Dan Perciun: „Investițiile în sport au crescut considerabil, iar rezultatele istorice ale sportivilor noștri ne obligă să facem și mai mult în viitorii ani„

Investițiile în sport au crescut considerabil în ultimii ani, de la 381 milioane de lei cheltuiți în 2021, la 686 milioane de lei alocați în 2024, ceea ce semnifică o majorare cu 80%. Resursele au fost alocate pentru creșterea burselor pentru sportivii de performanță, acoperirea costurilor de vitaminizare, renovările Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, majorarea salariilor pentru antrenori, creșterea fondului de premiere și a fondurilor pentru federațiile sportive. Informațiile au fost prezentate de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care afirmat că „rezultatele istorice ale sportivilor noștri ne obligă să facem și mai mult în viitorii ani”, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit ministrului, numărul de bursieri sportivi a crescut de la 121 la 152, iar suma alocată pentru burse s-a triplat, de la 8,9 milioane în 2021, la 33,3 milioane de lei în 2024. Totodată, în premieră, lotul național a beneficiat de examinări medicale specializate gratuite, medici și kinetoterapeuți care i-au însoțit la cantonamente, competiții și jocurile olimpice, transmite MOLDPRES.

„Finanțele pentru Federații s-au alocat prima dată în 2023 în baza unor criterii obiective de performanță, stabilindu-se reguli clare de joc. Liceul Republican Sportiv a fost inclus în lista școlilor model în care în următorii ani se vor investi mai mult de 1 milion de euro pentru renovarea clădirilor instituției, cu suportul Băncii Mondiale, și eficientizarea energetică a celor trei cămine, cu suportul USAID. Totodată, prin programul Satul European au fost reparate sau create 113 terenuri sportive sau stadioane. Rezultatele istorice ale sportivilor noștri ne obligă să facem și mai mult în viitorii ani”, a menționat Dan Perciun. 

Ministrul a mai adăugat că deja doar după primul tur de depunere a dosarelor, avem cea mai bună admitere la Institutul de Educație Fizică și Sport din ultimii ani. 527 de tineri au optat să devină antrenori, profesori de educație fizică, maseuri, kinetoterapeuți și specialiști în securitate publică.

Institutul s-a regăsit ca structură separată cu trei facultăți în cadrul Universității de Stat din Moldova și „se bucură de o popularitate în creștere”, afirmă Dan Perciun. „10 milioane de lei au fost alocate din bugetul statului pentru modernizarea bazinului Institutului din centrul orașului, iar Universitatea de Stat din Moldova a identificat resurse din veniturile proprii pentru investiții adiționale. Institutul va beneficia de susținere și din partea României pentru deschiderea unui Centru universitar de instruire și reabilitare medicală și un Centru de instruire și evaluare motrice – investiții cumulative de 3 milioane de lei în acest an”, a conchis șeful de la Educație. 

Republica Moldova a participat cu 26 de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris și a cucerit patru medalii, pentru prima dată de când evoluează la Jocurile Olimpice cu o delegație separată, de două ori mai multe ca în 1996 și 2000.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Restricții la vama România Cahul-Oancea din 16 august! Va fi interzisă traversarea frontierei a mijloacelor de transport cu marfă 
Articolul anterior
Lot impunător de marfă, nedeclarat la vamă. Ce au găsit vameșii într-un microbuz care venea din Germania
Articolul următor