului pe intervale orare. Dacă da, atunci desigilarea, programarea contorului și sigilarea se vor efectua de specialiștii operatorului de sistem, consumatorul final urmând să suporte costurile legate de executarea lucrărilor respective.

Dacă contorul existent al consumatorului noncasnic nu permite înregistrarea orară, consumatorul respectiv va suporta cheltuielile pentru procurarea, programarea, desigilarea, instalarea și sigilarea contorului nou.

În cazul consumatorilor casnici este la fel necesară depunerea unei cereri în adresa operatorului de sistem, pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat.

După instalarea contorului, consumatorul urmează să solicite, prin cerere, furnizorului său de energie electrică modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.

Revelion „altfel” pentru celebritățile de peste Ocean
Articolul anterior
Boala gravă de care suferă Viorica de la Clejani
Articolul următor