De ziua lui Putin, ministrul ucrainean al apărării a transmis un mesaj armatei ruse

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a postat vineri un apel video către armata rusă, încurajând-o să nu mai piardă timpul și să salveze Rusia de tragedie, iar forțele armate – de umilință, în timp ce trupele ucrainene avansează în sud și în est.

De ziua lui Putin, Reznikov a transmis un mesaj armatei ruse

Acest apel intervine în ziua în care președintele rus Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei la 24 februarie, împlinește 70 de ani, relatează Ukrainska Pravda și AFP, transmite agerpres.ro.

„Garantăm viața, securitatea și justiție tuturor celor care renunță la luptă imediat”, declară ministrul ucrainean în limba rusă în acest mesaj video adresat armatei ruse, promițând de asemenea „un tribunal pentru cei care au dat ordine criminale”.

„Încă mai puteți salva Rusia de la tragedie, iar armata rusă de umilire”, sau puteți „să rămâneți în memorie ca hoți, violatori și asasini”, adaugă el.

Trimițând armata să invadeze Ucraina, Kremlinul „v-a înșelat și v-a trădat”, acuză Reznikov.

„Vi s-a promis o plimbare ușoară. Dar ați fost trimiși într-o capcană. Plătiți cu sânge pentru fanteziile și scopurile false ale cuiva. Nu vă ascultă nimeni astăzi. Pentru că dacă v-ar asculta, ar însemna să-și recunoască greșelile”, a afirmat ministrul ucrainean.

„Moscovei nu-i place adevărul. Este mai ușor pentru ei să pretindă că ați murit ca niște eroi luptând împotriva trupelor NATO. Țările NATO ne aprovizionează cu arme, este adevărat. Dar militarii ucraineni sunt cei care se luptă cu voi cu aceste arme”, a spus el.

„Ucrainenii nu au nevoie de pământuri rusești, ale noastre ne sunt de-ajuns. Și o să le luăm pe toate înapoi”, a avertizat Reznikov.

„Oficialii și politicienii de la Moscova care v-au trimis la război au bani și proprietăți în țările NATO. Familiile lor sunt în țări NATO. În veci nu vor avea nevoie de Liman, Popasnaia sau Kahovka. Nici nu știu măcar unde se află. Ei înțeleg că au nimerit într-o capcană cu acest război și vor face totul pentru a pune pe umerii voștri întreaga responsabilitate”, declară Reznikov, adresându-se comandamentului militar rus.

Din septembrie, armata ucraineană desfășoară o contraofensivă fulger în teritoriile ocupate de trupele ruse, recucerind mii de kilometri pătrați în estul și sudul țării.

Referindu-se nemijlocit la Vladimir Putin, ministrul ucrainean a declarat că „nimeni nu va vorbi cu persoana care conduce în prezent Rusia, iar președintele Ucrainei a spus clar acest lucru”.

Reznikov le-a spus militarilor ruși că „nu au fost trimiși să moară pentru o cauză dreaptă”, de aceea președintele lor „se ascunde într-un buncăr, nu le stă aproape”.

„Vladimir Zelenski vizitează frontul. Fie că este vorba de Lisiceanskul aflat sub atac, sau de Iziumul eliberat. Eu însumi am înmânat premii și arme celor mai buni soldați chiar în tranșee. Aceasta este o onoare pentru mine”, a mai spus el, adăugând: „Președintele nostru este cu armata lui. Unde este al vostru?”

„El se teme că veți înțelege la un moment dat și că va avea parte de disprețul și de mânia voastră dreaptă”, conchide ministrul ucrainean, citat de Ukrainska Pravda.

Cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță

Forma electronică a mandatului avocatului și a avocatului stagiar va fi reglementată în legislație, iar cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică de la distanță. Raportul pentru un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi, 26 noiembrie, a Comisiei juridice, numiri și imunități, scrie stiri.md.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției, la propunerea Uniunii Avocaților din Republica Moldova. Modificările legislative sunt necesare întrucât, în prezent, Legea cu privire la avocatură nu reglementează forma electronică a mandatului, iar formularul mandatului avocatului și al avocatului stagiar trebuie să fie imprimat pe suport de hârtie, cu aplicarea ștampilei.

