De azi moldovenii pot solicita compensații la energie pentru încălzirea locuințelor

CeÎncepând cu întâi noiembrie, consumatorii casnici se pot înscrie în programul „Ajutor la contor” pentru a primi compensații în factură la gaze naturale, energia termică, electrică și pentru combustibili solizi.

Pentru a beneficia de compensații și în acest an, toți consumatorii trebuie să se înscrie pe platforma compensatii.gov.md, disponibilă începând cu 1 noiembrie. Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, aceștia trebuie să se înregistreze până pe data de 25 noiembrie. Pe parcursul sezonului rece, beneficiarii vor avea posibilitatea de a modifica cererea în două cazuri: pentru a include persoanele nou născute și pentru a radia persoanele decedate din cererea depusă în sistem.

„Și în acest an Guvernul va fi alături de toate familiile din Republica Moldova. Astăzi lansăm programul de compensații pentru perioada rece a anului 2023-2024. În acest an, vom avea două tipuri de compensații: compensația în factură și compensația sub formă de plată monetară lunară, acordată în special pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne și cărbuni. Pentru a beneficia de compensații, toate gospodăriile casnice trebuie să se înscrie în sistemul de compensații, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu anul trecut. Procesul de înregistrare este foarte simplu și durează circa 15 minute. Totodată, fac apel către toți cetățenii Republicii Moldova ca și în acest an să consumăm sursele de energie cât mai eficient și mai rațional și sunt sigur că, mai solidari, mai aproape unii de alții, vom reuși să reducem consumul de energie și să facem față provocărilor sezonului rece”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

În acest an, familiile care au ca principală sursă de încălzire lemnele sau cărbunele vor primi o plată monetară de 800 de lei, cu 100 de lei mai mult ca anul trecut. Ajutorul pentru Perioada Rece a Anului, APRA, a fost integrat în sistemul informațional vulnerabilitatea energetică (SIVE), cunoscut ca programul „Ajutor la contor”. Pentru a beneficia de această plată, beneficiarii trebuie să completeze cererea online sau la asistentul social, indicând că sursa principală de încălzire sunt combustibilii solizi.

Uniunea Europeană a contribuit financiar la capitalizarea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice prin suport bugetar direct, în mărime de aproape 1,5 miliarde lei.

„Deja al doilea an la rând, UE sprijină Guvernul să ajute gospodăriile vulnerabile să primească compensații la facturile de energie pe durata sezonului rece. Totadată, încurajăm investițiile în eficiența energetică a clădirilor și caselor. Pe termen lung, acest lucru va reduce facturile și va crește bunăstarea moldovenilor”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Persoanele care nu au acces la internet sau întâmpină dificultăți în înregistrarea pe platformă și în acest an vor putea apela la asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate. De asemenea, pentru întrebări legate de procesul de înregistrare va fi disponibil numărul gratuit 080005000 al centrului de apel. Acesta a fost constituit cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, care a contribuit și la crearea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice și mobilizarea resurselor pentru compensații.

„În centrul unei tranziții energetice juste și echitabile se află angajamentul nostru comun de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Ne mândrim de colaborarea cu Guvernul și partenerii în dezvoltarea Fondului de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile energetic din Republica Moldova. Prin intermediul platformei digitale care joacă un rol central în gestionarea vulnerabilității energetice, vom asigura alocarea echitabilă a compensațiilor în viitorul sezon rece 2023-2024. Aceste eforturi susțin angajamentul nostru neclintit de a oferi sprijin esențial celor din comunitatea noastră care au cea mai mare nevoie de el”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Compensații vor fi alocate pentru 7 categorii de vulnerabilitate energetică, în acest an fiind adăugate două noi categorii – primară și extremă. Autoritățile vor avea acces la informațiile privind veniturile persoanelor deținute de Serviciul Fiscal de Stat, de Casa Națională de Asigurări Sociale și de alte instituții ale statului, precum și de instituțiile bancare, birourile de credit și alte instituții financiare, pentru a se asigura de corectitudinea datelor.

La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică va conta și gradul de dizabilitate severă al membrilor gospodăriei casnice. De asemenea, rata creditului imobiliar va fi dedusă din venitul disponibil pentru achitarea energiei și prin urmare, mai mulți solicitanți vor putea beneficia de o categorie de vulnerabilitate mai ridicată.

Sistemul informațional Vulnerabilitate Energetică a fost extins cu un modul nou, „Ecovoucher”, gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică, iar persoanele care se vor înregistra în acest an în sistem, vor fi eligibile pentru sesiunile programului de vouchere din anul următor, 2024.

Fondul de Vulnerabilitate Energetică a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene, Slovaciei și PNUD, în scopul atenuării sărăciei energetice, agravate de crizele multiple.

În sezonul de încălzire 2022-2023, aproximativ 895.000 de gospodării au beneficiat de compensații la factură. Conform evaluării PNUD a impactului Fondului, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra familiilor cele mai vulnerabile; au fost compensate până la 57% din costurile facturilor pentru gazul natural și 59% din costurile facturilor pentru energia termică.

Uniunea Europeană și PNUD, precum și alți parteneri de dezvoltare vor continua să ofere sprijin și în sezonul de încălzire 2023-2024 pentru operaționalizarea Fondului.

