De la summitul G20, liderii UE au discutat la telefon cu Maia Sandu despre situația energetică și criza gazelor din Republica Moldova

Președinții Consiliului European și Comisiei Europene au avut sâmbătă, de la summitul G20, convorbiri telefonice cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe tema problemelor aprovizionării cu gaze, Chișinăul solicitând anterior sprijin european.

“Am discutat la telefon cu președinta Maia Sandu în marja G20 pentru a primi ultimele informații cu privire la situația energetică din Moldova“, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

De cealaltă parte, președinta Maia Sandu a comunicat că a avut convorbiri telefonice atât cu președintele Consiliului European, cât și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a precizat că i-a mulțumit lui Charles Michel pentru “pentru sprijinul și asistența neprețuite oferite de partenerii noștri europeni în timpul acestei crize a gazului”.

“Diversificarea aprovizionării cu energie este esențială pentru ca Moldova să devină mai rezistentă în anii următori“, a scris ea, pe Twitter.

Într-un mesaj separat, Maia Sandu a indicat că a discutat cu Ursula von der Leyen depsre evoluțiile crizei gazului în Republica Moldova, subliniind că așteaptă să consolideze cooperarea energetică cu UE.

Convorbirile lui Sandu cu liderii UE au avut loc după ce vineri gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău, care se confruntă cu penurii şi reproşează Moscovei că a crescut preţurile.

Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze, a anunțat miercuri șefa instituției europene, Ursula von der Leyen, după o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și o convorbire telefonică prealabilă cu Maia Sandu.

Întrevederea a avut loc în contextul în care Uniunea Europeană și Republica Moldova au organizat joi cea de-a șasea reuniune a Consiliului de asociere, întâlnirea având loc în contextul crizei acute a aprovizionării cu gaze naturale în Moldova, UE reafirmând angajamentul ferm de a consolida asocierea politică și de a aprofunda integrarea economică a Republicii Moldova.

În acest cadru, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că gazele naturale sunt utilizate ca “armă geopolitică” împotriva Republicii Moldova.

sursa

Curtea de Apel Nord a decis ca interlopul Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor, să revină în penitenciar

Curtea de Apel Nord a decis ca interlopul Iurie Radulov să revină în penitenciar. Ședința de judecată a avut loc joi, 10 aprilie. Informația a fost confirmată pentru TVR MOLDOVA de către președintele Curții de Apel Nord, Ion Talpa.

„În privința lui Radulov în ziua de ieri, 10 aprilie, a fost repus în termen recursul penitenciarului și a fost anulată încheierea judecătorului  cu timp de eliberare a condamnatului”, a spus Ion Talpa.

Potrivit lui, poliția a fost anunțată despre încheiere și urmează ca Radulov să fie dat în urmărire și să fie reținut.

„Astăzi dimineața a fost expediată decizia Curții de Apel în adresa Instituției Penitenciarilor și Inspectoratului General de Poliție pentru a întreprinde deja mai departe acțiunile de căutare și de reținere”, a spus Ion Talpa.

Iurie Radulov, condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor și eliberat condiționat din penitenciar, a părăsit teritoriul R. Moldova pe 16 martie curent. 

Potrivit Ziarului de Gardă, Iurie Radulov a devenit cunoscut în lumea interlopă în anii 1990. El a fost capul uneia dintre cele mai sângeroase grupări de killeri din R. Moldova. Gruparea condusă de Radulov avea la activ zeci de omoruri, printre victime fiind oameni de afaceri și lideri interlopi. În anii 2000, investigațiile au arătat că membrii grupului au comis în regiunea transnistreană patru asasinate și șase tentative de omor. Radulov, împreună cu alți membri ai grupării sale, au fugit din țară și au fost dați în căutare internațională. Ulterior, Radulov a fost reținut în Bulgaria și predat Chișinăului.

Maia Sandu confirmă discuția cu Veronica Dragalin, dar respinge acuzația privind solicitarea unei liste cu procurori integri

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că a avut o discuție cu fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, însă respinge categoric acuzația că i-ar fi cerut o listă cu procurorii considerați integri pentru a promova procedura de vetting. Președinta a făcut aceste declarații în fața jurnaliștilor, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor.

„Discuția care a avut loc a fost despre posibilitatea prioritizării evaluării procurorilor de la Procuratura Anticorupție atunci când vorbeam despre vetting. (…) Niciodată nu a fost o discuție despre rezultatele acestei evaluări”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a precizat că recomandarea a fost ca Dragalin să discute cu Comisia de vetting pentru a accelera evaluarea unor procurori implicați în dosare de importanță națională, astfel încât aceștia să-și poată continua activitatea.

Declarațiile vin în contextul în care o scrisoare, pretins semnată de Veronica Dragalin, a fost publicată recent de experta anticorupție Cristina Ciubotaru. În document, Dragalin susține că atât Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii care ar trebui să promoveze vettingul. Ea a refuzat, invocând riscul unei utilizări politice a listei.

După apariția scrisorii, Președinția a calificat acuzațiile drept false și regretabile, reiterând că scopul vettingului este eliminarea corupției și promovarea integrității în sistemul de justiție.

Sportiv de performanță, reținut pentru 30 de zile. Activa în calitate de curier de droguri

Doi tineri de 18 și 22 de ani, bănuiți că activează în calitate de curieri în interesul unei grupări infracționale specializată în realizarea drogurilor sintetice prin intermediul aplicației mobile Telegram, au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat emis de Poliția Naționale, s-a întâmplat după ce ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu procurorii din Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor sintetice pe teritoriul capitalei și în suburbiile acesteia.

Oamenii legii precizează că tânărul de 22 de ani este sportiv de performanță la lupte MMA.

„În timpul investigațiilor, oamenii legii au stabilit că suspecții, de la începutul acestui an, au aderat la o grupare infracțională specializată în introducerea prin contrabandă și comercializarea drogurilor sintetice.

Aceștia aveau roluri de curieri și ambalatori. Bănuiții preluau din ascunzișuri droguri sintetice în cantități mari, după care le transportau la domiciliu și le divizau în doze a câte un gram, apoi le plasau în ascunzișuri pe teritoriul capitalei și în suburbii. Pentru acest serviciu, cei doi erau remunerați cu câte 5 dolari pentru fiecare ascunziș în care plasau substanțele narcotice.

În urma probelor acumulate, suspecții au fost reținuți în mun. Chișinău, iar în timpul perchezițiilor corporale și la domiciliile acestora au fost depistate și ridicate 300 grame de PVP (sare), pachețele zip-lock, bandă adezivă, cântare de înaltă precizie și telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii.

Totodată, ofițerii INI au identificat un ascunziș de unde au ridicat 500 grame de PVP (sare). Valoarea drogurilor scoase din circuit constituie circa 400 mii de lei.”, se arată în comunicatul emis de Poliția Națională.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Interpretul Dima Bilan și-a pierdut memoria după Covid
Articolul anterior
O tânără din Ungheni a transformat casa străbunicilor într-un muzeu valoros
Articolul următor
Close menu