De ce Maia Sandu a refuzat să o graţieze pe femeia condamnată la 8 ani de închisoare pentru că nu a reuşit să restituie creditul

Preşedinţia vine cu explicaţii în cazul refuzului preşedintelui Maia Sandu de a o graţia pe femeia condamnată la 8 ani de închisoare pentru că n-a reuşit să restituie un credit. Potrivit preşedintelui comisiei pentru problemele graţierii persoanelor condamnate, femeia n-a întrunit criteriile necesare pentru a fi scutită de pedeapsă, scrie tvrmoldova.md.

Preşedintele Comisii pentru problemele graţierii, de pe lângă Preşedinţia Republicii Moldova, a anunţat că Natalia Ursachi, mamă 5 copii, din Drochia, este condamnată pentru escrocherie. Femeia a luat un credit pe care nu l-a mai restituit şi, potrivit preşedintelui comisiei de evaluare a cererilor de graţiere, ea nu poate fi graţiată întrucât n-a restituit banii.

ION GUZUN, jurist: „Nu a fost întrunită condiţia recuperării prejudiciului. Asta este o normă impusă de lege pentru care orice persoană care solicită graţierea să aibă toate datoriile stinse faţă de partea vătămată. N-a fost întrunită nici condiţia recunoaşterii vinovăţiei. Dna Ursachi nu şi-a recunoscut vina”.

De asemenea, faptul că Natalia Ursachi este mama a 5 copii, nu reprezintă un argument în favoarea scutirii ei de pedeapsă.

ION GUZUN, jurist: „Dacă vorbim de femeile care sunt deţinute în penitenciarul pentru femei de la Rusca, se află şi alte persoane care au la întreţinere chiar un număr mai mare de copii. Cazul dnei Ursachi nu este unicul, totuşi este regretabil”.

Natalia Ursachi a fost condamnată iniţial la 8 ani de închisoare pentru că nu a restituit un credit de 8 mii de euro. În urma contestării pedepsei, Curtea de Apel Bălţi a redus sancţiunea la 6 ani de închisoare. Femeia creştea singură 5 ani copii, care acum au rămas în grija bunicii.

Potrivit legii, persoanele cărora le-a fost respinsă graţierea, pot face o altă solicitare, după 6 luni de la depunerea primei cereri.

Dansatoarea Cristina Scarlevschi, îndoliată. Fiul ei s-a stins din viață

Fiul dansatoarei și fondatoarei unei școli de pole dance în Republica Moldova, Cristina Scarlevschi, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut chiar de bloggeriță pe o rețea de socializare.

Fiul bloggeriței a fost diagnostificat la naștere cu microcefalie, afecțiune deosebit de gravă, fără vreun tratament posibil, ce se caracterizată prin dimensiunea mică a craniului. Acest lucru nu a fost observat de medic în timpul ecografiilor, decât în al treilea trimestru, a povestit Cristina Scarlevschi în cadrul unei emisiuni online, conform realitatea.md.

Dansatoarea a născut pe 21 decembrie 2022. A apelat la numeroși specialiști din străinătate, pentru a-și salva copilașul.

Transmitem putere familiei în aceste momente dificile!

(foto: Instagram)

Morți și răniți la Odesa, după un nou atac cu rachete balistice

Noaptea trecută, armata rusă a atacat centrul Odesei. Trei persoane au fost ucise, printre care un polițist. Precizările au fost făcute de șeful administrației militare al regiunii Odesa Oleg Kiper. Alte trei persoane au suferit răni, una din ele se află în stare gravă la spital. 

Atacul asupra Odesei a fost efectuat cu rachete balistice, potrivit lui Oleg Kiper. În consecință au fost ucise trei persoane, inclusiv un polițist. Încă trei persoane au suferit răni. 

Primarul de Odesa Ghenadii Truhanov a spus că urmare a atacului au fost avariate clădiri rezidențiale și infrastructura civilă.

Publicația locală Dumskaia a menționat că una dintre cele trei victime, care au suferit răni, se află la spital în stare extrem de gravă. Potrivit sursei, urmare a atacului, a fost avariat inclus oficiul reprezentanței din Odesa a Comisarului Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, transmite Newsmaker

Partea rusă deocamdată nu a comentat atacul. Amintim că, în seara zilei de 29 aprilie trupele ruse au lansat un prim atac cu rachete asupra Odesei. Publicația Dumskaia a scris că urmare a atacului au fost ucise 5 persoane, iar peste 30 au suferit răni, printre acestea – doi copii și o femeie însărcinată.

Peste 250 de voluntari vor monitoriza defășurarea examenelor de absolvire a clasei IX-a

Peste 250 de persoane au răspuns inițiativei Ministerului Educației și Cercetării de a participa în calitate de voluntari la monitorizarea examenelor de absolvire a clasei IX-a. Activitatea se înscrie în Campania Națională ,,Fii ONEST, nu copia! care are scopul de a asigura șanse egale elevilor, ca să-și demonstreze cunoștințele acumulate în timpul anilor de studii, să crească transparența și să reducă corupția în școlile din R. Moldova.

Toate persoanele care s-au arată deschise să fie voluntari au participat astăzi la o instruire organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, informează MEC, transmite tvrmoldova.md. 

Participanții au fost informați despre felul în care se desfășoară examenele, responsabilitățile pe care le vor avea, procedurile de ordin general și actele normative aplicate și au adresat întrebări experților. Instruirea este obligatorie pentru a putea desfășura activitatea de voluntar în cadrul proiectului. 

Cea de-a doua instruire va avea loc pe data de 2 mai, fiind urmată și de alte instruiri pe măsură ce voluntarii se vor înregistra la program. Toți cei care-și doresc să se implice în campania Fii ONEST, nu copia!, sunt îndemnați să acceseze site-ul fiio9est.md, unde pot afla mai multe detalii, dar și completa formularul de înregistrare. 

Cum a fost întâmpinată Maia Sandu la Palatul Elysee
Articolul anterior
Povestea unui copil bionic. Fetița care nu simte durere, oboseală sau senzația de foame
Articolul următor