Cum va circula transportul public din Capitală pe 14 și 15 octombrie

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 14-15 octombrie 2022, itinerarele rutelor municipale de transport public care traversează centrul capitalei vor fi modificate, în legătură cu desfășurarea Sărbătorii Hramul oraşului Chişinău 2022.

Atentie, calatori! Circulatia in Piata Marii Adunari Nationale, dar si pe  mai multe strazi din capitala este sistata. Itinerarul a peste 20 de rute  de troleibuz a fost modificat

Astfel, circulația transportului public va fi organizată după cum urmează:

Troleibuze

Troleibuzele de pe rutele nr. 1, nr. 5, nr. 8 și nr. 22

în direcţia Gării – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe străzile A. Şciusev, Bucureşti, Ciuflea şi în continuare pe traseele stabilite;

în direcţia pieţei Dimitrie Cantemir – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe străzile Ciuflea, Bucureşti, A. Şciusev, Mihai Viteazul, Columna, H. Coandă, piaţa  Dimitrie Cantemir şi în continuare pe traseele stabilite.

Troleibuzul de pe ruta nr. 4

în direcţia Gării – de pe str. A. Şciusev pe străzile Bucureşti, Ciuflea, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, bd. Constantin Negruzzi şi în continuare pe traseul stabilit;

în direcția Buiucani – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe străzile Ciuflea, Bucureşti şi în continuare pe traseul stabilit.

Itinerarul rutei nr. 2 se modifică după cum urmează: de pe str. Gh. Asachi pe străzile Pan Halippa, Ismail, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi în continuare pe traseul stabilit.

Itinerarul rutelor nr. 7, nr. 12, nr. 16, nr. 25, nr. 32, se scurtează până la str. Columna.  

Linia de troleibuz nr. 10, se divizează în două itinerare după cum urmează: bd. Moscova – str. Columna; str. Miorița – str. București.

Itinerarul rutei nr. 20, nr.36 pe traseul stabilit.

Linia de troleibuz nr. 24, va circuladupă cum urmează: spre cartierul Telecentru – pe traseul stabilit; spre sectorul Ciocana: de pe str. A. Pușkin pe str. bd. București – str. A. Șciusev – str. M. Viteazul – str. Petricani – str. Bogdan Voievod – str. A. Russo şi în continuare pe traseul stabilit.

Linia de troleibuz nr. 28, va circuladupă cum urmează: spre sectorul Botanica – pe traseul stabilit; spre cartierul Poșta Veche: pe str. București – A. Șciusev – str. M. Viteazul – str. Petricani – Calea Orheiului.

Itinerarul rutei nr. 29 se modifică după cum urmează: de pe str. Petricani pe străzile Mihai Viteazul, Columna; H. Coandă, Piaţa Dimitrie Cantemir, Calea Ieșilor (întoarcerea la Parcul ”Alunelul”), bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Mihai Viteazul şi în continuare pe traseul stabilit.

Itinerarul rutelor nr. 30 și 31 se scurtează până la str. Ismail.

Itinerarul rutei nr. 32 se scurtează până la str. Columna.

Itinerarul rutei nr. 34 se modifică după cum urmează: str. București – str. Ciuflea – bd. Negruzzi (cu întoarcerea la sensul giratoriu hotelul ”Cosmos”) şi în continuare pe traseul stabilit.

Totodată, programul de activitate al rutelor de troleibuze nr.8, nr.10, nr.12, nr.22, nr.25, vor activa până la orele 23:30

Autobuze

Itinerarul rutei nr. 5

în direcția sectorului Ciocana – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe străzile Ismail, Alexandru cel Bun, A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit;

în direcția sectorului Botanica – de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe străzile Columna, Ismail, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Ciuflea și în continuare pe traseul stabilit.

Itinerarul rutelor nr. 9 și 46 se stabileşte pe str. Bucureşti în ambele direcţii;

Itinerarul rutei nr. 11 se modifică după cum urmează: de pe str. Tighina pe străzile Columna, stația terminus str. Ismail.