Astfel, autorii propun modificări la Legea privind avocatura, precum și actualizarea Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă, a Codului de executare, a Codului administrativ și a Codului fiscal, pentru a integra complet utilizarea formei electronice a mandatului avocatului. 

Astfel, se va oferi posibilitatea de a certifica împuternicirile avocatului prin mandat în formă electronică și copia certificată a acestuia pe suport de hârtie. Mandatul avocatului va trebui semnat cu semnătură electronică calificată. 

Acest lucru va permite avocaților să încheie contracte de asistență juridică la distanță, iar de acest lucru vor beneficia inclusiv cetățenii din diasporă, care au nevoie de asistență juridică pentru soluționarea litigiilor care apar pe teritoriul Republicii Moldova.

De menționat că reglementarea formei electronice a mandatului avocatului va asigura și implementarea soluției E-dosar judiciar din cadrul Sistemului informațional judiciar, care presupune automatizarea procesului de depunere a cererii în instanța de judecată în format electronic și distribuirea materialelor din dosar în formă electronică. Respectiv, avocații și avocații stagiari vor putea depune cererile în instanța de judecată prin intermediul Sistemului Informațional Judiciar.

Proiectul de lege privind forma electronică a mandatului avocatului va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Reguli noi pentru serviciile digitale

Drepturile consumatorilor de conținut sau servicii digitale vor fi mai protejate. Un set de prevederi în acest sens au fost incluse în legea privind contractele de furnizare de conținut digital și servicii digitale, care a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Proiectul transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului European privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Astfel, documentul prevede stabilirea unui set de reguli clare pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stick-uri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.

De asemenea, documentul conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și primi o parte din prețul plătit sau returna produsul și recupera banii.

La fel, vor fi eliminate barierele privind dreptul contractelor în cazul comerțului online transfrontalier cu bunuri și servicii digitale, prin crearea de drepturi și protecție uniformă a consumatorilor.

Autoritatea responsabilă de exercitarea controlului asupra respectării prevederilor privind furnizarea conținutului digital sau a serviciului digital este desemnat Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Prezenta lege intră în vigoare la expirarea termenului de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a documentului, va aduce actele sale normative în concordanță cu acesta.

KALEIDOSCOP 2025: Data festivalului și un detaliu exclusiv despre bilete

Festivalul KALEIDOSCOP, cel mai așteptat festival dei muzică din Moldova, revine pe 21 și
22 iunie 2025 cu o ediție grandioasă. Pentru prima dată, artiști internaționali de renume
mondial vor urca pe scenă, alături de cei mai buni interpreți locali și regionali.


Surse din echipa de organizare au dezvăluit o informație exclusivă: primele 1000 de
abonamente vor fi puse în vânzare pe 26 noiembrie, la prețul special de 444 lei.

Ce face KALEIDOSCOP 2025 unic?

KALEIDOSCOP 2025 va aduce două zile pline de muzică, artă și experiențe imersive.
Organizatorii promit un mix perfect între artiști locali, regionali și nume internaționale de
renume, ceea ce va transforma această ediție într-un eveniment de neratat.
„Am vrut ca ediția din 2025 să fie o celebrare globală, conectând publicul nostru din Moldova
la energia scenei internaționale. Va fi un spectacol total,” au declarat organizatorii dar nu au
vrut să ne divulge și numele artistului internațional.

Cum să fii parte din magie?

  1. Salvează data: 21-22 iunie 2025.
  2. Pregătește-te pentru startul vânzărilor pe 26 noiembrie.
  3. Fii printre primii care își asigură locul
    KALEIDOSCOP 2025 este mai mult decât un festival. Este momentul în care Moldova
    devine scena artei și a muzicii internaționale. Fii parte dintr-o experiență unică, alături de
    artiști de top, pe 21-22 iunie.
    Fii pe fază și pregătește-te să trăiești magia!

Andreea Bostănică a împlinit 18 ani! Detalii legate de relația cu Jador
Articolul anterior
Cinci persoane din Uzbekistan, exploatate prin muncă în Moldova. Bănuitul a ajuns pe mâna oamenilor legii
Articolul următor