Cutremur puternic cu victime pe insula Bali

Trei persoane au murit şi şapte au fost rănite, sâmbătă, în urma unui cutremur pe insula turistică Bali, a anunţat agenţia care gestionează catastrofele. Seismul, cu magnitudine 4,8, a avut loc la o adâncime relativ slabă de 10 kilometri în nord-estul oraşului Banjar Wanasari.

Cutremurele la adâncime mică provoacă în general pagube mai importante decât cele produse la distanţă mare de suprafaţă, scrie safenews.md.         

Două persoane au murit în regiunea Bangli. O alta în oraşul portuar Karangasem, au indicat autorităţile. Bilanţul victimelor nu ar trebui să crească, au precizat acestea. 

„Cutremurul a fost resimţit puternic timp de cinci secunde”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Abdul Muhari. „Oamenii s-au panicat şi au fugit din case atunci când a început”. 

Indonezia se confruntă în mod regulat cu astfel de cutremure sau erupţii vulcanice din cauza poziţionării sale pe „centrua de foc” a Pacificului, unde plăcile tectonice intră în coliziune. 

În ianuarie, o sută de persoane au murit din cauza unui seism de magnitudine 6,2 pe  insula Sulawesi, care a distrus numeroase clădiri din oraşul Mamuju.

Arhipelagul rămâne marcat de cutremurul din 26 decembrie 2004 cu magnitudine 9,1 în largul Insulei Sumatra, care a provocat un tsunami şi a ucis 220.000 de persoane în toată regiunea, dintre care doar 170.000 în Indonezia. 

ALARMANT: 60% din elevii de gimnaziu au note negative la o testare la tematică desfășurată în luna noiembrie 2024

Aproximativ 60% din elevii de gimnaziu care au participat la o testarea la matematică au primit note sub cinci și riscă să pice la un eventual examen la finalul treptei gimnaziale. Potrivit rezultatelor accesate de Europa Liberă, rata de promovare la clasa a VIII-a a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar la clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.

Testele organizate pe 27 și 28 noiembrie 2024 au fost la două probe. La limba și literatura română și-au testat cunoștințele 14 781 de copii, iar la matematică – 18 212. Despre asta a scris presa.

Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu precizări:

”Ministerul Educației și Cercetării (MEC) precizează că rezultatele prezentate pe parcursul zilei de ieri de mai multe surse mass-media nu reprezintă rezultatele pretestării la matematică, ci ale unei testări tematice desfășurate în luna noiembrie 2024 pentru elevii claselor a VIII-a și a IX-a.

Scopul acestei testări a fost evaluarea progresului elevilor în însușirea materiei din perioada septembrie – noiembrie și este pentru prima dată când o astfel de evaluare centralizată la nivel național a fost organizată de MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. În octombrie 2024, MEC a aprobat o metodologie privind organizarea și desfășurarea testărilor tematice în învățământul general, cu scopul de a evalua implementarea curriculei și conformitatea procesului educațional cu politicile actuale. Astfel de testări tematice vor fi organizate în fiecare semestru pentru a monitoriza progresul elevilor și a identifica eventualele dificultăți.

Rezultatele obținute reflectă tendințele observate la testarea internațională PISA, care arată că unul din doi elevi din Republica Moldova nu atinge nivelul minim de competență la matematică.

Ministerul Educației și Cercetării mai anunță că pretestarea propriu-zisă la matematică pentru elevii claselor a IX-a va avea loc pe 27 februarie 2025.

Pentru a ajuta elevii de clasa IX să se pregătească de examenul la matematică, MEC va implementa în perioada următoare un program remedial pentru 6000 de elevi care vor beneficia de ore gratuite la această disciplină. Totodată, MEC și ANCE, cu sprijinul PNUD și UNICEF au lansat campania „Matematica de la egal la egal” în cadrul căreia 600 de elevi din clasele de liceu vor ajuta colegii din clasa IX-a să se pregătească de examenul de absolvire a gimnaziului.”, se arată în comunicatul instituției.

Peste 1.500 de șoferi surprinși fără centură sau folosind telefonul la volan, chiar în prima săptămână de monitorizare intensificată

În doar o săptămână de la ajustarea sistemului de monitorizare a traficului, camerele video au detectat peste 1.500 de încălcări legate de necuplarea centurii de siguranță și utilizarea telefonului mobil în timpul șofatului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția reamintește că scopul acestui sistem nu este sancționarea conducătorilor auto, dar creșterea siguranței și disciplinei rutiere, și cel mai important- prevenirea tragediilor în trafic.

Poliția recomandă tuturor șoferilor:

Să cupleze întotdeauna centura de siguranță;

Să evite utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii;

Să respecte cu strictețe regulile de circulație pentru siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic.

Tinerii care au stropit cu vopsea pereții Guvernului, condamnați și obligați să achite prejudiciu material de zeci de mii de lei

Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea unei sentințe de condamnare a doi tineri acuzați de huliganism, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, potrivit sentinței recent emise de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, inculpații, în vârstă de 20 și, respectiv, 22 de ani, au fost recunoscuți vinovați pentru infracțiunea imputată, stabilindu-li-se o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare pentru unul din ei și 1 an și 4 luni de închisoare pentru celălalt. Pedeapsa cu închisoarea a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probă de 2 ani.

Instanța a dispus și încasarea în mod solidar din contul acestora a sumei de 35 000 lei cu titlu de reparare a prejudiciului material cauzat prin infracțiune.

În cadrul urmăririi penale, procurorii le-au înaintat învinuirea pe faptul că, la data de 27 septembrie 2024, aproximativ la orele 04 dimineața, inculpații, aflându-se la intrarea centrală a Guvernului Republicii Moldova, din mun. Chișinău, urmărind scopul comiterii unui act de huliganism, intenționat au stropit cu vopsea ușa și pereții instituției, după care au părăsit locul comiterii infracțiunii.

Inculpații au declarat că recunosc în totalitate vinovăția în comiterea infracțiunii, cauza în privința acestora fiind examinată în procedură simplificată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

Procuratura reamintește că astfel de acțiuni atrag consecințe penale. Respectarea legii și a spațiilor publice este o responsabilitate comună, iar orice manifestare ilegală poate avea repercusiuni asupra viitorului celor implicați.

O tânără din Comrat i-a lăsat mască pe juraţii de la SuperStar! „Este cea mai bună voce de până acum în concurs…”
Articolul anterior
Un alt virus, provenit tot de la lilieci din Asia, ar putea declanșa o nouă pandemie mortală
Articolul următor