Ruta nr. 26 se stabilește pe str. Albișoara în ambele direcții.

Microbuz

Rutele de microbuz nr. 103, 171, 174, vor circula de pe str. Ismail pe str.  Mitropolit Varlaam, str. Mihai Eminescu, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, str. Mitropolit Dosoftei, str. Serghei Lazo, str. Columna și în continuare pe traseul stabilit.

Rutele de microbuz nr. 130, 134, 162 vor circula de pe str. Bulgară pe str.  Cojocarilor, str. Titu Maiorescu, str. Alexandru Hîjdeu, str. Vasile Alecsandri și în continuare pe traseul stabilit.

Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile create.

Conducătorii auto care traversează cartierele unde este anunțată suspendare de trafic rutier sunt îndemnaţi să ocolească zona respectivă.

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită la Roma

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în acest an, la Roma, printr-o suită de evenimente organizate de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma alături de Președinția Comisiei de Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italiei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Civilizațiilor din Roma. Despre acestea anunță Institutul Cultural Român.

Astfel, pentru a celebra această importantă sărbătoare dedicată tradițiilor populare românești înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO, Muzeul Civilizațiilor din Roma (Piazza Guglielmo Marconi 8) va găzdui, timp de o lună, expoziția„ ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității” (18 iunie – 14 iulie), precum și o conferință științifică și ateliere de țesut dedicate copiilor.

Programul este următorul:

  • 18 iunie – 14 iulie 2024, Salonul de Onoare al Muzeului Civilizațiilor din Roma

Expoziția „ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității” prezintă o selecție de costume tradiționale și obiecte din ceramică din colecțiile Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gustiˮ din București, din diferite regiuni ale României (Banat, Bucovina, Maramureș, Muntenia, Moldova, Olteniași Transilvania)și costume tradiționaleși obiecte de ceramică din patrimoniul Muzeului Civilizațiilor din Roma, din diferite regiuni ale Italiei (Abruzzo, Calabria, Campania, Lazio, Liguria, Marche, Molise, Piemonte, Sardegna, Sicilia, Toscana, Umbria, Valle d’Aostași Veneto), într-un dialog al tradițiilor populare din cele două țări.

Cu ocazia inaugurării expoziției, Romfilatelia va lansa produsul filatelic dedicat iei și ceramicii românești și italiene, simboluri ale patrimoniului umanității. De asemenea, va fi prezentată o expoziție de mărci poștale ce pun în valoare tradițiile și obiceiurile românești.

  • 19 iunie 2024, ora 15:00, Sala de conferințe a Muzeului Civilizațiilor

Colocviul „ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității”dedicat dialogului româno-italian privind restaurarea, conservarea și promovarea costumelor tradiționale și a ceramicii din cele două țări. În cadrul colocviului vor participa: Federico Mollicone, președintele Comisie de Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italian, Dr. Andrea Villani, directorul Muzeului Civilizațiilor din Roma, Conf. univ. dr. Paulina Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Leandro Ventura, directorul Institutului Central pentru Patrimoniul Imaterial din Roma, Dr. Francesco Aquilanti, coordonatorul colecțiilor de etnografie italiană din cadrul Muzeului Civilizațiilor din Roma, Dr. Georgiana Onoiu, șef secție Tezaurizare patrimoniu cultural, evidență științifică și baze de date din cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Dr. Mihai Stan, responsabil proiecte culturale în cadrul Ambasadei României în Italia.

  • 29 iunie 2024, de la ora 11:00, Sala Atelier a Muzeului Civilizațiilor

Muzeul Civilizațiilor din Roma și Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București propun, în cadrul expoziției„ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității”, o serie de ateliere de broderie pentru copii, intitulateric-AMIAMO (insieme), ateliere menite a prezenta tinerilor arta broderiei din cele două țări.

