Cum se vede Ucraina la apus: La Ismail, ucrainenii fac plajă printre ”aricii” anti-tanc

Ismail a aparținut, pe rând, Țării Românești și Moldovei, în perioada medievală, ulterior, de la 1484 a fost cucerit de Imperiul Otoman condus de Baiazid al II-lea. Ulterior a fost disputat de otomani și ruși în timpul războaielor dintre cele două imperii.

Începând cu 1856, în urma Războiului Crimeei care a lăsat Imperiul Rus fără ieșire la gurile Dunăre, Ismailul a aparținut României până la Războiul de Independență din 1878 (al 11-lea război ruso-turc din cele 12 confruntări ale celor două mari puteri din perioada modernă, pe parcursul a aproape 350 de ani, de la 1568 până la Primul Război Mondial) când, în schimbul Dobrogei, România a cedat Imperiului Rus județele Cahul (astăzi, în Republica Moldova), Ismail și Bolgrad (astăzi, în Ucraina, ambele). Ismailul a mai aparținut României și în perioada 1918-1940.

Începând cu 1856, în urma Războiului Crimeei care a lăsat Imperiul Rus fără ieșire la gurile Dunăre, Ismailul a aparținut României până la Războiul de Independență din 1878 (al 11-lea război ruso-turc din cele 12 confruntări ale celor două mari puteri din perioada modernă, pe parcursul a aproape 350 de ani, de la 1568 până la Primul Război Mondial) când, în schimbul Dobrogei, România a cedat Imperiului Rus județele Cahul (astăzi, în Republica Moldova), Ismail și Bolgrad (astăzi, în Ucraina, ambele). Ismailul a mai aparținut României și în perioada 1918-1940.

Într-o zi de weekend, la apus, de-a lungul orașului, zeci de nave și barje încarcă și descarcă tone de produse de toate felurile, de la cereale la produse chimice. Tulcenii de pe malul românesc, din satele care aparțin de comuna Ceatalchioi, ”omoloaga” Ismailului, povestesc cum n-au văzut de multă vreme atâtea nave aliniate de-a lungul buzei ucrainene care așteaptă să încarce și descarce mărfuri.

Ismailul este orașul-port cel mai mare de la Dunăre al Ucrainei, dar și din fosta URSS. Aici pot ajunge inclusiv navele maritime.

Pescarii români se salută și se fluieră cu pescarii ucraineni de pe partea cealaltă a Dunării, își transmit mesaje non-verbale în semn de solidaritate:

”Aici e turism, e relaxare, plimbare, sunt zile libere pe care le petrecem la pește, oameni care vin să se odihnească, să se bucure de natură. Iar acolo, atât de aproape, e invers. Acolo e Iadul”, povestește o familie de pescari care se odihnea la umbră sub copacii cu rădăcinile ieșite la suprafață după ce Dunărea s-a subțiat semnificativ din cauza secetei.

Influența otomană în Ismail a rămas marcată în lăcașele de cult musulmane, unul dintre ele, o moschee veche de jumătate de mileniu care, între timp, a fost transformată în muzeu. Conform istoricilor, este printre cele mai bine conservate moschei din Ucraina, o țară cu o populație profund ancorată în religia creștin-ortodoxă. Ismailul are doar puțin peste 75.000 de locuitori conform statisticilor oficiale.

Ismail este situat în regiunea Odesa și se află la doar 190 de kilometri de orașul omonim, pe care rușii încearcă, fără succes până acum, să-l preia și să-l controleze. Ismail se află la 350, respectiv 400 de kilometri de Nikolaev și Herson, două dintre orașele asediate și puse la pământ de ruși, în care invadatorii dețin controlul.

În afara pescarilor ale căror undițe ies ca acele de foc în bătaia apusului, pe plaja din Ismail, ucrainenii fac plajă printre ”aricii” anti-tanc. Însemnele negre, adică tone de oțel și fier înfipte în nisipul deltei, par să nu mai deranjeze oamenii care încearcă să se relaxeze într-o țară aflată sub asediu de jumătate de an.

”Aricii” anti-tanc reprezintă piedici defensive puse de o țară care este invadată și care încearcă astfel să oprească avansarea tancurilor inamicului. Specialiștii consultați de G4Media explică, însă, că măsura luată de ucraineni pe malul Ismailului, care se învecinează cu România, este greu de înțeles și denotă că ucrainenii s-ar fi așteptat și la o ofensivă rusă de pe Dunăre, fapt extrem de puțin probabil.

sursa: www.g4media.ro

Alertă cu bombă la doua licee din Bălți: elevii și profesorii, evacuați de urgență

Panică în rândul elevilor din Bălți. La liceele „Maxim Gorki” și „Bogdan Petriceicu Hasdeu”  din oraș au fost anunțate alerte cu bombă. Toți copiii și angajații instituțiilor au fost evacuați de urgență, iar autoritățile au intervenit la fața locului, după ce a parvenit un apel despre faptul că instituțiile ar fi fost minată, scrie tvn.md.

