Cum vor fi salarizați angajații în perioada 30 martie – 3 aprilie 2020

Zilele de 30 martie – 03 aprilie 2020 se includ în tabelul de evidență a timpului de lucru și de calculare a salariului pentru lunile martie și aprilie ca zile prezente la lucru.

separator
Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a emis Dispoziția nr.8 din 28 martie 2020, prin care sunt oferite soluții pentru depășirea situației ce ține de evidența timpului de muncă și salarizarea angajaților din sectorul bugetar.

Astfel, prin pct.1 din document este dispus, prin derogare de la prevederile actelor normative în vigoare că, în perioada stării de urgență, conducătorii unităților din sectorul bugetar este împuternicit cu dreptul:
• de a stabili durata concediilor anuale ale salariaților;
• de a rechema salariații din concediul anual de odihnă/neplătit/ de studii;
• de a repartiza prin ordin/dispoziție timpul de muncă în cadrul săptămânii, cu asigurarea ținerii evidenței timpului de muncă prestat efectiv de fiecare salariat;
• de a atribui angajaților exercitarea unor activități/atribuții de prevenire și combatere a răspândirii infecției COVID-19, neindicate în funcțiile și atribuțiile entității.

Totodată, conform pct.5 din Decizia nr.8, nu se consideră zile de odihnă pentru salariații care, în perioada 30 martie–3 aprilie 2020:
5.1. solicită acordarea/se află în concediul de odihnă anual (art. 112 din Codul muncii), inclusiv concediul de odihnă nefolosit (art. 119, alin. (3) din Codul muncii), cu achitarea indemnizației de concediu (art. 117 din Codul muncii) și concediu neplătit (art. 120 din Codul muncii);
5.2. sunt în regim de staționare, conform ordinului dispus de angajator;
5.3. vor activa, la decizia angajatorului la domiciliu, în scopul asigurării activității stringente a unității;
5.4. vor asigura activitățile de calculare a salariilor pentru luna martie;
5.5. vor asigura funcționarea sistemului trezorerial (evidența încasărilor și executarea plăților prioritare/urgente).

În perioada stării de urgență nu vor fi acordate premii unice.

sursa: https://monitorul.fisc.md

Captură de narcotice de peste un milion de lei

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Strășeni și Procuratura din Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor sintetice în mun. Chișinău, raioanele Strășeni și Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Timp de o lună polițiștii au documentat activitatea infracțională a unui bărbat de 29 de  ani din capitală, care activa în calitate de depozitar curier în interesul unei grupări infracționale specializate în contrabandă cu droguri, cu ulterioara  distribuire a acestora prin intermediul aplicației Telegram.

În urma investigațiilor, la sfârșitul lunii octombrie, în capitală, oamenii legii l-au reținut în flagrant în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri.

În aceeași zi, în raionul Strășeni au fost reținuți alți doi  complici ai acestuia, de 27 și 28 de ani,  care activau în calitate de curieri.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au stabilit că suspectul de 29 de ani  primea prin contrabandă droguri în cantități angro, după care erau preluate de curieri și divizate în cantități a câte un gram și plasate în ascunzișuri.

În urma perchezițiilor desfășurate la domiciliile figuranților au fost depistate și ridicate telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, pachețele zip-lock pentru ambalarea drogurilor, bandă adezivă de diferite culori, cântare electronice de înaltă precizie,  1 kg de marijuana, 400 de grame de cocaină, precum și amfetamină,  mefedron și hașiș.

Valoarea drogurilor scoase din circuit depășește suma de un  milion de lei.

Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pe un termen de 30 de zile. 

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare  de la 7 la 15 ani.

Voucherele culturale: care au fost preferințele tinerilor

Peste 7 200 tineri au folosit „Voucher cultural” în cei doi ani de la lansarea proiectului. În acest scop, statul a bugetat cca 6,5 mln de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Banii au au mers către câțiva prestatori de servicii culturale: rețeaua de librării „Librarius”, platformele de vânzare de bilete la spectacole și concerte: iTiket, Afisha și Aalto.

Majoritatea beneficiarilor au cumpărat cărți. Cele mai solicitate titluri au fost „Arta manipulării”, „Atomic Habits”, „Limba română, Teste pentru examenul de BAC profil real” și mai multe cărți de geografie.

Dintre evenimente, beneficiarii au ales să meargă mai degrabă la concerte și la cinema dar și la spectacole de teatru. Printre producțiile autohtone vizionate de ei se numără filmul „Carbon”, mai multe concerte ale artiștilor autohtoni sau festivaluri de muzică, dar și premierele teatrale se bucură de solicitări .

Responsabilii de proiect din cadrul Ministerului Culturii consideră că interesul și numărul beneficiarilor din rândul celor potențiali, ar putea spori, dacă mecanismul va fi simplificat și diversificată lista de prestatori.

Programul național „Voucher cultural” a fost lansat în noiembrie 2022, după exemplul altor țări europene. Voucherul reprezintă un „bilet digital nerambursabil” în valoare de 1.000 de lei, cu care posesorii pot merge la concerte, spectacole de teatru sau la cinema și să-și cumpere cărți, până la epuizarea sumei, în decurs de un an.

Voucherul poate fi folosit doar online, în librării și pe platforme specializate ca iTicket, Mticket sau Afisha. De voucher cultural pot beneficia tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și dețin o semnătură digitală, necesară pentru autentificare. Ministerul Culturii examinează posibilitatea extinderii programului și pentru pensionari.

Când va fi inaugurat principalul Pom de Crăciun al țării

Autoritățile capitalei nu au stabilit ziua când va fi inaugurat pomul de Crăciun, însă dau asigurări că Târgul de sărbătoare va fi deschis tradițional pe 1 decembrie, transmite IPN.

Edilul capitalei, Ion Ceban, anunță că inaugurarea pomului de Crăciun se preconizează pentru începutul lunii decembrie. „Sperăm să reușim să-l inaugurăm chiar la începutul lunii decembrie, dar cu detalii vom reveni în zilele următoare”, a precizat primarul capitalei.

Târgul „Christmas Village” va fi amenajat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Vizitatorii sunt așteptați începând cu 1 decembrie 2024 până în ziua de 5 ianuarie 2025, între orele 10:00 și 23:00. În noaptea de Revelion târgul va fi deschis până la ora 03:00.

În scuarul TNOB vor fi amenajate 18 căsuțe, o scenă, echipamente de sonorizare, lumini, ecrane LED, corturi, un carusel francez, un mini autodrom și un tobogan.

Instalarea decorului a început în data de 11 noiembrie, iar demontarea este preconizată pentru 16 ianuarie 2025.

Bugetarii testați pozitiv cu Covid-19 vor primi un ajutor unic în mărime de 16 mii de lei
Articolul anterior
O asistentă medicală din New York a distribuit o poză tulburătoare
Articolul următor