Investițiile în sport au crescut considerabil în ultimii ani, de la 381 milioane de lei cheltuiți în 2021, la 686 milioane de lei alocați în 2024, ceea ce semnifică o majorare cu 80%. Resursele au fost alocate pentru creșterea burselor pentru sportivii de performanță, acoperirea costurilor de vitaminizare, renovările Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, majorarea salariilor pentru antrenori, creșterea fondului de premiere și a fondurilor pentru federațiile sportive. Informațiile au fost prezentate de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care afirmat că „rezultatele istorice ale sportivilor noștri ne obligă să facem și mai mult în viitorii ani”, scrie tvrmoldova.md.
Potrivit ministrului, numărul de bursieri sportivi a crescut de la 121 la 152, iar suma alocată pentru burse s-a triplat, de la 8,9 milioane în 2021, la 33,3 milioane de lei în 2024. Totodată, în premieră, lotul național a beneficiat de examinări medicale specializate gratuite, medici și kinetoterapeuți care i-au însoțit la cantonamente, competiții și jocurile olimpice, transmite MOLDPRES.
„Finanțele pentru Federații s-au alocat prima dată în 2023 în baza unor criterii obiective de performanță, stabilindu-se reguli clare de joc. Liceul Republican Sportiv a fost inclus în lista școlilor model în care în următorii ani se vor investi mai mult de 1 milion de euro pentru renovarea clădirilor instituției, cu suportul Băncii Mondiale, și eficientizarea energetică a celor trei cămine, cu suportul USAID. Totodată, prin programul Satul European au fost reparate sau create 113 terenuri sportive sau stadioane. Rezultatele istorice ale sportivilor noștri ne obligă să facem și mai mult în viitorii ani”, a menționat Dan Perciun.
Ministrul a mai adăugat că deja doar după primul tur de depunere a dosarelor, avem cea mai bună admitere la Institutul de Educație Fizică și Sport din ultimii ani. 527 de tineri au optat să devină antrenori, profesori de educație fizică, maseuri, kinetoterapeuți și specialiști în securitate publică.
Institutul s-a regăsit ca structură separată cu trei facultăți în cadrul Universității de Stat din Moldova și „se bucură de o popularitate în creștere”, afirmă Dan Perciun. „10 milioane de lei au fost alocate din bugetul statului pentru modernizarea bazinului Institutului din centrul orașului, iar Universitatea de Stat din Moldova a identificat resurse din veniturile proprii pentru investiții adiționale. Institutul va beneficia de susținere și din partea României pentru deschiderea unui Centru universitar de instruire și reabilitare medicală și un Centru de instruire și evaluare motrice – investiții cumulative de 3 milioane de lei în acest an”, a conchis șeful de la Educație.
Republica Moldova a participat cu 26 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris și a cucerit patru medalii, pentru prima dată de când evoluează la Jocurile Olimpice cu o delegație separată, de două ori mai multe ca în 1996 și 2000.