De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din lume, fiind apreciat pentru gustul său plăcut și proprietățile sale nutritive. V-ați întrebat vreodată de ce este laptele alb?

Culoarea albă a laptelui se datorează compoziției sale complexe, care include apă, grăsimi, proteine, calciu și alte substanțe nutritive. Principalul factor responsabil pentru această culoare este cazeina, o proteină care reprezintă aproximativ 80% din totalul proteinelor din lapte. Particulele de cazeină formează micelii, structuri microscopice care difuzează și reflectă lumina în mod uniform, creând impresia de alb, scrie digi-world.tv.

În plus, grăsimile din lapte contribuie la aspectul său omogen. Grăsimea din lapte se află sub formă de globule microscopice, care, la rândul lor, dispersează lumina. Această dispersie nedirecționată a razelor luminoase este ceea ce face ca laptele să pară alb.

Un alt aspect interesant este că, deși apa pură este incoloră, atunci când conține particule suspendate (așa cum este cazul laptelui), lumina este reflectată în toate direcțiile, rezultând o culoare albă opacă. Acest fenomen este similar cu cel care face ca norii să fie albi, deoarece particulele de apă din nori împrăștie lumina soarelui.

Dacă laptele este degresat, își poate schimba ușor culoarea, devenind mai translucid. Acest lucru se întâmplă deoarece eliminarea grăsimii reduce dispersia luminii. De asemenea, în cazul laptelui provenit de la alte animale decât vacile, cum ar fi caprele, nuanța sa poate varia ușor datorită diferențelor în compoziția grăsimilor și proteinelor. 

Laptele este alb datorită dispersiei uniforme a luminii de către miceliile de cazeină și globulele de grăsime. Acest fenomen optic simplu stă la baza aspectului pe care îl cunoaștem cu toții.

Tragedie la Cantemir! Un polițist a lovit mortal un bărbat care ar fi încercat să traverseze strada neregulamentar

Un polițist a fost reținut pentru 72 de ore după ce a lovit mortal un pieton care ar fi încercat să traverseze strada neregulamentar la Cantemir. La volanul automobilului se afla un angajat Inspectoratului de Poliție Cantemir de 33 de ani, scrie zdg.md.

Accidentul s-a produs joi, 3 aprilie, în jurul orei 20:00. Potrivit șefei Secției comunicare și protocol a Inspectoratul General al Poliției (IGP), Diana Fetco, polițistul implicat în accident a sunat la numărul unic de urgență 112 și a comunicat că a tamponat un pieton și a solicitat intervenția unei ambulanțe pentru acordarea ajutorului medical.

Conform informațiilor ZdG, victima în vârstă de 66 de ani locuia în apropierea locului producerii accidentului.

Polițistul Andrei Munteanu a fost supus testării alcoolscopice cu aparatul Drager, rezultatul fiind negativ, conform oamenilor legii.

Angajatul IP Cantemir a fost reținut pentru 72 de ore. IGP punctează că Poliția, în colaborare cu Procuratura raionului Cantemir, desfășoară acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Peste 20 de obuze, distruse în satul Cioburciu

Geniștii militari din Batalionul Geniu „Codru” au distrus la începutul lunii aprilie curent 23 de proiectile de artilerie în cadrul unei misiuni de deminare în satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Obiectele au fost descoperite de localnici într-o fâșie forestieră din apropierea localității la data de 1 aprilie, care au alertat imediat autoritățile publice locale. La solicitarea acestora, echipa de geniști condusă de maiorul Ion Golovei s-a deplasat la adresa indicată, unde, în urma cercetării terenului, a determinat că munițiile aveau calibrul 105 mm și au rămas în sol din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Obiectele periculoase au fost distruse la fața locului, în condiții de maximă securitate.

În aceeași zi, echipa a intervenit și în localitatea Talmaza, raionul Ștefan Vodă, unde niște fermieri au descoperit două obiecte explozive necunoscute în sol, în timp ce efectuau lucrări agricole. În urma examinării zonei, geniștii militari au identificat și neutralizat două proiectile de artilerie, de calibru 152 mm și, respectiv, 75 mm.

De menționat că în luna martie, geniștii Armatei Naționale au executat 23 misiuni în urma cărora au fost depistate și nimicite 102 obiecte explozive și 120 cartușe. Una din cele mai periculoase a fost cea din orașul Ungheni, unde echipa de deminare a distrus două bombe de aviație de 250 kg fiecare.

De la începutul anului, au fost îndeplinite 35 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost nimicite 122 de obiecte explozive de diferite tipuri și 120 de cartușe.

Toate munițiile erau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au fost distruse în locuri special amenajate, în condiții de maximă siguranță.

Geniștii Armatei Naționale îndeamnă cetățenii să fie precauți atunci când

depistează în sol obiecte explozive și să respecte cu strictețe următoarele reguli:

— Anunțați imediat 112;

— Marcați locul depistării obiectului exploziv;

— NU atingeți munițiile cu mâna sau cu alte obiecte;

— NU loviți sau mișcați munițiile găsite în pământ sau la suprafață;

— NU demontați focoasele sau alte componente;

— NU aruncați în foc obiectul exploziv.

Cod Galben de înghețuri! Meteorologii anunță schimbare bruscă a vremii

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de instabilitate atmosferică, în perioada 5-9 aprilie.

Astfel, în zilele de 4 și 5 aprilie sunt prognozate precipitații, iar în noaptea de duminică vremea se va răci accentuat, ploile transformându-se treptat în lapoviță și chiar ninsoare, transmite Știri.md.

Potrivit meteorologilor, pe data de 6 aprilie, temperatura medie va scădea cu aproximativ 10 grade. În intervalul 7-9 aprilie, în timpul nopții și al dimineții, temperaturile ar putea coborî până la -3 grade Celsius.

„În aceste condiții, se vor forma depuneri de lapoviță și polei, iar pe drumuri se va produce ghețuș”, atenționează reprezentanții SHS.

Pentru a evita eventuale incidente, Primăria orașului Chișinău îndeamnă cetățenii să utilizeze transportul public, în defavoarea mașinilor personale, șoferii să nu-și parcheze automobilele pe marginea străzilor, pe trotuare și sub copacii bătrâni, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite, la necesitate, utilajelor specializate să intervină în timp util.

Totodată, autoritățile municipale anunță că regiile din cadrul gospodăriei drumurilor și cele locativ-comunale sunt pregătite pentru a interveni. În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la Dispeceratul Central Municipal, la numerele de telefon: (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

Spălare de bani enormă prin ONG-uri, în SUA, descoperită de Musk
Articolul anterior
Ce urmează pentru economia mondială, aflată deja în dificultate, după noile taxe vamale anunțate de Trump
Articolul următor
Close menu