Iulian Fota, fost consilier pe probleme de securitate al președintelui Traian Băsescu și, până de curând, secretar de stat la Ministerul de Externe, a acordat un interviu pentru News.ro în care a încercat să explice sursa nemulțumirilor lui Donald Trump în raport cu Europa, scrie evz.ro.

Donald Trump a pornit, din prima zi în care s-a reinstalat la Casa Albă, un război comercial cu partenerii din lume, printre care Canada și Uniunea Europeană.
Iulian Fota susține că situația din prezent este unică în ultimii 35 de ani, dar vine cu o explicație pentru care Uniunea Europeană se confruntă cu o adversitate fără precedent din partea aliatului său de peste Ocean. „Acum nu ştiu dacă e ură… E o anumită înverşunare, asta este clar. Nu ştiu dacă e ură şi parcă n-aş vorbi de ură în faza asta, însă să vă spun o chestiune: nu sunt numai ei! Sentimentul ăsta este puternic şi larg răspândit în Statele Unite. Şi aici să ştiţi că, dacă e să fim cinstiţi, americanii cam au dreptate!
Nemulțumirea lui Donald Trump este a tuturor americanilor
Fostul consilier al lui Traian Băsescu este sigur că Europa s-a folosit de protecția SUA pentru a investi în alte domenii. Investițiile în sănătate, infrastructură și a altor domenii – dar nu în apărare – au generat un trai mult mai bun pe Bătrânul Continent decât în SUA. Acest aspect a dus la nemulțumirea americanilor față de situația globală. Nemulțumire exprimată, în prezent, prin acțiunile lui Donald Trump.
„Pentru că europenii au dus acest free riding, această punere sub umbrela americană a securității lor, mult prea departe. Problema e în felul următor: nu poate fi negată realitatea că în Europa se trăiește în acest moment mai bine decât în Statele Unite!
Mulți dintre americanii care călătoresc în Europa fac această comparație şi au început să aibă acest sentiment de frustrare, pentru că americanii au plătit şi încă plătesc pentru securitatea Europei, iar Europa a profitat de această umbrelă ca să investească în sănătate, în infrastructură publică, în tot felul de elemente care, repet, dau un plus de calitate vieții în Europa, comparativ cu Statele Unite. Şi frustrările s-au cam adunat în timp, iar acum cred că au atins o masă critică. Deci, ceea ce spuneau acești omeni pe grupul ăla de Signal este de fapt un sentiment pe care multă lume îl are în Statele Unite. Și asta afectează negativ relația transatlantică”m a declarat Iulian Fota.
Ruptura dintre SUA și Europa este inevitabilă
Expertul în relațiile internaționale este convins că divorțul dintre SUA și Uniunea Europeană este iminent. „Poate că, în timp, se mai poate drege, că până la urmă știți cum e? Ca într-un divorț! După divorț, partenerii pot să se urască reciproc şi să se lupte unul cu altul sau să revină la sentimente mai bune și uneori dezvoltă relații de prietenie post-divorț. Dacă ne străduim un pic, s-ar putea să putem şi noi să mergem pe o astfel de evoluție, pentru că, după părerea mea, divorțul e inevitabil!”.