Cum va fi sărbătorită Limba Română în mai multe orașe ale lumii

O serie de expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie românească, cursuri de limba română vor fi prezentate pe paginile de Facebook ale reprezentanţelor Institutului Cultural Român de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.

separator

Poetul Ioan Es. Pop, interpretat în suedeză de actriţa Adriana Savin, un recital online de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu, eseul „Mi-e dor” de Ana Blandiana, lecturat în engleză de actriţa Anamaria Marinca, sunt câteva din evenimentele de vârf prezentate de Ziua Limbii Române. Manifestările culturale, artistice şi educaţionale sunt organizate de ICR, împreună cu ambasadele şi consulatele din ţările de reşedinţă, la sediile institutelor sau în colaborare cu parteneri locali, fiind transmise prin mijloacele de social media ale instituţiilor.

CHIŞINĂU

„Odă limbii române”, spectacol de muzică şi poezie

Artişti îndrăgiţi de peste Prut se vor reuni luni, 31 august, de la ora 11.00, într-un spectacol ce împleteşte armonios muzica şi poezia, pentru a marca Ziua Limbii Române. Sub genericul „Odă limbii române”, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău va transmite, pe pagina de Facebook, un recital de poezie susţinut de actorii Nicolae Jelescu, Margareta Nazarchevici, Ninela Caranfil, Mihaela Chiu.De asemenea, Silvia Goncear,Marin Gheraşşi Select Stings Quartet vor susţine momentele muzicale ale evenimentului.

ISTANBUL

Recital de poezie şi muzică cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Lupaşcu

Spectacolul „Pianul cu poeme”, susţinut de pianista Ioana Maria Lupaşcu şi actriţa Daniela Nane, va fi difuzat, duminică, 30 august, pe pagina de Facebook şi pe contul YouTube al reprezentanţei ICR Istanbul. Cele două artiste au înregistrat, pentru a celebra Ziua Limbii Române la Istanbul, un recital de pian şi poezie. Filmările au avut loc pe Domeniul Manasia. Conceptul „Pianul cu poeme”, îngemănare delicată între muzică şi poezie, a fost reprezentat de zeci de ori în ţară şi în străinătate, pe scene importante ale teatrelor şi filarmonicilor, inclusiv pe scena Ateneului Român.

LISABONA

Poemul „Ce te legeni?…”, recitat în limba română

O parte din membrii EUNIC Portugalia vor recita, în limba română, poemul „Ce te legeni?…” de Mihai Eminescu, inclus în volumul „Revedere”, apărut în 2005 la editura Evoramons, în traducerea Doinei Zugrăvescu. Evenimentul va avea loc luni, 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române,pe paginile de Facebook şi Instagram ale ICR Lisabona.Materialul video va fi subtitrat în limba portugheză.

LONDRA

Anamaria Marinca recită poezii de Ana Blandiana

Eseul „Mi-e dor” din volumul „Calitatea de martor” al scriitoarei Ana Blandiana va fi lecturat în interpretarea actriţei Anamaria Marinca, în limba română şi în engleză (traducere semnată de Gabi Reigh), cu ocazia Zilei Limbii Române. Lectura eseului a fost înregistrată special pentru această ocazie la sediul ICR Londra şi va fi difuzată luni, 31 august, pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale reprezentanţei.

MADRID

Expoziţie şi dialog virtual despre cultura română în Spania

O serie de 19 picturi ale artistei Sabina Elena Dragomir vor fi prezentate în spaţiile Institutului Cultural Român de la Madrid, în perioada 1-30 septembrie. Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 31 august, de Ziua Limbii Române, şi va fi prezentat pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale ICR Madrid. Expoziţia „Ea a fost aici”/”Ella estuvo aquĂ­” spune o poveste despre obscuritate şi transparenţe despre fiinţare. De asemenea, o conferinţă online dedicată prezenţei limbii şi culturii române în sistemul de educaţie preuniversitar şi universitar din Spania va fi organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei.

