Cum va fi iarna 2018-2019? Ce spun meteorologii

Vara anului 2018 a fost, fără doar și poate, una atipică, cu ploi torențiale și temperaturi care au depășit 30 de grade foarte rar și se pare că și iarna va fi la fel. Mai exact, conform estimărilor făcute de meteorologi, iarna va fi lungă în acest an, din cauza unor curenți ce-și modifică traiectoria.

separator

Astfel, primele estimări realizate de meteorologi arată că iarna va începe devreme, la sfârșitul lunii noiembrie și va rămâne aici până la jumătatea lunii ianuarie.

Este de așteptat, însă, ca în lunile decembrie, ianuarie și februarie să ningă frecvent, însă fără a se înregistra viscol ori ger. În mod neobișnuit, fenomenele extreme vor apărea la începutul lunii martie, când gerul năprasnic și viscolul vor lovi mai multe zone din Europa.

Probabilitatea producerii unui fenomen El Nińo, un episod meteorologic sever care duce la creşterea temperaturilor medii la nivel global, a ajuns la 70% în ultimul trimestru al anului, a anunţat luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citată de AFP.

„Conform previziunilor modelelor şi interpretărilor experţilor, există o probabilitate de circa 70% ca circumstanţele observate să atingă stadiul unui episod El Nińo de o intensitate scăzută în ultimul trimestru al anului 2018 şi în timpul iernii boreale 2018/19”, a indicat într-un comunicat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU cu sediul la Geneva.

„Cu alte cuvinte, acest scenariu este de două ori mai probabil decât cel al persistenţei unor condiţii neutre”, au subliniat experţii. „Această încălzire ar putea (…) avea loc foarte repede, între septembrie şi noiembrie deja, deşi previziunile în cauză sunt incerte”, a adăugat OMM.

Fenomenul El Nińo reapare în mod regulat şi constă într-o creştere a temperaturii Oceanului Pacific, împingând în sus temperaturile medii şi afectând cantitatea de precipitaţii la nivel global.

Agenţia ONU notează că intensitatea următorului episod El Nińo este „incertă, deoarece rezultatele previziunilor numerice oscilează între condiţii neutre şi un El Nino de o intensitate moderată”, însă dă asigurări că „apariţia unui El Nińo puternic este puţin probabilă”.

El Nińo este un fenomen meteorologic cu impact major asupra climei globale, care are drept rezultat, în diferite părţi ale lumii, seceta sau inundaţiile.

OMM subliniază că fenomenul El Nińo nu este singurul factor care determină modele climatice la nivel global. În plus, potrivit experţilor, nu există neapărat o corelaţie directă între intensitatea unui episod El Nińo şi amploarea impactului său.

sursa

Schemă de escrocherii promovate prin centre apel, sub pretextul efectuării investițiilor în acțiuni și criptovalută, destructurată de oamenii legii

Ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice, Direcției  centru și cei de urmărire penală  a INI, în comun cu procurorii PCCOCS și cu suportul mascaților de la BPDS ”Fulger” anunță destructurarea unei scheme de escrocherie, promovate de centre apel, în forma dobândirii banilor sub pretextul efectuării investițiilor în acțiuni și criptovalută, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Pentru ca să-și realizeze acest scop infracțional, suspecții au plasat publicitate pe internet cu promisiunea unor câștiguri mari – rapid și garantat. Victimele urmau doar să facă click pe adresele din publicitatea creată care ducea spre pagini de internet care conțineau formulare de înregistrare, unde suspecții le cereau victimelor să completeze numele, numărul de telefon și adresa de poștă electronică.

Peste ceva timp, persoanele care urmau să fie înșelate ar fi fost telefonate de suspecți care se prezentau fals ca și consultanți financiari sau brokeri de asigurări. Prin urmare, aceștia le convingeau pe victime să facă pretinsele investiții cu promisiunea unor câștiguri considerabile.  

Totuși, într-unul din cazuri, o persoană înșelată care a rămas fără 70.000 lei a sesizat autoritățile, care au intervenit cu percheziții în mai multe sedii din Chișinău, cu sprijinul angajaților „Fulger.” Astfel, în urma perchezițiilor efectuate au fost ridicați 7000 dolari, 990 euro; laptopuri, blocuri de sistem, mijloace de păstrare a informației, cartele telefonice și  cartele bancare, telefoane mobile, documente și înscrisuri relevante anchetei.

După intervenția procurorilor și a polițiștilor, centrele de apel și-au încetat activitatea, iar persoanele cercetate (cu vârste de 35-38 de ani) cu rol de administratori ai companiei vizate, lideri de echipă, precum și operatori telefonici beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Pentru ca să nu cădeți pradă unor astfel de scheme de înșelare, autoritățile de drept vă recomandă:

Nu credeți ofertelor de câștig ireal de rapid și de mare;

Atunci când navigați pe internet, nu deschideți adrese, anexe sau imagini îndoielnice;

Datele personale sau bancare nu trebuie divulgate într-un astfel de context ori în situații similare;

Nu transferați bani persoanelor necunoscute, fără ca să consultați un jurist licențiat din Moldova și nu vă înregistrați pe platforme neverificate.

Dacă, totuși, ați devenit victima unei escrocherii, informați imediat Poliția și banca.

