De 24 de ani, locuitorii unui bloc din capitală urcă și coboară zilnic nouă etaje

Locuitorii unui bloc de pe strada Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei, urcă zilnic până la etajul nouă, pe scări, deja de 24 de ani. Tot de atâțea ani este defectat ascensorul.

Preşedintele asociaţiei locatarilor susţine că s-a adresat de mai multe ori la autorităţi, dar în zadar. Contactat de Moldova 1, directorul „LiftService” afirmă că municipalitatea nu are bani pentru instalarea unui nou lift, transmite Mesager.

Pentru cei tineri nu e grav, au de suferit însă bătrânii și mamele cu copii.

,,Locuiesc pe Cuza Vodă 8 din 1983. Casa era nouă şi lucra ascensorul, dar de acum 24 de ani nu mai lucrează. S-a stricat şi ne-am adresat la Primărie şi nimeni nu a soluţionat problema noastră. Acum suntem toţi în vârstă, avem copii, nepoţi, care locuiesc cu noi”, a declarat o locătară.

Preşedintele asociaţiei locatarilor susţine că s-a adresat de mai multe ori la autorităţile municipale, dar fără niciun rezultat. „Pentru neachitare s-a oprit liftul şi de atunci de câte ori am apelat la „LiftService”, la Primărie, veneau cu o comisie şi răspunsul: bani anul acesta nu sunt preconizaţi”, menţionează președintele asociației.

Contactat de Moldova 1, directorul întreprinderii „LiftService”, Ion Stanciu, strânge din umeri şi spune că municipalitatea nu are bani să pună în funcţiune ascensoarele care nu au lucrat mai bine de 20 de ani. 

Totuşi, Stanciu a îndemnat locatarii blocului să scrie o cerere comună fie la „LiftService”, fie la Consiliul Municipal Chişinău.

„Termenul de exploatare a ascensorului este prevăzut şi în legislaţie şi în documentele de la uzină – este 25 de ani. Noi avem la ziua de astăzi 740 de lifturi cu vârstă mai mult de 40 de ani. 

Noi punem lifturile celea care stau de ani de zile şi noi tot vrem să le punem în funcţie, este foarte costisitor. Ele dacă stau 20 de ani, utilajul este deteriorat, furat”, a spus pentru Moldova 1 şeful întreprinderii „LiftService”, Ion Stanciu.

În anul 2021, Consiliul Municipal Chişinău a alocat 25 de milioane de lei pentru reparaţia lifturilor din capitală.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Cruzime fără margini. Momentul în care minora este bătută, fără milă, cu pumnii și picioarele de către alte patru adolescente
Articolul anterior
Olga Buzova a debutat în actorie. Costul biletului pentru spectacol a ajuns la 1.730 euro
Articolul următor