Înainte ca judecătorii Curții Constituționale să reia examinarea constituționalității Partidului „ȘOR”, reprezentanții celor din urmă au venit cu o declarație. Avocații Partidului „ȘOR” au precizat, în dimineața zilei de 12 iunie, că „nu există temei de declarare a neconstituționalității formațiunii” și că „sesizarea Guvernului nu este de competența Curții Constituționale”, scrie newsmaker.md.
Într-o declarație a Partidului „ȘOR” din 12 iunie se menționează că avocații formațiunii „mizează pe corectitudinea judecătorilor Curții Constituționale”. Totodată, ei declară că „sesizarea Guvernului împotriva Partidului „ȘOR” este vădit nefondată și nu există temei de scoatere a formațiunii în afara legii”.
Mai mult, au declarat apărătorii Partidului, sesizarea Guvernului nu este de competența Curții Constituționale.
„Curtea Constituțională ar trebui să declare neconstituțional un partid care militează, mai exact, se exprimă în mod evident împotriva valorilor constituționale”, au spus apărătorii formațiunii.
Astfel, ei susțin că „nu există temei de declarare a neconstituționalității acestei formațiuni, iar sesizarea Guvernului este vădit nefondată”.
Totodată, apărătorii partidului au declarat că „magistrații Curții trebuie să verifice dacă această sesizare are sau nu o tendință politică, având în vedere că autorul este fostul ministru al Justiției și deputat PAS, Sergiu Litvinenco”.
Curtea Constituțională se întrunește pe 12 iunie, începând cu ora 10:00, în ședință pentru a continua examinarea sesizării Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”. De menționat că judecătorii Curții s-au întrunit pentru prima dată, pentru a examina sesizarea, pe 10 mai, iar pe 17 mai au anunțat o întrerupere a studierii cauzei.
Amintim că proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „ȘOR” a fost aprobat pe 9 noiembrie 2022 de cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița. Câteva zile mai târziu, Curtea Constituțională a declarat că a purces la examinarea sesizării.
Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, menționa că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.
În reacție, Șor a declarat la acea vreme că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ȘOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.