De astăzi, intră în vigoare pachetul legislativ pentru reforma fiscală

De astăzi intră în vigoare pachetul legislativ pentru reforma fiscală. Astfel va fi redus impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice, de asemenea se reduce contribuția angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18%.

separator

Guvernarea își dorește astfel să combată fenomenul salariilor în plic care, în prezent, are 2 efecte: pensii mici (pentru că nu se contribuie la sistemul de pensii) și venituri mai reduse la bugetul de stat colectate sub formă de impozite, comunică deschide.md. Pentru a reduce fenomenul salariilor în plic Executivul propune:

– reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice,

– reducerea contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat de la 23% la 18% ( se referă exclusiv la sectorul corporativ),

– dublarea scutirii personale, de la 11.280 de lei la 24.000 de lei. Pentru prima dată, cei care primesc salarii sub minimul de existență (1.862,4 lei în 2017) nu vor mai plăti impozite.

De asemenea, pentru a elimina evaziunea fiscală a agenților economici din domeniul serviciilor HORECA și taximetrie se propun următoarele:

– pentru industria HORECA – reducerea cotei TVA de la 20% la 10% pentru serviciile din restaurante, hoteluri, cafenele, catering etc,

– pentru activitatea taximetriștilor se propune un regim special de impozitare a angajaților cu salarii sub 10.000 de lei lunar cu aplicarea unui impozit fix pe venit de 500 de lei lunar. Totodată, se măresc amenzile pentru activitatea fără licență, iar pasagerul poate refuza achitarea călătoriei dacă nu primește bon de casă.

Pentru a aduce banii din economia tenebră în economia reală, Guvernul a decis că persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018. Guvernul a precizat anterior că nu vor putea beneficia de declararea voluntară a bunurilor funcționarii publici, cei care au deținut funcții publice după anul 2009: președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, judecători, procurori, directori și adjuncți ai Serviciul Informații și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului Fiscal de Stat, ai Serviciului Vamal, ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor etc, dar și toți șefii băncilor fraudate și cei care au beneficiat de credite frauduloase, inclusiv de la băncile Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În așa mod, Guvernul, în urma discuțiilor cu partenerii externi, urmărește să se asigure că în Republica Moldova nu vor mai intra bani frauduloși sau proveniți din furtul miliardului ori alte ilegalități.

Pachetul legislativ mai prevede și o serie de acțiuni care urmăresc să scadă presiunea și să stimuleze mediul de afaceri, printre care: majorarea de la 2 la 3 ani a termenului-limită de repatriere a valutei pentru rezultatele contractelor externe, controlul la fața locului se va face doar după verificarea actelor, limitarea atribuțiilor Serviciului de Informații și Securitate legate de investigarea infracțiunilor economice și anularea amenzilor și penalităților de întârziere în cazul achitării impozitelor și taxelor până la 10 decembrie 2018.

Avioane de luptă pentru Ucraina, cumpărate de un miliardar pakistanez. Soția lui este ucraineană

Miliardarul pakistanez Mohammad Zahoor a dăruit Ucrainei avioane de lupta pentru a o ajută în lupta pe care o duce împotriva Rusiei, a dezvăluit soția sa, care este de origine ucraineană.

Soția lui Zahoor, cântăreața ucraineană Kamaliya Zahoor (cunoscută profesional că fiind pur și simplu Kamaliya), a declarat că soțul ei și alți prieteni bogați au ajutat, fără tamtam, Ucraina în lupta să împotriva Rusiei, a relatat miercuri postul ucrainean TSN, citat de Newsweek UȘA.

„[Mohammad] mi-a dat undă verde să spun acest lucru. Pentru că ei au ascuns aceste [acțiuni]. Ei au dat două avioane de lupta Ucrainei și ajută Ucraina”, a spus ea în timpul emisiunii „Dimineața cu Ucraina”.

De când a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, Zahoor, care a locuit în Ucraina și a fost fost proprietarul ziarului ucrainean Kyiv Post, a făcut presiuni pentru a asigura evacuarea în siguranță a cetățenilor ucraineni, potrivit unor informații publicate de Khaleej Times.

Ziarul a precizat că miliardarul născut în Karachi a încercat să mobilizeze fonduri și să ajute la evacuarea refugiaților în Regatul Unit și în alte părți ale Europei. Zahoor a continuat să se întâlnească cu șefi de stat și cu alte persoane influențe pentru a asigura trecerea în siguranță a ucrainenilor.

De asemenea, el a făcut apel la oamenii din întreagă lume să sprijine și să fie alături de Ucraina.

„Este momentul, de fapt, că noi să nu tăcem. Trebuie să luăm atitudine”, a declarat Zahoor pentru Arab News în martie. „Eu iau deschis partea Ucrainei, deoarece, după ce am văzut [informațiile din] mass-media occidentală, ucraineană și rusă, pot să văd și să decid cine spune adevărul. Acesta este momentul, de fapt, că toată lumea să ia apărarea Ucrainei, altfel fiecare țară mare își va înghiți vecinul de alături.”