PARIS

Francezii descoperă, prin hituri, limba română

Cinci piese din repertoriul pop/electro/rap românesc au fost prezentate, în fiecare duminică a lunii august, de Institutul Cultural Român de la Paris, pe pagina de Facebook şi pe Instagram, în cadrul proiectului „Limba română prin muzică”. Duminică, 30 august, vor fi difuzate melodiile „Vals” de Smiley & Feli şi „Până când nu te iubeam” interpretat de Pink Martini. Pe parcursul lunii august au mai fost difuzate hituri interpretate de O-zone („Dragostea din tei”), Connect-R („Vara nu dorm”), Alexandra Stan („Obsesii”), Inna („Cum ar fi”).

ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA

Curs de limba română

Ultimul curs online de limba şi cultura română din actualul an academic, dedicat grupei de nivel intermediar, va fi postat, luni, pe pagina de Facebook a reprezentanţei, cu ocazia Zilei Limbii Române. În cadrul înregistrării, este prezentat rezultatul inedit al traducerii integrale a unei proze scurte de către cursanţii coordonaţi de profesorul Nicoleta Neşu. Textul este „Ora de iarnă” de Adriana Bittel şi face parte din volumul „Cum să fii fericit în România”, coordonat de Oana Bârnă şi apărut la Editura Humanitas.

STOCKHOLM

Poetul Ioan Es. Pop, recitat în suedeză de actriţa Adriana Savin

Un recital online de poezie contemporană românească, avându-i ca invitaţi pe poetul Ioan Es. Pop şi pe actriţa suedeză de origine română Adriana Savin, va fi postat pe pagina reprezentanţei, luni, 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate poeme din volumul „Ieudul fără ieşire”. Evenimentul inaugurează o serie de recitaluri de poezie online care vor continua pe toată durata lunii septembrie, avându-i ca invitaţi pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi poeţi români contemporani traduşi în limba suedeză. Înregistrările vor putea fi urmărite şi pe canalul YouTube al ICR Stockholm.

TEL AVIV

„Şezi blând şi învaţă româneşte”

Un colaj video ce va include testimoniale ale cursanţilor care participă la cursurile online de limba română organizate de ICR Tel Aviv va fi difuzat pe 31 august, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a reprezentanţei. Materialul video va include un număr de zece intervenţii ale studenţilor, în care aceştia vor spune motivele pentru care au decis să înveţe limba română, cuvintele şi expresiile preferate. Difuzarea materialului video are ca scop marcarea Zilei Limbii Române în Israel, unde există o comunitate importantă de evrei originari din România, dar ai căror urmaşi nu vorbesc limba română şi care, astfel, pot afla despre posibilitatea de a o învăţa cu ajutorul programelor online din această perioadă desfăşurate de ICR Tel Aviv.

VARŞOVIA

Desene „cu alte cuvinte…”

Expoziţia de desene în aer liber „Cu alte cuvinte…”, o aventură cu expresii frazeologice poloneze şi româneşti, va fi inaugurată luni, 31 august, de ICR Varşovia. Desenele şi conceptul grafic îi aparţin ilustratorului clujean Adrian Barbu. 21 de perechi lingvistice, mărturii ale felurilor de a gândi şi ale reperelor celor două popoare, vor purta privitorul într-o călătorie lingvistică prin universurile limbilor română şi polonă.

IRCCU VENEŢIA

Limba română prin ochi de copil

Un dialog filmat, fiu-tată, pe baza „perlelor” de limbă strânse de scriitorul Robert Şerban de la fiul său, Tudor, va fi difuzat pe 31 august, cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române, pe pagina oficială de Facebook a Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia (IRCCU Veneţia). Baza dialogului este cartea „Tata, eu glumesc serios. Tudor Şerban la vorbă cu Robert Şerban”, apărută la editura Polirom. Materialul video propune publicului o altfel de Zi a Limbii Române cu ajutorul proiectului „Limba română prin ochi de copil”: un băiat de nouă ani, ca personaj principal, care ne va reaminti că limba română este vie şi captivantă, iar învăţarea ei este ca un joc în care toţi câştigă şi zâmbesc.