Elevii și angajații au fost evacuați chiar în timpul orelor.

SVETLANA ALEXEEVA, directoare LT „Maxim Gorki”: „În cancelarie a parvenit un apel, a răspuns secretara, glasul a era schimbat, ne-au informat că liceul este minat. Noi am evacuat elevii urgent. Așteptam deja stabilirea circumstanțelor.”

„Nimic nu ne-au spus. Ieșiți și gata. Dar de la ce? Școala este minată, au zis.”

„Nu știu nimic, nu ne-au zis nimic.  Nu știu ce s-a întâmplat. Ne-a zis urgent să ieșim cu elevii. Iată toată școala stă.”

Părinții, ajunși în grabă la fața locului, și-au exprimat îngrijorarea.

„Eu cred că este o glumă nereușită. Asta nu e prima data. Eu deja și primul copil, și a doua fiică, și nepotul și eu abia acum mă întâlnesc cu așa ceva.”

„Nu știu, eu sunt mai speriată ca copilul, Copiii sunt ținuți în tonus, la ei totul e bine. Ei nu sunt speriați, sunt fericiți că merg acasă. Părinții desigur că retrăiesc foarte tare.”

Potrivit purtătoarei de cuvânt a IP Bălți, Lilia Harea, alertele s-au dovedit a fi false, iar elevii au revenit la ore.

Crima de la Anenii Noi: Asasinul a furat din casa victimei pârjoalele, peștele prăjit, vin, copturi și bani

Ofițerii din cadrul IP Anenii Noi, pe urme fierbinți, l-au reținut pe individul care ar fi ucis-o pe femeia de 62 de ani, al cărui cadavru a fost găsit de către soțul ei, în timp ce revenea de la muncă, în curtea casei sale, sâmbătă dimineața, 15 februarie, în localitatea Larga. Acesta s-a dovedit a fi un cetățean al Georgiei, care este cu traiul stabilit în R.Moldova de aproximativ 30 de ani. Mobilul crimei a fost faptul că femeia ar fi refuzat să-i toarne vin pe datorie, scrie pulsmedia.md.

Sursele PulsMedia.MD, apropiate anchetei, sub protecția anonimatului, au declarat pentru PulsMedia.MD că femeia a fost ucisă în noaptea de vineri, 14 februarie, cu deosebită cruzime fiind lovită în cap de cel puțin trei ori, cu un obiect contondent dur, de către un individ care ar fi venit să cumpere de la ea vin pe datorie, însă femeia ar fi refuzat să-i dea.

După ce a lăsta victima să zacă pe pragul casei, individul a dat buzna în casa acesteia, de unde a furat pârjoalele de pe aragaz, peștele prăjit, vin, copturi, țigări și bani în sumă de aproximativ 500 de lei, după care s-a dus într-o direcție necunoscută.

Pe urme fierbinți, angajații IP Anenii Noi, în timp record au identificat un suspect care s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 47 de ani, cetățean al Georgiei, stabilit cu traiul în localtiatea unde a fost comisă crima de aproximativ 30 de ani.

Totodată, oamenii legii au stabilit că după ce a fost comisă crima, individul cu bunurile furate din casa victimei s-a dus la un amic de-al său din aceeași localitate, unde au mâncat pârjoalele și băut vinul pentru care a ucis-o pe femeie.

Amicul său a declarat oamenilor legii că individul a venit la el în jurul orei 21:00, iar după ce au consumat vinul, aceștia s-ar fi culcat, iar sâmbătă dimineața, în jurul orei 06:30, când s-a trezit oaspetele era deja plecat.

Doi cetățeni străini au vrut să iasă din țară cu valută nedeclarată, ascunsă în bagaje. Banii au fost confiscați

În Aeroportul Internațional Chișinău, funcționarii vamali în coordonare cu polițiștii de frontieră au documentat două tentative de scoatere ilegală a valutei din țară. În aceste cazuri sunt vizați pasageri ai rutelor “Chișinău-Dubai” și “Chișinău-Istanbul”, în bagajele de mână ai acestora fiind depistată valută nedeclarată, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentate pe cazuri sunt două femei, ambele nerezidente, cu vârstele de 27 și, respectiv, 44 de ani.

Astfel, în primul caz, pasagera nu a declarat despre deținerea sumei de 24.000 USD, iar cea  de-a doua străină a tăinuit prezența sumelor de 21.300 USD și 2.460 EUR.

Drept urmare, mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazurile urmează să fie investigate de ofițerii Direcției urmărire penală din cadrul Serviciului Vamal.

Șocant! Șoferul unui autocar cu 50 de pasageri, prins de poliție băut la volan
Articolul anterior
Stare de alertă în Portugalia pe fondul celui de-al treilea val de căldură
Articolul următor
Close menu