Asociațiile de proprietari/locatari urmează să prezinte Ministerului Muncii și Protecției Sociale, până în data de 1 noiembrie, istoricul consumului de energie a tuturor utilizatorilor casnici pentru precedenta perioadă rece a anului. Datele urmează să fie luate în calcul la stabilirea compensațiilor la facturi oferite de stat.
Potrivit Ministerului, formularele urmează să fie completate în format pdf, cu aplicarea semnăturii și a ștampilei, precum și în tabel Excel, iar ulterior expediate la adresa de email support@compensatii.gov.md. Consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică urmează să fie prezentat în formulare separate. Teamplateurile pot fi găsite aici.
Normele legale stabilesc că în cazul consumatorilor casnici care nu au contracte directe cu furnizorii, stabilirea lunară a compensațiilor este efectuată de către asociațiile de proprietari/locatari și/sau intermediarii la decontări în baza categoriei de vulnerabilitate energetică a fiecărui consumator. Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” va transmite lunar informația privind categoria de vulnerabilitate energetică a fiecărui consumator membru către administrația asociațiilor de proprietari/locatari și/sau intermediarii la decontări.
Asociațiile de proprietari/locatari sau intermediarii la decontări, lunar, până în data de 4 a lunii următoare celei de consum, vor prezinta furnizorilor rapoartele privind volumul de energie consumat și suma compensațiilor calculate pentru fiecare consumator casnic, împreună cu datele de identificare și codul personal al persoanei care reprezintă consumatorul casnic, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită și conform normelor stabilite, pentru a fi incluse în rapoartele generalizate.
Furnizorii vor reduce din suma facturată către asociația de proprietari/locatari valoarea compensațiilor calculată în luna corespunzătoare lunii de facturare pentru consumatorii beneficiari de servicii intermediate de alimentare cu energie termică și/sau gaze naturale și/sau energie electrică.
În documentele de plată către consumatorii beneficiari de servicii intermediate, asociațiile de proprietari/locatari sau intermediarii la decontări vor indica volumul compensat, tariful compensat și suma compensată, categoria de vulnerabilitate energetică a consumatorului casnic și metoda de atribuire a categoriei (directă sau indirectă).
Amintim că, pentru a primi compensații la facturi, consumatorii trebuie să se înregistreze individual pe platforma compensatii.gov.md.