De astăzi, intră în vigoare noile reguli privind limitarea plăților în numerar și a transferurilor bancare

Începând cu 1 aprilie, în Republica Moldova intră în vigoare legea care limitează plățile în numerar pentru anumite tipuri de tranzacții. Astfel, în cazul cumpărării de bunuri imobile, plata în numerar este permisă doar dacă prețul nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie – aproximativ 81.700 de euro. Pentru mijloacele de transport, plafonul este de 50 de salarii medii lunare, adică circa 40.800 de euro, scrie moldova1.md.

Pentru sumele care depășesc aceste limite, plata trebuie efectuată obligatoriu prin transfer bancar. Totuși, cumpărătorii pot achita în numerar până la 200.000 de lei, chiar dacă valoarea totală a tranzacției este mai mare decât plafonul stabilit.

Legea mai prevede că băncile comerciale nu pot percepe un comision mai mare de 0,1% pentru retragerea numerarului provenit din astfel de tranzacții, cu condiția ca aceasta să se facă la ghișeu și pe baza documentelor care atestă proveniența fondurilor.

Potrivit Parlamentului, noile măsuri vor contribui la creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale, eliminarea concurenței neloiale, precum și la dezvoltarea economiei digitale.

Regulile se aplică persoanelor juridice, indiferent de forma lor de organizare, precum și organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, sucursalelor entităților nerezidente și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alți cetățeni.

Totodată, agenții economici pot în continuare să efectueze în numerar plăți salariale, să achite rate la credite, obligații fiscale, amenzi sau alte plăți către bugetul public național și instituțiile statului.

Proiectul de lege privind limitarea plăților în numerar a fost aprobat de Parlament în lectură finală pe 29 februarie 2024.

„Gold Card”, viza permanentă pentru SUA. Trump: „Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră”

Preşedintele american Donad Trump a prezentat joi, 3 aprilie, „Gold Card”, o viză permanentă pentru SUA, realizată după modelul Green Card, care poate fi cumpărată cu 5 milioane de dolari.

„Pentru 5 milioane de dolari, ea ar putea fi a voastră”, a declarat Donald Trump în faţa jurnaliştilor, la bordul avionului prezidenţial Air Force One, informează AFP, citată de Agerpres.

Pe card este imprimată fața lui Donald Trump.

„Eu sunt primul cumpărător”, a adăugat miliardarul republican

 Președintele american a precizat că acest „card de aur Trump” va fi disponibil începând cu următoarele săptămâni.

„Oamenii bogaţi vor sosi în această ţară cumpărând acest card” 

Pentru cetăţenii străini care efectuează investiţii de o anumită sumă în SUA, există deja un program similar, EB-5. Potrivit administraţiei lui Donald Trump, care a făcut din lupta contra imigraţiei clandestine una dintre priorităţile sale, acesta program este supus prea multor fraude şi trebuie înlocuit cu „cardul de aur”.

„Oamenii bogaţi vor sosi în această ţară cumpărând acest card. Ei vor fi bogaţi, ei vor avea succes, ei vor cheltui mulţi bani, ei vor plăti multe impozite şi vor angaja multă lume”, a declarat preşedintele în februarie.

Trump a estimat atunci că SUA ar putea beneficia de vânzarea a circa un milion de astfel de carduri sau chiar mai multe

Cei mai bogați oameni au pierdut într-o singură zi 208 miliarde dolari, în urma taxelor anunțate de administrația Trump

Cei mai bogați 500 de oameni au pierdut joi, în mod colectiv, 208 miliarde de dolari din averea lor, după ce noile taxe vamale anunțate de președintele Donald Trump au dus la turbulențe severe pe piețele financiare mondiale, conform unui raport Bloomberg citat de Agerpres.ro.

Este a patra cea mai mare scădere într-o singură zi din istoria de 13 ani a indicelui miliardarilor realizat de Bloomberg, și cea mai mare de la perioada de vârf a pandemiei.

Mai mult de jumătate dintre cei incluși în indicele miliardarilor s-au confruntat cu o scădere a averilor lor, înregistrând un declin mediu de 3,3%. Printre cei mai afectați au fost miliardarii din SUA, în frunte cu Mark Zuckerberg de la Meta Platforms Inc și Jeff Bezos de la Amazon.com Inc.

Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic, face parte din grupul redus al miliardarilor din afara SUA care nu este semnificativ afectat de taxele vamale americane. Bursa din Mexic a urcat cu 0,5% după ce țara a fost exclusă din lista taxelor vamale reciproce publicată de Casa Albă, astfel încât averea netă a lui Slim a crescut cu aproximativ 4%, la 85,5 miliarde de dolari.

Printre cei care s-au confruntat joi cu scăderi semnificative ale averii se află Mark Zuckerberg, cel care a înființat compania de social media Meta. În dolari, Zuckerberg a înregistrat cele mai mari pierderi, după ce joi acțiunile Meta au scăzut cu 9%, ceea ce l-a costat 17,9 miliarde de dolari din averea sa. De la mijlocul lui februarie, titlurile Meta au scăzut cu aproximativ 28%.

Urmează Jeff Bezos. Joi, acțiunile Amazon au scăzut cu 9%, cel mai semnificativ declin din aprilie 2022, astfel încât averea personală a lui Bezos s-a redus cu 15,9 miliarde de dolari. După vârful din februarie, titlurile Amazon înregistrează acum un recul de peste 25%.

Șeful Tesla, Elon Musk, a pierdut până acum în acest an 110 miliarde de dolari, inclusiv 11 miliarde de dolari joi, din cauza scăderii livrărilor de vehicule electrice pe plan mondial și a rolului său controversat în Administrația SUA.

Averea lui Ernest Garcia III, directorul general al Carvana, s-a redus cu 1,4 miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei care vinde mașini la mâna a doua au scăzut cu 20%. După vârful din februarie, titlurile înregistrează acum un declin de 36%.

Tobi Lutke, cofondatorul și directorul general al companiei canadiene de comerț electronic Shopify a pierdut joi 1,5 miliarde de dolari, după ce acțiunile Shopify au scăzut cu 20% la Bursa de la Toronto.

În contextul taxelor vamale de 20% impuse Uniunii Europene, care ar urma să ducă la reducerea cererii de produse de lux și băuturi alcoolice, Bernard Arnault a pierdut șase miliarde de dolari, după ce compania sa LVMH, un conglomerat care deține mărci ca Christian Dior, Bulgari și Loro Piana, a înregistrat un declin al acțiunilor de 6% la Bursa de la Paris. 

Cursă avia directă Chișinău-Stockholm

Ambasada Republicii Moldova din Stockholm anunţă lansarea unei noi rute directe între Chișinău și Stockholm (aeroportul Skavsta),operată de compania aeriană SkyUp Airlines, începând cu 1 iunie 2025, scrie newtv.md.

Zborurile vor avea loc de două ori pe săptămână, în zilele de marți și de duminică, iar vânzarea biletelor începe din 4 aprilie 2025. Ruta este concepută pentru operare pe termen lung, cu aeronave Boeing 737-700 și 737-800, în configurații de 149 și 189 de locuri.

„Noua rută oferă o alternativă comodă și accesibilă atât pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Suedia, cât și pentru oaspeții noștri – turiști, parteneri și prieteni ai Republicii Moldova care doresc să ne descopere țara”, au transmis reprezentanţii misiunii diplomatice.

Oamenii și labradorii au aceeași genă care îi face să mănânce prea mult
Articolul anterior
Maia Sandu: Guvernul i-a cerut Tiraspolului să-l returneze pe deputatul Nesterovschi
Articolul următor
Close menu