Dansurile virale care sperie regimul din Iran. Tinerii iranieni au lansat o nouă formă de protest

„Booghy” este bărbatul de 70 de ani care a declanșat dansurile virale. Bărbatul a dansat într-o piață de pește din Teheran și imaginile au devenit un model. Tinerii iranieni postează videouri în care dansează și sunt fericiți. Regimul de la Teheran se simte atacat cu astfel de efuziuni în public.

Tinerii iranieni au adoptat o nouă formă de protest față de rigiditatea moralei musulmane impusă de guvernul de la Teheran. Este vorba de un refren cu multe „oh, oh, oh, oh” cântat și dansat de tot mai multe persoane din Iran care vor să critice dictatura morală.

Bărbații și femeile de toate vârstele, unele cu capul descoperit, își mișcă șoldurile și brațele pe versurile unui cântec popular, după cum scrie publicația New York Times, citată de alephnews.

Totul a început într-o piață de pește din localitatea Rasht, unde bătrânul Sadegh Bana Motejaded, poreclit Booghy („megafonul”) a fost filmat cum dansează fericit în aplauzele tinerilor din jurul său.
La scurt timp, poliția l-a arestat pe el și pe alți 12 tineri, iar conturile lor de Instagram au fost blocate.

Dansul și cântatul în public nu este interzis în majoritatea țărilor musulmane. Dar în Iran, dansul în public, în special cel făcut de către femei și între bărbați și femei, este interzis. Regula este adesea aplicată sporadic, mai ales că iranienii au o cultură străveche a dansului și muzicii, iar eforturile clericilor islamici de a elimina această plăcere a eșuat după 43 de ani de control.

Drept urmare, videoclipul a devenit viral pe rețele și tot mai multe persoane apelează la dans ca să critice regimul din Iran.

Oamenii dansează pe străzi, în magazine, pe stadioane, în săli de clasă, centre comerciale, restaurante, săli de sport, petreceri și oriunde se adună.

La Teheran, traficul rutier a fost oprit într-un tunel important pe autostradă pentru o petrecere de dans improvizată pe același cântec.

Femeile tinere, cu părul descoperit, dansează în parcuri, iar tinerii au creat și un remix pe ritm de hip-hop, iar dansul lui Booghy este și mai intens.

Cum a devenit viral

Bana Motejaded este cunoscut în oraș cu porecla „Booghy”, cre înseamnă megafon. Mulți ani la rând, el a avut un chioșc pe stadionul de fotbal din oraș, unde folosea un megafon, cu care se plimba prin tribune și agita fanii.

„Înclinația mea pentru dans este să fac oamenii fericiți”, a spus Bana Motejaded unui reporter de la o televiziune locală. „Vreau doar ca oamenii să fie fericiți și să-și schimbe starea de spirit”.

Videoclipul cu el dansând și cântând la piața din Rasht a devenit viral după ce un DJ-ul Mohammad Aghapour a postat un remix al cântecului pe pagina sa de Instagram. DJ Sonami a remixat videoclipul cu Booghy și trendul a devenit viral.

Reacția regimului iranian

La scurt timp, însă, a venit și reacția autorităților. Poliția locală din Rasht a anunțat pe 7 decembrie că a arestat un grup de 12 bărbați care au apărut în videoclip și le-au închis conturile de Instagram și au eliminat videoclipul de pe mai multe site-uri web.

Pe pagina de Instagram a domnului Bana Motejaded, atunci cu aproximativ 128.000 de urmăritori, în locul fotografiei de profil a apărut emblema Ministerului Justiției. Toate postările lui dispăruseră și, în schimb, scria „această pagină a fost închisă pentru crearea de conținut criminal” și că persoana care s-a implicat în activitate „a fost tratată”.

Divizia locală de informații a Gărzii Revoluționare i-a reținut pe suspecții de „dans” și apoi i-a interogat mai multe ore. O sursă confidențială, citată de New York Times, spune că Booghy și ceilalți au fost legați la ochi, bătuți, amenințați cu acțiuni în instanță și forțați să semneze un angajament că nu vor mai cânta și dansa niciodată în public.

Bana Motejaded a fost reținut pentru câteva ore și acuzat de instigare la acțiuni împotriva guvernului.
În același timp, poliția a adunat muzicieni de stradă care cântau în Rasht și le-a confiscat instrumentele.

Iranienii au declanșat „campania fericirii”

Revolta populară a luat cu asalt rețelele sociale, unde iranienii au început să reacționeze prin videoclipuri în care dansează și sunt fericiți. Mulți oameni au postat mesaje furioase pe rețelele de socializare, acuzând guvernul că este în război cu fericirea.

Protestele prin dans au devenit atât de contagioase încât și pagina oficială a Confederației Asiatice de Fotbal (AFC), cu aproape 4 milioane de urmăritori, a postat o compilație video cu câteva vedete și echipe de fotbal iraniene care dansează și aplaudă cântecul.

Titluri precum „Cum să transformi un cântăreț local într-un dizident” au inundat presa iraniană, iar guvernul a început să dea înapoi.

Poliția din provincia Gilan a emis luni o declarație prin care neagă că Bana Motejaded a fost chiar arestat. Pagina lui de Instagram cu toate postările anterioare de dans și cântec a reapărut, iar canalele de știri locale s-au adunat să-l intervieveze.

Booghy are acum aproape un milion de urmăritori pe pagina sa de Instagram și este salutat de mulți iranieni drept un erou național.