Două românce, printre victimele incediului devastator din Valencia. Bilanțul a crescut la 10 morți

Două românce care locuiau în blocul din Valencia unde a izbucnit incendiul de proporții sunt de negăsit. Ministerul de Externe afirmă că autorităţile locale nu au confirmat până în prezent existenţa unor cetăţeni români printre persoanele dispărute.

Administratorul blocului din Valencia, Adriana Banu, a declarat pentru presa din România, că două românce locuiau în imobilul respectiv. 

„Am confirmat informaţia că în bloc erau două românce, în apartamentul numărul 95. Erau de aproape 2 ani, chiar deasupra apartamentului unde s-a generat incendiul. O tânără, o adolescentă, între 15 şi 18 ani, şi mama ei. Au confirmat 10 cadavre şi dacă se confirmă situaţia ar fi ele, dar deocamdată nu putem să stabilim că e o certitudine atâta timp cât trebuie să ţineţi cont că sunt nişte cadavre care au fost total calcinate şi atunci, ca să le identifice, o să mai întârzie. Portarul nu ne-a zis, în principiu, nu că erau în casă, ci că stau în apartamentul ăla, dar nu ştim dacă erau în casă. Cert nu ştim lucrul ăsta”, a afirmat Adriana Banu. 

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat duminică seară că nu sunt cetăţeni români printre persoanele dispărute în incendiul din Valencia. 

“Reprezentanţii oficiului consular au întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile spaniole competente în vederea verificării informaţiilor cu privire la dispariţia a doi cetăţeni români. MAE precizează că, până la acest moment, autorităţile locale nu au confirmat existenţa unor cetăţeni români printre persoanele dispărute”, conform instituţiei.

MAE mai informează că, la nivelul oficiului consular, a fost primită o solicitare de asistenţă consulară din partea unei familii de cetăţeni români care locuia în clădirea afectată, în vederea eliberării unor noi documente de identitate, întrucât documentele vechi au fost distruse în incendiu.

”Reprezentanţii oficiului consular continuă dialogul cu autorităţile spaniole competente şi vor acorda asistenţă consulară, conform competenţelor legale”, au transmis reprezentanţii MAE 

Un incendiu de proporţii a cuprins, joi, o clădire de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia. Potrivit unui bilanţ încă provizoriu, zece persoane au murit şi până la 15 ar fi dispărute. În timpul incendiului, care s-a propagat extrem de rapid, ajutat de vântul puternic, mai multe persoane au rămas blocate pe balcoane încercând să scape din focul care ar fi izbucnit la etajul şapte şi în circa jumătate de oră a cuprins întreaga clădire.

O femeie de 39 de ani, născută în Iran, a câștigat concursul Miss Germania. Este mama a doi copii

O femeie în vârstă de 39 de ani, născută în Iran, a câștigat concursul Miss Germania, scrie DW. Este vorba despre Apameh Schönauer, care s-a mutat în Germania la vârsta de 6 ani. Apameh Schönauer este și mama a doi copii. 

Apameh Schönauer s-a născut la Teheran, iar la vârsta de 6 ani s-a mutat în Germania. Ea locuiește la Berlin și activează în calitate de arhitect. Apameh Schönauer este mama a doi copii.

În seara zilei de 24 februarie, Apameh Schönauer a obținut titlul de Miss Germania. În timpul competiției, Schönauer a subliniat de mai multe ori angajamentul ei în lupta pentru drepturile femeii, cu accent pe situația din Iran.

Câștigătoarea competiției Miss Germania va primi și o remunerare în valoare de 25 de mii de euro.

15 mii de femei au aplicat la concursul Miss Germania. În finală, Schönauer a reușit să învingă 8 concurente. De această dată, potrivit sursei, limita de vârstă la concurs a fost ridicată. Cea mai în vârstă finalistă a fost o femeie de 42 de ani.

Concursul Miss Germania în ultimii ani și-a schimbat conceptul. Anterior, participantele trebuiau să meargă pe podium în bikini. Din 2019 au fost puse în prim-plan calitățile femeilor. Totodată, câștigătoarea nu mai poartă o coroană, însă panglica peste umăr rămâne. 

Ucraina intenționează să invite Rusia la un summit de pace. Reacția Kremlinului

Ucraina şi partenerii săi străini ar putea invita Rusia la un viitor summit de pace pentru a discuta o încheiere a invaziei Moscovei în condiţiile Kievului, a indicat duminică Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Elveţia va găzdui un summit la care să se discute o viziune pentru pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar putea fi prezentată Rusiei la o a doua reuniune la o dată ulterioară, a spus Iermak, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

„Poate exista o situaţie în care noi împreună invităm reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, unde li se va prezenta planul în cazul în care oricine reprezintă ţara agresoare la acel moment va dori în mod real să pună capăt acestui război şi să revină la o pace justă”, a spus el la Kiev într-o conferinţă televizată.

Zelenski şi-a anunţat prima dată formula de pace în noiembrie 2022, la un summit al G20. Aceasta reclamă restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea totală a trupelor ruse.

Kievul a afirmat constant că nu va discuta cu Moscova până când forţele ruse nu vor părăsi teritoriul ucrainean.

Kremlinul a declarat că în prezent nu există o bază de discuţii între Rusia şi Ucraina şi că planul de pace al Kievului este absurd dat fiind că exclude Rusia.

Franța a dat în judecată Comisia Europeană pentru folosirea exclusivă și abuzivă a limbii engleze
Articolul anterior
Nenorocire la Fălești! Un bărbat a căzut într-o fântână adâncă de 10 metri
Articolul următor