Curățenie la Primăria Capitalei. Doi șefi de Direcții municipale au fost demiși

Astăzi, primarul general interimar al Capitalei, Silvia Radu, a semnat dispoziţiile privind retragerea din funcţie a şefului Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Oleg Poiată şi, respectiv, a şefului Direcţiei educaţie, tineret şi sport, Alexandru Fleaş.

separator

Astfel, conducerea Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie va fi asigurată de Vitalie Butucel, care este în prezent şef adjunct al subdiviziunii. Iar administrarea Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport va fi preluată de şefa adjunctă, Viorica Negrei. În scurt timp va fi organizat un concurs public pentru ocuparea ambelor posturi. Silvia Radu a luat decizia retragerii din funcţie a lui Oleg Poiată după o analiză detaliată a activităţii acestuia. Astfel, s-a constat un management defectuos care aduce prejudicii întregii administraţii. Până astăzi, Direcţia nu a încheiat un contract pentru întreţinerea drumurilor publice, pentru anul viitor. De asemenea, subdiviziunile din cadrul instituţiei pe care o conduce acesta nu au marcat şi reparat drumurile avariate şi nu sunt pregătite corespunzător pentru sezonul de iarnă. Dar și în privinţa gestiunii transportului public s-au atestat grave nereguli.În cazul şefului Direcţiei educaţie, tineret şi sport, Alexandru Fleaş, de asemenea s-a constat un management defectuos al sistemului de învăţământ din municipiul Chişinău. Cazurile din ultima perioadă, în special neregulile apărute în procesul de alimentaţie a copiilor de la Grădiniţa nr. 157, precum şi neregulile apărute în sistemul de învăţământ de la  Liceul „Mihai Eminescu”. S-a stabilit că deşi lucrările de reparaţie efectuate la acest liceu nu au fost bine făcute, a fost efectuată plata acestora în mod nejustificat. Pentru plata nejustificată a unor astfel de lucrări, pentru cheltuirea iresponsabilă a banilor publici, primarul general va depune un denunţ la procuratură pentru a verifica dacă s-a comis o faptă penală sau nu.

Sursa: tvrmoldova.md

Statele europene au creșteri economice peste așteptări. Cine salvează zona euro de recesiune

Anul 2024 se poate încheia cu o creștere a economiilor din zona euro care depășește așteptările analiștilor, pe fondul unor îmbunătățiri în Germania, Franța, Italia și Spania. Datele preliminare publicate de Eurostat arată și că zona euro a înregistrat o scădere ușoară la finalul anului trecut, echivalent cu o recesiune tehnică.

Conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg, PIB-ul zonei euro va creşte cu 0,7% în 2024, faţă de un avans de 0,5% estimat în precedentul studiu lunar. Economia Germaniei ar urma să înregistreze o expansiune de 0,2%, faţă de un nivel prognozat anterior de 0,1%, conform Agerpres.

Rezultatele, care includ şi revizuirea în creştere a prognozelor economice pentru Franţa, Italia şi Spania, indică îmbunătăţirea încrederii în regiune.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o performanţă peste aşteptări în perioada ianuarie-martie 2024. Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii mizau pe o creştere de doar 0,1% a economiei zonei euro de la un trimestru la altul.

În schimb, Eurostat a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul patru al anului trecut, când economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,1%, în loc de stagnarea anunţată iniţial, ceea ce înseamnă că zona euro a fost în recesiune tehnică în a doua jumătate a anului trecut. Una dintre definițiile pentru recesiunea economică se bazează pe scăderi ale produsului intern brut pentru două trimestre consecutive.

De asemenea, rata inflaţiei în zona euro se apropie de ţinta Băncii Centrale Europene de 2% şi analiştii se aşteaptă la reducerea dobânzilor în iunie.

Conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg, anul acesta BCE va reduce dobânda la depozite cu 0,75%, iar rata inflaţiei în zona euro va atinge 2% în trimestrul doi din 2025.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, declara recent că economia zonei euro „se redresează şi vedem semne clare de revenire”.

sursa

Momentul în care blocul de 10 etaje din orașul rus Belgorod se prăbușește după ce a fost lovit de o rachetă

Pe rețelele de socializare au apărut imagini care arată momentul în care un bloc de 10 etaje s-a prăbușit în Belgorod.

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte 17 au fost rănite după ce clădirea a fost lovită de o rachetă doborâtă, a declarat presa rusă, potrivit protv.ro.

Oficialii ruși spun că racheta a făcut parte dintr-un atac aerian al Ucrainei. Afirmațiile nu au fost verificate.

Imaginile arată, de asemenea, că serviciile de urgență care continuă să caute în moloz pentru supraviețuitori.

Adresele celor 52 de secții de vot deschise de către România pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie

Cetățenii R. Moldova care dețin și cetățenia României sunt așteptați la urne pe 9 iunie curent pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

Guvernul de la București va deschide în total 52 de secții de vot în stânga Prutului, cu 16 mai multe decât acum cinci ani, în cadrul cărora basarabenii români își vor putea exercita dreptul la vot, anunță Ministerul Afacerilor Externe al României. Din numărul total de secții, 13 vor funcționa în municipiul Chișinău – la Consulatul general al României, la Universitatea de Stat din Moldova, la Teatrul „Satiricus”, la liceele „Muguel de Cervantes”, „Gheorghe Asachi” și „Spiru Haret”, două la Bălți și câte una în centrele raionale sau în câteva sate.

Cetățenii vor putea vota în baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Votarea va începe la ora locală 7:00, pe 9 iunie, și se va încheia la ora 22:00.

La alegerile din 9 iunie 2024 vor fi aleși cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European. Mandatul eurodeputaților este de 5 ani.

„Cetățenii R. Moldova pot să decidă , în mare parte, cum va arăta viitorul Parlament European, pentru că au cetățenia română și au dreptul să voteze pentru alegerile europarlamentare. Cred eu că este pentru prima dată când miza alegerilor europarlamentare este atât de mare pentru R. Moldova, pentru că Parlamentul care va fi ales pe 9 iunie și, automat, viitoarea Comisie Europeană va decide soarta integrării R. Moldova. Este foarte important ca cetățenii să iasă la vot pe 9 iunie și să decidă cum va arăta viitorul Parlament European. Anume acest parlament poate decide nu doar deschiderea negocierilor, dar și integrarea în Uniunea Europeană a R. Moldova. E clar că în următorii cinci ani se va decide acest lucru. Deci, această miză pentru cetățenii R. Moldova este mai mare ca niciodată”, a declarat recent secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, potrivit ziarulnational.md.

La Shopping MallDova începe feeria sărbătorilor de iarnă!
Articolul anterior
În 2018, autoritățile promit salarii mai mari și creșterea îndemnizației unice la naștere
Articolul următor