Toate evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Romfilatelia, Institutul Cultural Român și Biblioteca Europeană din Roma, sub patronajul Comisiei Naționale Italiene pentru UNESCO și al Primăriei Romei.

sursa: www.radiochisinau.md

Norvegia alocă circa 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din Ucraina

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat într-un comunicat preluat duminică de AFP că ţara sa va aloca 1,1 miliarde de coroane (circa 96 de milioane de euro) pentru reparaţii ale infrastructurii energetice a Ucrainei şi asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna viitoare.

„Rusia efectuează atacuri masive şi sistematice pentru paralizarea energiei electrice, dar ucrainenii lucrează zi şi noapte pentur a menţine furnizarea vitală de electricitate pentru populaţie”, a precizat şeful guvernului de la Oslo, transmite digi24.ro.

Conform celor mai recente estimări ale guvernului ucrainean, bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice au redus producţia de energie electrică a Ucrainei la jumătate faţă de nivelul din iarna trecută.

Store a afirmat că Norvegia discută cu Kievul despre modul cel mai eficient în care ar putea fi utilizate fondurile puse la dispoziţie. „Ucrainenii înşişi sunt cei mai în măsură să ştie ce este necesar”, a spus el, insistând asupra importanţei lucrărilor de reparaţii înainte de sosirea iernii.

S-a decis deja că aproximativ 10 milioane de euro vor fi alocate reparaţiilor în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, afectată grav de atacurile recente din partea Rusiei. În zonă urmează să fie instalate panouri solare pentru şapte maternităţi şi teatre de operaţiuni, arată comunicatul difuzat de Norvegia în timp ce prim-ministrul se afla în Elveţia, la summitul de la Buergenstock pentru pace în Ucraina.

În 2022, Norvegia a susţinut sectorul energetic ucrainean cu 2,1 miliarde de coroane, iar anul trecut – cu 1,9 miliarde. Regatul scandinav a promis de asemenea 75 de miliarde de coroane (circa 6,5 miliarde de euro) pentru ajutoare militare şi civile destinate Ucrainei în perioada 2023-2027. 

Ministrul Mihai Popșoi a participat la Forumul de Securitate a Mării Negre desfășurat la Odesa

Șeful diplomației Republicii Moldova Mihai Popșoi a participat la Forumul de Securitate a Mării Negre, care s-a desfășurat în orașul Odesa, Ucraina.

Mihai Popșoi a participat la Forumul de Securitate a Mării NegreFoto: Ministerul Afacerilor Externe

În cadrul panelului cu genericul „Trasarea căilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, ministrul Popșoi a făcut o retrospectivă a evoluțiilor în dosarul transnistrean și a provocărilor actuale cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina.

Cu referire la principalele obiective ale rezolvării conflictului transnistrean oficialul moldovean a reiterat necesitatea menținerii dialogului constant dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Angajamentul nostru pentru o soluționare pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional, rămâne unul ferm.

„Am vorbit și despre războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ucide oameni nevinovați. Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace. Cu părere de rău, efectele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei sunt puternic resimțite și în țara noastră. Astăzi, Ucraina luptă și pentru independența Republicii Moldova și numai datorită curajului poporului ucrainean au fost evitate cele mai sumbre scenarii.

În cadrul panelului, am detaliat și pașii pe care îi întreprinde țara noastră pentru a se integra în marea familie europeană. Sunt sigur că atât Republica Moldova, cât și Ucraina, vor deveni membri ai Uniunii Europene cât mai curând posibil. Cu toții ne dorim să locuim în pace și în bunăstare într-o casă comună europeană.

Tot astăzi, am discutat cu Guvernatorul Regiunii Odesa, Oleh Kiper. L-am asigurat de tot sprijinul țării noastre și i-am mulțumit pentru că apără Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană”, a declarat ministrul Mihai Popșoi.

Un soldat rus a furat dintr-o casă din Liman o cameră de supraveghere și a dus-o în Siberia
Articolul anterior
Doctorița ucisă în Kiev de rachetele rusești. Fiul de 5 ani a rămas orfan, după ce tatăl a murit în urmă cu șase luni
Articolul următor