Descoperire macabră în Capitală: Cadavrul unei tinere a fost găsit azi dimineață în parcul Dendrariu

O descoperire macabră a avut loc azi-dimineață, 3 ianuarie, într-un parc din municipiul Chișinău. Oamenii legii au descoperit cadavrul unei tinere în vârstă de 27 de ani.

Potrivit oamenilor legii, la 3 ianuarie, în jurul orei 09:42, reprezentanții IP Buiucani au fost sesizați prin intermediul Serviciului 112 precum că în lacul din Parcul „Dendrariu” din Capitală a fost depistată o persoană înecată, transmite Știri.md.

La fața locului s-a deplasat conducerea și grupa operativă a IP Buiucani pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Ajunși la locul faptei, oamenii legii au depistat în apă cadavrul unei persoane. Aceasta a fost scoasă din apă și, în urma măsurilor întreprinse, s-a stabilit că victima este o tânără în vârstă de 27 de ani. 

În urma examinării cadavrului de către medicul legist, leziuni corporale nu au fost depistate. Cadavrul a fost îndreptat la CML, pentru efectuarea expertizei medico-legale, care urmează să stabilească cauza decesului.

Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Totodată, șefa Serviciului de Presă, Natalia Stati, a comunicat pentru Știri.md ca tânăra a fost internată într-o instituție medicală, din care a plecat fără știrea angajaților medicali într-o direcție necunoscută. 

Fostul bodyguard al lui Ilan Șor trimis în judecată pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șansa”

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a fostului bodyguard al lui Ilan Șor, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic (prevăzută la art. 1813 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2023.

Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada februarie – martie 2024, a acționat cu intenția de a contribui la finanțarea ilegală a partidului politic „Șansa”. Acesta a avut mai multe întâlniri cu un alt bărbat în municipiul Chișinău, în cadrul cărora au fost transmise sume de bani, fără respectarea reglementărilor legale privind finanțarea partidelor politice.

Învinuitul a fost reținut în momentul în care a primit suma de 613 500 lei de la celălalt bărbat. Acești bani urmau să fie transportați într-un apartament din Chișinău, unde, în timpul perchezițiilor, au fost descoperite aproximativ 4,6 milioane de lei. Sumele de bani erau pregătite pentru a fi ambalate în plicuri cu inscripția „Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor” și urmau să fie distribuite persoanelor care prestau servicii în interesul partidului „Șansa”, fără a fi declarate sau înregistrate conform reglementărilor legale. 

În total, suma implicată în această activitate ilegală este de aproximativ 5,2 milioane de lei. Acești bani au fost recunoscuți în calitate de corp delict și transmiși către Serviciul Fiscal de Stat pentru păstrare până la soluționarea cauzei.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani. 

Crimă la Fălești: Un bărbat a fost ucis în bătaie de un individ care a venit la el în ospeție

Un bărbat a murit, după ce a fost ucis în bătaie de către un consătean. Crima a avut loc la data de 1 ianuarie, în jurul orei 20:00, în localitatea Pînzăreni, din raionul Fălești, scrie pulsmedia.md.

Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 58 de ani, care a consumat alcool cu un consătean în vârstă de 37 de ani, care a avenit la el în ospeție.

Înre cei doi s-ar fi iscat un conflict spontan, care a culminat cu o tragedie. Oaspetele a început cu bestialitate să lovească cazda, cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, dar mai multe fiind aplicate în regiunea cutii toracice, până când acesta și-a dat duhul.

Individul bătăuș a fost încătușat de către oamenii legii și escortat la IP Fălești pentru a fi audiat, ulterior a fost reținut pentru 72 de ore și a fost plasat în Izolatorul de Detenție Provizorie din Bălți.

Aici este de menționat că pe parcursul anului 2024, pe teritoriul R.Moldova au fost comise 123 de omoruri, toate fiind descoperite și stabiliți făptașii, dintre care 13 sunt în fază de urmărire penală.

Rusia confirmă oficial că ar putea interveni în Belarus
Articolul anterior
Polonia interzice zborurile din România și alte 45 de ţări, începând din 2 septembrie
Articolul următor