Protestele în memorie Mahsei Amini au lăsat peste 500 de morți

Regimul autoritar de la Teheran s-a confruntat în ultimul an cu proteste masive după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu purta bine vălul islamic. Organizațiile pentru drepturile omului investighează acum uciderea a peste 500 de persoane, inclusiv 69 de copii, în timpul protestelor. Human Rights Watch a adunat informații despre membrii familiei a cel puțin 36 de persoane care au fost ucise sau executate în urma unor procese sumare în timpul protestelor de anul trecut, care au fost fie interogați, arestați sau urmăriți penal.

Azi începe ”POVESTEA DE IARNĂ” – două spectacole grandioase la Palatul Național ”Nicolae Sulac”

În decembrie 2024, proiectul caritabil Povestea de Iarnă își sărbătorește aniversarea. De-a lungul a 5 ani, compania Media Show Grup, împreună cu Lupii lui Calancea, organizează un spectacol grandios de iarnă, inspirând fanii să devină mai buni și mai milostivi în ajunul sărbătorilor de Crăciun.

Deja un eveniment tradițional, concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” pe 18 și 19 decembrie, la ora 19:30. Ediția a 5-a a proiectului promite și mai multe momente spectaculoase, invitând pe aceeași scenă energica trupă Lupii lui Calancea și emoționant al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Sergei Lunchevici”.

Concertul va încânta spectatorii cu decorațiuni spectaculoase, show de lumini și momente muzicale inspiraționale. Totuși, scopul principal al evenimentului este misiunea caritabilă. Fiecare oaspete va deveni parte dintr-o inițiativă care ajută pe cei care au nevoie, în special în lunile de iarnă.

Povestea de Iarnă este mai mult decât un concert. Este un moment în care muzica, bunătatea și tradițiile se unesc, creând amintiri care vor rămâne în suflet pentru totdeauna. Vino cu familia și prietenii pentru a simți căldura sărbătorilor și a face acest decembrie de neuitat!

Biletele pentru concertele din 18 și 19 decembrie sunt disponibile online: https://povesteadeiarna.md și în casele Palatului Național 

Organizatori: MEDIA SHOW GRUP și ALEX CALANCEA

Acest articol este publicat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Comercianții de brazi, luați la control de inspectorii de mediu

Odată cu apariția brazilor în vînzare, au fost intensificate măsurile de verificare a comercianților. În această perioadă, inspectorii de mediu din toate localitățile desfășoară razii, pentru a-i prinde pe cei care recurg la acțiuni ilegale.

Comercianții sînt verificați minuțios în această perioadă dacă vînd molizii în corespundere cu normele legale. De regulă, vînzătorii sînt receptivi și prezintă fără ezitare toate actele permisive. În caz contrar, inspectorii aplică amenzi și acestea sînt destul de mari.

Vînzătorii trebuie să prezinte neapărat actele de proveniență a brazilor, dar și autorizația care permite comercializarea acestora. „În cazul în care se constată că molizii sînt comercializați fără acte de proveniență, în primul rînd, se face un act de predare-primire la întreprinderea silvică, în cazul dat – Întreprinderea silvică Chișinău”, a menționat Grigore Ciugui, inspector de mediu, notează Noi.md cu referire la jurnaltv.

Sînt și cazuri cînd vînzătorii spun că nu au actele asupra lor sau că așteaptă să vină cineva responsabil de activitatea lor pentru a le putea prezenta. „Unii au documentele asupra lor, le prezintă. Deja vedem dacă corespund, dacă sînt valabile. Alții dacă nu au, urmează să fie întocmite procese-verbale cu privire la contravenție”, a spus Ion Țurcanu, inspector de mediu. Cei care sînt identificați că vînd ilegal brazi se pot alege cu amenzi de la 2500 la 5000 de lei în cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice pot fi sancționate cu amenzi de la 15 la 20 de mii de lei.

Eveniment de poveste la Bălți! «Lumea Uriașilor», un concept unic în lume, va fi inaugurat pe 21 decembrie

Pe 21 decembrie, în parcul Andrieș din Bălți va începe proiectul interactiv «Lumea Giganților», un concept unic în lume. Este un parc tematic dedicat personajelor de basm, iar eroii principali vor fi giganții buni și răi din legenda Văii Necuratului.

Toate figurile din parc vor avea o înălțime de până la 5 metri și «vor prinde viață» prin mecanisme de animatronică. Ele vor putea să se miște și să vorbească cu vizitatorii, povestindu-le propria lor istorie unică.

În parc, pe lângă figurile animate ale giganților, vor fi expuse și dinozauri care se mișcă, respiră și execută diverse comenzi.  

De asemenea, vizitatorii vor putea să se bucure de distracții interactive.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al proiectului «Lumea Giganților» sau la casa de bilete din parc. Detalii suplimentare pot fi găsite pe paginile evenimentului din Instagram și Facebook.

Important: Accesul este gratuit pentru copiii până la 3 ani, precum și pentru persoanele cu dizabilități de gradul I și II.

Adresa: Scuarul Mariinski (fostul parc Andries)

Ore de funcționare: 11:00 – 20:00  

Preț bilet: 80 lei.

De ce apar grețurile în sarcină? Cercetătorii de la Cambridge au descoperit cauza
Articolul anterior
Angelina Jolie a uimit cu dezvăluiri neascunse despre viața ei: ,,La 14 ani, trăiam cu iubitul meu în casa mamei mele, sub supravegherea ei”
Articolul următor