Parlamentul Ucrainei a adoptat astăzi, în lectură finală, un proiect de lege prin care Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC-MP), subordonată Patriarhiei Moscovei, este scoasă în afara legii. Anunțul a fost făcut de deputatul Alexey Goncharenko, care a precizat că 265 de deputați au votat pentru această decizie, informează ziua.md.
„O decizie istorică!”, a declarat Goncharenko.
Proiectul de lege adoptat include următoarele modificări:
- Stabilește restricții pentru organizațiile religioase în relațiile cu Biserica Ortodoxă Rusă, ale cărei activități sunt interzise în Ucraina.
- Definește clar ce se înțelege prin astfel de conexiuni.
- Prevede o perioadă în care organizațiile ucrainene trebuie să rupă legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă.
- Stabilește procedura de supraveghere de stat asupra respectării acestei cerințe.
- Oferă autorităților guvernamentale competența de a interacționa cu organizațiile religioase care nu au respectat cerințele legii.
Legea va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării, iar comunitățile UOC-MP vor avea la dispoziție 9 luni pentru a se dezice de legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă.
Proiectul a fost adoptat inițial în prima lectură în octombrie anul trecut. UOC-MP susține că, în special după invazia rusă, a rupt legătura cu biserica-mamă din Rusia. Totuși, o comisie guvernamentală ucraineană a contrazis aceste afirmații, stabilind că biserica rămâne subordonată canonic Moscovei.
UOC-MP și susținătorii săi, inclusiv din Rusia, afirmă că scoaterea în afara legii ar constitui o încălcare a dreptului la libertate religioasă. Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a deschis zeci de anchete împotriva reprezentanților bisericii ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, rivala Bisericii Ortodoxe din Ucraina (OCU), aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, care i-a recunoscut autocefalia.