Cum se vor desfășura alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Recomandări pentru alegători

Alegătorii care se vor prezenta la secțiile de votare pe 1 noiembrie vor veni cu propriul pix, cu care să semneze în listele electorale.

separator

Măști de protecție le vor fi oferite la intrare, de către persoana responsabilă și de termometrie. De asemenea, votanților le va fi recomandat să-și dezinfecteze mâinile la intrare și la ieșirea din secție, transmite Știri.md.

Contactată de IPN, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, Rodica Sîrbu, a declarat că alegătorii vor prezenta actul de identitate operatorului și vor scoate pentru o perioadă scurtă masca pentru a fi identificați. Ulterior, votantul se apropie la membrul biroului electoral, unde repetă procedura, iar apoi semnează cu propriul pix în lista electorală. În caz că alegătorul nu are pix, îi va fi acordat unul pentru a semna, care ulterior va fi dezinfectat. Fișa din buletin este pusă pe masă, iar în ea se aplică ștampila cu data alegerilor.

Următorul pas este votarea propriu-zisă. Ștampilele „Votat” din cabinele de vot vor fi dezinfectate. Membrii biroului electoral vor purta măști, mănuși și viziere.

Rodica Sîrbu a precizat că măștile pentru alegători vor fi distribuite secțiilor de votare din țară odată cu buletinele de vot. În secțiile deschise peste hotare, nu vor fi trimise măști. Acestea urmează a fi procurate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, au fost achiziționate echipamente de protecție pentru toate cele 2.143 de secții de votare deschise. Este vorba despre peste 585 de mii de măști, peste 320 de mii de perechi de mănuși, 2.300 de termometre, circa 27 mii de litri de soluție dezinfectantă pentru mâini și 14,5 mii de litri de soluție dezinfectantă pentru suprafețe. Se asemenea, s-au procurat 3 milioane de măști de protecție pentru toți alegătorii care se vor prezenta la secția de votare.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Peste 4.700 de bebeluși s-au născut de la începutul pandemiei la maternitatea Spitalului Municipal ,,Gheorghe Paladi”
Articolul anterior
Record de Covid: Franța a înregistrat 42 mii cazuri noi, în ultimele 24 de ore
Articolul următor