Dansurile virale care sperie regimul din Iran. Tinerii iranieni au lansat o nouă formă de protest

„Booghy” este bărbatul de 70 de ani care a declanșat dansurile virale. Bărbatul a dansat într-o piață de pește din Teheran și imaginile au devenit un model. Tinerii iranieni postează videouri în care dansează și sunt fericiți. Regimul de la Teheran se simte atacat cu astfel de efuziuni în public.

Tinerii iranieni au adoptat o nouă formă de protest față de rigiditatea moralei musulmane impusă de guvernul de la Teheran. Este vorba de un refren cu multe „oh, oh, oh, oh” cântat și dansat de tot mai multe persoane din Iran care vor să critice dictatura morală.

Bărbații și femeile de toate vârstele, unele cu capul descoperit, își mișcă șoldurile și brațele pe versurile unui cântec popular, după cum scrie publicația New York Times, citată de alephnews.

Totul a început într-o piață de pește din localitatea Rasht, unde bătrânul Sadegh Bana Motejaded, poreclit Booghy („megafonul”) a fost filmat cum dansează fericit în aplauzele tinerilor din jurul său.
La scurt timp, poliția l-a arestat pe el și pe alți 12 tineri, iar conturile lor de Instagram au fost blocate.

Dansul și cântatul în public nu este interzis în majoritatea țărilor musulmane. Dar în Iran, dansul în public, în special cel făcut de către femei și între bărbați și femei, este interzis. Regula este adesea aplicată sporadic, mai ales că iranienii au o cultură străveche a dansului și muzicii, iar eforturile clericilor islamici de a elimina această plăcere a eșuat după 43 de ani de control.

Drept urmare, videoclipul a devenit viral pe rețele și tot mai multe persoane apelează la dans ca să critice regimul din Iran.

Oamenii dansează pe străzi, în magazine, pe stadioane, în săli de clasă, centre comerciale, restaurante, săli de sport, petreceri și oriunde se adună.

La Teheran, traficul rutier a fost oprit într-un tunel important pe autostradă pentru o petrecere de dans improvizată pe același cântec.

Femeile tinere, cu părul descoperit, dansează în parcuri, iar tinerii au creat și un remix pe ritm de hip-hop, iar dansul lui Booghy este și mai intens.

Cum a devenit viral

Bana Motejaded este cunoscut în oraș cu porecla „Booghy”, cre înseamnă megafon. Mulți ani la rând, el a avut un chioșc pe stadionul de fotbal din oraș, unde folosea un megafon, cu care se plimba prin tribune și agita fanii.

„Înclinația mea pentru dans este să fac oamenii fericiți”, a spus Bana Motejaded unui reporter de la o televiziune locală. „Vreau doar ca oamenii să fie fericiți și să-și schimbe starea de spirit”.

Videoclipul cu el dansând și cântând la piața din Rasht a devenit viral după ce un DJ-ul Mohammad Aghapour a postat un remix al cântecului pe pagina sa de Instagram. DJ Sonami a remixat videoclipul cu Booghy și trendul a devenit viral.

Reacția regimului iranian

La scurt timp, însă, a venit și reacția autorităților. Poliția locală din Rasht a anunțat pe 7 decembrie că a arestat un grup de 12 bărbați care au apărut în videoclip și le-au închis conturile de Instagram și au eliminat videoclipul de pe mai multe site-uri web.

Pe pagina de Instagram a domnului Bana Motejaded, atunci cu aproximativ 128.000 de urmăritori, în locul fotografiei de profil a apărut emblema Ministerului Justiției. Toate postările lui dispăruseră și, în schimb, scria „această pagină a fost închisă pentru crearea de conținut criminal” și că persoana care s-a implicat în activitate „a fost tratată”.

Divizia locală de informații a Gărzii Revoluționare i-a reținut pe suspecții de „dans” și apoi i-a interogat mai multe ore. O sursă confidențială, citată de New York Times, spune că Booghy și ceilalți au fost legați la ochi, bătuți, amenințați cu acțiuni în instanță și forțați să semneze un angajament că nu vor mai cânta și dansa niciodată în public.

Bana Motejaded a fost reținut pentru câteva ore și acuzat de instigare la acțiuni împotriva guvernului.
În același timp, poliția a adunat muzicieni de stradă care cântau în Rasht și le-a confiscat instrumentele.

Iranienii au declanșat „campania fericirii”

Revolta populară a luat cu asalt rețelele sociale, unde iranienii au început să reacționeze prin videoclipuri în care dansează și sunt fericiți. Mulți oameni au postat mesaje furioase pe rețelele de socializare, acuzând guvernul că este în război cu fericirea.

Protestele prin dans au devenit atât de contagioase încât și pagina oficială a Confederației Asiatice de Fotbal (AFC), cu aproape 4 milioane de urmăritori, a postat o compilație video cu câteva vedete și echipe de fotbal iraniene care dansează și aplaudă cântecul.

Titluri precum „Cum să transformi un cântăreț local într-un dizident” au inundat presa iraniană, iar guvernul a început să dea înapoi.

Poliția din provincia Gilan a emis luni o declarație prin care neagă că Bana Motejaded a fost chiar arestat. Pagina lui de Instagram cu toate postările anterioare de dans și cântec a reapărut, iar canalele de știri locale s-au adunat să-l intervieveze.

Booghy are acum aproape un milion de urmăritori pe pagina sa de Instagram și este salutat de mulți iranieni drept un erou național.

Protestele în memorie Mahsei Amini au lăsat peste 500 de morți

Regimul autoritar de la Teheran s-a confruntat în ultimul an cu proteste masive după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu purta bine vălul islamic. Organizațiile pentru drepturile omului investighează acum uciderea a peste 500 de persoane, inclusiv 69 de copii, în timpul protestelor. Human Rights Watch a adunat informații despre membrii familiei a cel puțin 36 de persoane care au fost ucise sau executate în urma unor procese sumare în timpul protestelor de anul trecut, care au fost fie interogați, arestați sau urmăriți penal.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

De ce apar grețurile în sarcină? Cercetătorii de la Cambridge au descoperit cauza
Articolul anterior
Angelina Jolie a uimit cu dezvăluiri neascunse despre viața ei: ,,La 14 ani, trăiam cu iubitul meu în casa mamei mele, sub supravegherea ei”
Articolul următor
Close menu