O serie de expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.
Poetul Ioan Es. Pop, interpretat în suedeză de actriţa Adriana Savin, un recital online de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu, eseul „Mi-e dor” de Ana Blandiana, lecturat în engleză de actriţa Anamaria Marinca, sunt câteva din evenimentele de vârf prezentate de Ziua Limbii Române. Manifestările culturale, artistice şi educaţionale sunt organizate de ICR, împreună cu ambasadele şi consulatele din ţările de reşedinţă, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali, fiind transmise prin mijloacele de social media ale instituţiilor.
CHIŞINĂU
„Odă limbii române”, spectacol de muzică şi poezie
Artişti îndrăgiţi de peste Prut se vor reuni luni, 31 august, de la ora 11.00, într-un spectacol ce împleteşte armonios muzica şi poezia, pentru a marca Ziua Limbii Române. Sub genericul „Odă limbii române”, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău va transmite, pe pagina de Facebook, un recital de poezie susţinut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ninela Caranfil, Mihaela Chiu.De asemenea, Silvia Goncear,Marin Gheraşşi Select Stings Quartet vor susţine momentele muzicale ale evenimentului.
ISTANBUL
Recital de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu
Spectacolul „Pianul cu poeme”, susţinut de pianista Ioana Maria Lupaşcu şi actriţa Daniela Nane, va fi difuzat, duminică, 30 august, pe pagina de Facebook şi pe contul YouTube al reprezentanţei ICR Istanbul. Cele două artiste au înregistrat, pentru a celebra Ziua Limbii Române la Istanbul, un recital de pian şi poezie. Filmările au avut loc pe Domeniul Manasia. Conceptul „Pianul cu poeme”, îngemănare delicată între muzică şi poezie, a fost reprezentat de zeci de ori în ţară şi în străinătate, pe scene importante ale teatrelor şi filarmonicilor, inclusiv pe scena Ateneului Român.
LISABONA
Poemul „Ce te legeni?…”, recitat în limba română
O parte din membrii EUNIC Portugalia vor recita, în limba română, poemul „Ce te legeni?…” de Mihai Eminescu, inclus în volumul „Revedere”, apărut în 2005 la editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu. Evenimentul va avea loc luni, 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române,pe paginile de Facebook şi Instagram ale ICR Lisabona.Materialul video va fi subtitrat în limba portugheză.
LONDRA
Anamaria Marinca recită poezii de Ana Blandiana
Eseul „Mi-e dor” din volumul „Calitatea de martor” al scriitoarei Ana Blandiana va fi lecturat în interpretarea actriţei Anamaria Marinca, în limba română şi în engleză (traducere semnată de Gabi Reigh), cu ocazia Zilei Limbii Române. Lectura eseului a fost înregistrată special pentru această ocazie la sediul ICR Londra şi va fi difuzată luni, 31 august, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale reprezentanţei.
MADRID
Expoziţie şi dialog virtual despre cultura română în Spania
O serie de 19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spaţiile Institutului Cultural Român de la Madrid, în perioada 1-30 septembrie. Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 31 august, de Ziua Limbii Române, şi va fi prezentat pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale ICR Madrid. Expoziţia „Ea a fost aici”/”Ella estuvo aquĂ” spune o poveste despre obscuritate şi transparenţe despre fiinţare. De asemenea, o conferinţă online dedicată prezenţei limbii şi culturii române în sistemul de educaţie preuniversitar şi universitar din Spania va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.
PARIS
Francezii descoperă, prin hituri, limba română
Cinci piese din repertoriul pop/electro/rap românesc au fost prezentate, în fiecare duminică a lunii august, de Institutul Cultural Român de la Paris, pe pagina de Facebook şi pe Instagram, în cadrul proiectului „Limba română prin muzică”. Duminică, 30 august, vor fi difuzate melodiile „Vals” de Smiley & Feli şi „Până când nu te iubeam” interpretat de Pink Martini. Pe parcursul lunii august au mai fost difuzate hituri interpretate de O-zone („Dragostea din tei”), Connect-R („Vara nu dorm”), Alexandra Stan („Obsesii”), Inna („Cum ar fi”).
ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA
Curs de limba română
Ultimul curs online de limba şi cultura română din actualul an academic, dedicat grupei de nivel intermediar, va fi postat, luni, pe pagina de Facebook a reprezentanţei, cu ocazia Zilei Limbii Române. În cadrul înregistrării, este prezentat rezultatul inedit al traducerii integrale a unei proze scurte de către cursanţii coordonaţi de profesorul Nicoleta Neşu. Textul este „Ora de iarnă” de Adriana Bittel şi face parte din volumul „Cum să fii fericit în România”, coordonat de Oana Bârnă şi apărut la Editura Humanitas.
STOCKHOLM
Poetul Ioan Es. Pop, recitat în suedeză de actriţa Adriana Savin
Un recital online de poezie contemporană românească, avându-i ca invitaţi pe poetul Ioan Es. Pop şi pe actriţa suedeză de origine română Adriana Savin, va fi postat pe pagina reprezentanţei, luni, 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate poeme din volumul „Ieudul fără ieşire”. Evenimentul inaugurează o serie de recitaluri de poezie online care vor continua pe toată durata lunii septembrie, avându-i ca invitaţi pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi poeţi români contemporani traduşi în limba suedeză. Înregistrările vor putea fi urmărite şi pe canalul YouTube al ICR Stockholm.
TEL AVIV
„Şezi blând şi învaţă româneşte”
Un colaj video ce va include testimoniale ale cursanţilor care participă la cursurile online de limba română organizate de ICR Tel Aviv va fi difuzat pe 31 august, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a reprezentanţei. Materialul video va include un număr de zece intervenţii ale studenţilor, în care aceştia vor spune motivele pentru care au decis să înveţe limba română, cuvintele şi expresiile preferate. Difuzarea materialului video are ca scop marcarea Zilei Limbii Române în Israel, unde există o comunitate importantă de evrei originari din România, dar ai căror urmaşi nu vorbesc limba română şi care, astfel, pot afla despre posibilitatea de a o învăţa cu ajutorul programelor online din această perioadă desfăşurate de ICR Tel Aviv.
VARŞOVIA
Desene „cu alte cuvinte…”
Expoziţia de desene în aer liber „Cu alte cuvinte…”, o aventură cu expresii frazeologice poloneze şi româneşti, va fi inaugurată luni, 31 august, de ICR Varşovia. Desenele şi conceptul grafic îi aparţin ilustratorului clujean Adrian Barbu. 21 de perechi lingvistice, mărturii ale felurilor de a gândi şi ale reperelor celor două popoare, vor purta privitorul într-o călătorie lingvistică prin universurile limbilor română şi polonă.
IRCCU VENEŢIA
Limba română prin ochi de copil
Un dialog filmat, fiu-tată, pe baza „perlelor” de limbă strânse de scriitorul Robert Şerban de la fiul său, Tudor, va fi difuzat pe 31 august, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, pe pagina oficială de Facebook a Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU Veneţia). Baza dialogului este cartea „Tata, eu glumesc serios. Tudor Şerban la vorbă cu Robert Şerban”, apărută la editura Polirom. Materialul video propune publicului o altfel de Zi a Limbii Române cu ajutorul proiectului „Limba română prin ochi de copil”: un băiat de nouă ani, ca personaj principal, care ne va reaminti că limba română este vie şi captivantă, iar învăţarea ei este ca un joc în care toţi câştigă şi zâmbesc.