De astăzi intră în vigoare noi reguli de obținere a permisului de conducere de categoria ”B”

De astăzi, 10 mai, intră în vigoare noile reguli de obținere a permisului de conducere de categoria ”B”. Așadar, vor fi puse în aplicare noile prevederi ale Regulamentului privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere, scrie dosarmedia.md.

Așadar, printre principale modificări sunt următoarele:

1. Desfășurarea probei practice pentru candidații de obținere a permisului de conducere categoria B (circa 80% din numărul total de candidați)

Pentru acești candidați, exercițiile din subproba „poligon” vor fi efectuate în condiții de traseu și nu pe poligonul de pe lângă centrele de instruire ale Agenției Servii Publice. Proba practică trafic va include și elementele subprobei poligon și nu va dura mai mult de 25 de minute. Candidații pentru obținerea dreptului de a conduce din categoria B vor avea de executat în cadrul probei trafic una din următoarele manevre speciale:

  • menţinerea benzii la deplasarea în marșarier pe o distanță de circa 20 m;
  • întoarcerea vehiculului în sens opus, folosind mersul înainte şi înapoi (1 tentativă din 3 mişcări);
  • încadrarea vehiculului în limitele spațiului de parcare, la intrare sau la ieșire (paralel, oblic sau în unghi drept, prin mers înainte sau înapoi, pe teren plat, 1 tentativă).

Atenție (!) Candidaţii care până la data de 8 mai au susţinut subproba poligon și dețin rezultatul „Admis” nu vor exercita manevrele speciale de conducere.

2. Desfășurarea probelor practice pentru celelalte categorii

Candidații de obținere a permisului de conducere categoria A şi subcategoriile AM, A1, A2 şi B1 vor susține proba practică pe teren special amenajat, iar durata probei practice pentru candidații din categoria A şi subcategoriile AM, A1, A2 şi B1va fi de minimum 15 min.

Candidații de obținere a permisului de conducere din categoriile/subcategoriile BE, C1, C1E, C, CE vor susține proba practică pe traseu, în condiții reale de trafic, cu testarea aptitudinilor de a exercita următoarea manevră de conducere:

  • parcarea în siguranță pentru încărcare/descărcare la o rampă/platformă de încărcare sau la o instalație similară (1 tentativă).

Candidații de obținere a permisului de conducere din categoriile/subcategoriile D, D1, D1E la proba trafic vor avea de susținut următoarea manevră de conducere:

  • pornirea/oprirea în siguranță pentru urcarea/coborârea pasagerilor în/din autobuz (1 tentativă).

Durata probei practice pentru candidații din categoriile BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D va fi de minimum 45 min.

3. Reducerea numărului de documente pe care cetățenii trebuie să le prezinte pe suport de hârtie, atunci când vin să susțină examenele de calificare auto

Utilizând sistemele informaționale ale autorităților de resort, Agenția Servicii Publice va putea verifica de sine stătător datele despre solicitant. Astfel, cetățenii vor veni la examenele de calificare auto doar cu buletinele de identitate, fără a fi nevoie să prezinte următoarele:

  • cazierul contravențional. Verificarea datelor se va face prin intermediul evidențelor automatizate ale Ministerului Afacerilor Interne al RM;
  • adeverința medicală. Datele vor fi verificate prin intermediul evidențelor automatizate ale Ministerului Sănătății al RM;
  • actul de studii. Verificarea datelor despre cursul de instruire, urmat de solicitant, se va face prin intermediul evidențelor automatizate ale Ministerului Educației și Cercetării al RM.

Candidaţii, care au obținut actele menționate până la 08.05.2022, vor prezenta actele pe suport de hârtie.

4. Perspectiva de recunoaștere a permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova de către alte țări

  • Modificările operate în procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce și alinierea acestora la standardele europene va face posibilă semnarea acordurilor de conversiune a permiselor de conducere moldovenești dintre Republica Moldova și alte state.
  • Prevederile acordurilor de conversiune și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere vor oferi cetățenilor Republicii Moldova, stabiliți permanent sau provizoriu în alte țări, un șir de beneficii cum ar fi: scutirea de școlarizare și examinare suplimentară la conversiunea permiselor de conducere, libera circulație în traficul internațional, inclusiv, prin facilitarea încheierii contractelor de muncă.

5. Sporirea capacităților de examinare și reducerea rândului

La moment, timpul de așteptare în baza programării prealabile este de circa 20 de zile. Datorită implementării modificărilor respective, Agenția Servicii Publice estimează că perioada de așteptare se va micșora și mai mult. Anterior, timpul de așteptare era de circa 60-90 zile.

O femeie, constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu un individ care o șantaja cu publicarea unor videouri cu caracter intim

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI anunță reținerea unui bărbat din Strășeni, de 26 de ani, care ar fi constrâns-o pe o femeie să continue întreținerea raporturilor sexuale cu el, prin șantajarea cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci.

Mai mult decât atât, bărbatul i-a încălcat viața privată și prin faptul că a înregistrat scenele sexuale fără acordul femeii. După o serie de amenințări că le-ar prezenta apropiaților femeii înregistrările, acesta a trecut la fapte și i le-a transmis fostului soț al acesteia, în afara țării. Astfel, după faptele care durau din iulie 2023, femeia cu vârsta de 34 de ani a depus o plângere la autorități, care au purces la reținerea acestuia, cu suportul mascaților din BPDS “Fulger”, și ridicarea telefonului care conține imaginile intime. Urmărirea penală continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Concert în Orășelul European din PMAN, de 9 Mai

Mâine, 9 mai, pe scena din PMAN, peste 1000 de copiii din instituțiile educaționale din municipiul Chișinău vor încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Colectivele de copii sunt din diverse instituții de învățământ extrașcolar ale Direcției Generale Educație, printre care se numără: CCC „Ghiocel”, CAE „Curcubeul”, CCC „Floarea Soarelui”, CEE „Lăstărel” și CCC „Luceafărul”, vor evolua cu programe culturale și artistice.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, Primăria Chișinău va avea 2 corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

În primul cort vor fi prezentate informații despre toate proiectele iar cel de-al doilea cort va fi dedicat tinerilor și activităților Centrelor municipale de Tineret.

Chișinăul are un portofoliu de aproape 3 miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bîc și multe altele ce includ domeniul social, educațional, tineret și lansarea afacerilor.

La corturile Primăriei Chișinău vor fi desfășurate diverse activități pentru toate vârstele.

Vor fi sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor.

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

Krasnoselski, convins că Transnistriei îi va fi recunoscută independența: „Vreau să se întâmple fără vărsări de sânge”
Articolul anterior
Clădiri în ruine la Odessa, după un atac cu rachete. Rușii au început să bombardeze la întâmplare
Articolul următor