Cum sărbătoresc Paștele moldovenii din străinătate. ,,Suntem departe de cei dragi și ne alinăm dorul cu tradițiile noastre”

Febra sărbătorilor de Paști i-a cuprins și pe moldovenii din diasporă. Pentru ei, sărbătoarea este condimentată cu amintiri și mult dor.

Aflați departe de casă, conaționalii noștri încearcă să recreeze atmosfera de acasă cu bucate tradiționale, iar cozonacul și ouăle roșii sunt nelipsite de pe masa de sărbătoare.

De mai bine de 5  ani, familia Ghedreuțean locuiește în Chicago. Oleg este instructor auto, iar Marina gătește bucate la comandă. Soții cresc și educă împreună două fiice, una născută în Anglia, iar alta – în America. Astfel, ei au grijă să le transmită fetelor spiritul de sărbătoare, iar tradițiile sunt respectate cu strictețe.

„În săptămâna cea mare, înaintea Paștelui, începem cu a face curățenie generală în casă, după care urmează să facem pască, cozonac și ouă roșii”.

De la mii de kilometri distanță de casă, femeia își amintește, cu dor, de cozonacii făcuți de mama ei. Ar fi vrut să petreacă Paştele împreună, cu părinţii, la Drochia, spune Marina.

„Orice sărbătoare întâlnită aici, în America, nu se compară cu sărbătorile întâlnite acasă lângă cei dragi, lângă părinți, bunei, frați, surori”.

De 15 ani, Italia a devenit cea de-a doua casă pentru Ana și Veaceslav Postolache. Acolo locuies și rudele de pe linia soțului. ,,Pentru noi Paștele este sărbătoarea familiei, a prietenilor, rudelor care ne sunt aproape”, au declarat soții pentru www.tv8.md.

Ion și Svetlana sunt stabiliți în Grecia de aproape 20 de ani. Așa cum este tradiția, în Noaptea de Înviere au mers la biserică pentru a lua lumina sfântă. Video, mai jos!

Mesajul Președintei Republicii Moldova, cu ocazia Sărbătorilor Pascale!
Articolul anterior
Mesajul ÎPS Vladimir de Paște: ,,Recunoștință şi pietate tuturor lucrătorilor medicali din țara noastră pentru jertfirea de sine în fața celor bolnavi şi infirmi”
Articolul următor