El a continuat: „Cred că ne aflăm în cea mai gravă criză din lume de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Suntem în mijlocul Europei, de fapt. Dacă se întâmplă ceva cu aceste centrale nucleare, iar Ucraina are 15 astfel de centrale… Centrală nucleară care a fost bombardată este de șase ori mai puternică decât centrală de la Cernobîl.”

„Echipamentele rusești, trebuie să spun, nu sunt foarte precise. Așa că trimit 10 rachete pentru că una să ajungă la destinație”, a adăugat el.

sursa

Indemnizația pentru creșterea copilului: perioadă mai scurtă, dar cu un ajutor mai mare

Noi opțiuni de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului ar putea fi introduse în legislație. În Parlament a fost înregistrată o inișiativă legislativă care propune mai multe măsuri de susținere a persoanelor angajate cu copii și îngrijitori.

Inițiativa vine în sprijinul familiilor și mediului de afaceri. Iată ce vor prevedea noile opțiuni:

  • Posibilitatea de partajare a concediul de îngrijire a copilului – până când copilul va împlini trei ani, atât tata, cât și mama vor putea împărți pe rând concediul de îngrijire, în perioade de cel puțin 4 luni;
  • Perioadă extinsă de solicitare a concediului paternal (de la 56 de zile la 12 luni) – proaspeții tătici angajați în câmpul muncii vor putea solicita concediul paternal în primul an de la nașterea copilului;
  • Termen mai scurt, venit mai mare în baza noii opțiuni de solicitare a indemnizației de creștere a copilului – pe lângă cele două opțiuni existente, părinții vor putea solicita indemnizația conform unei noi opțiuni, până când copilul va împlini 1 an și 2 luni, mărimea acesteia fiind de 90% din venitul unuia dintre părinți;
  • Reglementarea programului flexibil de muncă în Codul Muncii prin introducerea unor opțiuni noi: program de muncă mai scurt, începerea și încheierea zilei de muncă mai devreme/mai târziu etc.

Inițiativa legislativă a fost realizată cu suportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA).

sursa: www.bizlaw.md

Ce este variola maimuței, noul virus de temut care se răspândește în America și Europa. Care sunt simptomele și cum se transmite

O boală extrem de rară numită variola maimuței a apărut în Europa și în Statele Unite. Un caz a fost raportat miercuri la un pacient internat în Massachusetts, care a călătorit recent în Canada, unde au fost de asemenea detectate cazuri, relatează CNN. În Europa, au fost raportate cazuri în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia și Suedia.

Iniţial identificată la maimuţe, această boală virală se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest. Rareori s-a răspândit în altă parte şi de aceea valul recent de cazuri identificate în afara acestui continent a stârnit îngrijorare.

Care sunt simptomele variolei maimuței

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

„O caracteristică ce deosebește infecția cu variola maimuței de cea cu variolă este umflarea ganglionilor limfatici”, a spus CDC.

Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.

„Tratamentul este, în general, de susținere, deoarece nu există medicamente specifice disponibile. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea bolii”, a spus Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Cum se răspândește variola maimuței

Virusul variolei maimuței se răspândește prin contact apropiat cu o persoană infectată, spun experții. Infecția se poate dezvolta după expunerea la „piele ruptă, membrane mucoase, picături de respirație, fluid corporal infectat sau chiar contact cu lenjerie contaminată”, a spus Neil Mabbott, profesor de imunopatologie la Facultatea de medicină veterinară a Universității din Edinburgh din Scoția.

„Când leziunile s-au vindecat, crustele care pot transporta virusul infecțios se pot dezintegra ca praf, care ar putea fi inhalat”, a spus dr. Michael Skinner, de la Facultatea de medicină a Imperial College London.

Transmiterea între oameni are loc în principal prin picături respiratorii mari, așa că e nevoie de „un contact prelungit față în față”, potrivit CDC.

„Variola maimuței poate fi o infecție gravă, ratele mortalității cauzate de acest tip de virus fiind de aproximativ 1% în focare detectate anterior. Focarele apar adesea în medii cu venituri mai mici, cu acces limitat la asistență medicală”, a spus Michael Head, cercetător principal în sănătate globală la Universitatea din Southampton din Marea Britanie.

Totuși, în lumea dezvoltată, „ar fi foarte neobișnuit să vedem ceva mai mult decât o mână de cazuri într-un focar și nu vom avea niveluri de transmitere în stil COVID”, a spus Head.

Dezinfectanții obișnuiți de uz casnic pot ucide virusul variolei maimuțelor, potrivit CDC.

Anunț! O grădiniță din capitală se închide pentru reparații
Articolul anterior
Aliona Triboi și-a pregătit bagajul de maternitate pe ultima sută de metri!
Articolul următor