Poliția de Frontieră lansează Unitatea de Informații privind Pasagerii

La data de 17 februarie curent, Poliția de Frontieră lansează, în premieră, Unitatea de Informații privind Pasagerii (UIP) o subdiviziune care va avea misiunea de a prelucra datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR). Scopul Unității de Informații privind Pasagerii, creată în cadrul Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, are rolul esențial de a colecta, stoca și prelucra datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR) – ce va conține informații colectate de la companiile aeriene, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

La eveniment a participat ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail – Nichitin, care în discursul de salut a remarcat: ,,Pentru oameni, UIP înseamnă frontiere mai sigure, protecție sporită și o călătorie mai sigură, fără a compromite drepturile și libertățile fundamentale. Această unitate va funcționa cu respectarea deplină a standardelor internaționale în materie de protecție a datelor personale, păstrând echilibrul între securitate și libertate”. 

Susținerea partenerilor internaționali a fost esențială pentru operaționalizarea UIP. În acest sens, șefa Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Ruiz de Azua Ester, a accentuat importanța acestei inițiative: „Este o onoare să particip la lansarea oficială a Unității de Informații privind Pasagerii, un proiect strategic ce marchează un nou început în consolidarea securității naționale a Republicii Moldova și sprijinirea cooperării internaționale în prevenirea și combaterea terorismului și a infracțiunilor transfrontaliere. OIM susține acest demers prin sprijinirea infrastructurii UIP, furnizarea de echipamente și consolidarea capacităților autorităților naționale. Asistența noastră este coordonată îndeaproape cu ONUCT și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, iar angajamentul nostru este de a continua sprijinul atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.”

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca a subliniat că: „Toate statele europene au implementat deja astfel de sisteme pentru securitatea frontierelor lor, iar Republica Moldova face acum acest pas necesar pentru a se alinia standardelor internaționale. Experiența altor țări a demonstrat că utilizarea acestor mecanisme duce la îmbunătățirea controlului la frontieră, la identificarea mai rapidă a riscurilor și la creșterea nivelului de securitate aeriană. Pentru noi, acest lucru înseamnă o mai bună protecție a frontierelor naționale și un sprijin real pentru ofițerii Poliției de Frontieră, care vor avea acces la informații relevante exact atunci când este nevoie”, a subliniat șeful Poliției de Frontieră.

Reiterăm că Sectorul Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” este unul dintre cele mai importante puncte de trecere ale frontierei de stat, cu un flux de pasageri în continuă creștere. Această realitate impune nu doar măsuri stricte de securitate, ci și un sistem mai avansat de analiză și prevenție. UIP nu înlocuiește controlul la frontieră realizat de echipele noastre, ci îl sprijină prin furnizarea de informații care pot indica din timp posibile riscuri. Acest lucru ne va permite să alocăm mai eficient resursele și să intervenim acolo unde este necesar, fără a afecta călătorii care respectă regulile.
Subdiviziunea UIP va contribui activ la prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor transnaționale, asigurând totodată schimbul de date cu unități similare din alte state și cu Europol, în strictă conformitate cu normele privind protecția datelor cu caracter personal.

Papa Francisc, internat în spital cu bronșită

Papa Francisc urmează să se afle mai multe zile în spital, a spus Vaticanul luni, 17 februarie, adăugând că medicii de la spitalul Gemelli din Roma au fost nevoiți să-i schimbe tratamentul, din cauza unei „situații clinice complexe”, scrie Europa Liberă.

Serviciul de presă al Vaticanului a spus că rezultatul testelor efectuate în ultimele zile au relevat nevoia unui nou tratament, din cauza evoluției bronșitei de care suveranul pontif suferă, a scris Reuters.

„Toate testele efectuate până în prezent indică o imagine clinică complexă, care va necesita o perioadă adecvată de spitalizare”, se mai spune în comunicatul emis luni.

În vârstă de 88 de ani, Papa se confruntă cu bronșită de mai bine de o săptămână, fiind internat vineri, 14 februarie, la spitalul Gemelli din Roma.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a spus că pontiful „este într-o stare bună”. El nu a precizat dacă papa suferă de o infecție bacteriană sau virală, dar a spus că o actualizare a stării sale de sănătate va fi emisă pe parcursul zilei de luni, 17 februarie.

Medicii pontifului i-au recomandat anterior odihnă completă, fapt pentru care Papa Francisc nu a mai putut susține rugăciunea săptămânală de duminică pentru pelerinii din Piața Sfântul Petru și nici să conducă o masă specială pentru artiști cu ocazia Anului Jubiliar al Bisericii Catolice.

Duminică, 16 februarie, Vaticanul descria starea lui ca fiind „stabilă”.

În timp ce se afla în spital în weekend, papa a continuat să-i sune aproape zilnic pe membrii unei parohii catolice din Gaza, a transmis televiziunea italiană Mediaset.

Unul dintre membrii parohiei a spus că Francisc a sunat atât vineri, cât și sâmbătă și era „în stare bună”, dar suna „puțin obosit”.

Vaticanul a anulat și vizita papei la studiourile de film Cinecitta din Roma, programată pentru luni.

„Mulțumesc pentru afecțiunea, rugăciunea și apropierea cu care mă însoțiți în aceste zile”, a scris papa pe X duminică.

În 2023, Francisc a avut un caz grav de pneumonie, părăsind spitalul după 3 zile și recunoscând diagnosticul după externare, a notat AP. El a fost atunci internat de urgență, după ce a avut dificultăți de respirație și o durere ascuțită în piept.

Tatiana Heghea i-a dedicat un mesaj plin de dragoste soțului ei care, astăzi, este omagiat!
Articolul anterior
Maestrul Eugen Doga va susține mâine un concert la Chișinău! Iată unde îl poți vedea pe marele compozitor
Articolul următor