Decizie radicală în Italia. Ce se întâmplă, în Milano, după miezul nopții

Autoritățile din Milano au luat o decizie radicală, mai ales într-un oraș cosmopolit și mai ales vibrant, în special noaptea, scrie realitatea.net.

Marco Granelli, viceprimarul pentru securitate publică, a anunțat recent o propunere de interzicere a vânzării de mâncare la pachet după miezul nopții în cartierele populare ale orașului, scrie The Guardian.

De asemenea, barurile și restaurantele vor fi obligate să închidă teraseleîncepând cu ora 00:30 în zilele lucrătoare și cu ora 1.30 în weekend, în speranța că străzile vor fi eliberate de oameni, aducând astfel liniște și pace locuitorilor. Dacă va fi aprobată, această măsură drastică va intra în vigoare începând de luna viitoare și până la începutul lunii noiembrie.

Chiar dacă pizza se numără, de asemenea, printre numeroasele produse de mâncare la pachet vizate de interdicție, adunarea pentru o înghețată la ore târzii din noapte este o parte intrinsecă a culturii italiene, astfel încât perspectiva ca acest deliciu să fie atacat este un pas prea departe pentru mulți.

„Ce face o familie italiană obișnuită în timpul verii? Face o plimbare după cină și își ia o înghețată”, a declarat pentru Observer Marco Barbieri, secretar general al Confcommercio, asociația italiană a comercianților cu amănuntul din Milano. „Este o tradiție clasică și, prin urmare, este clar că, dacă intervii în acest tip de obicei cultural, oamenii nu vor fi fericiți”.

Deși înțelege situația dificilă a celor care locuiesc în zonele unde viața de noapte duce la gălăgie, Barbieri a declarat că interzicerea mâncării la pachet nu va rezolva problema. „O regulă care să interzică oamenilor să bea o sticlă de apă sau să mănânce o înghețată sau o pizza în timp ce se plimbă în Darsena nu va rezolva nimic, deoarece oamenii vor rămâne pe  afară, indiferent de situație. Credeți că un tânăr de 25 de ani va pleca acasă la miezul nopții doar pentru că nu poate să ia ceva de mâncare la pachet? Ce se întâmplă cu turiștii care vor să mănânce o înghețată după miezul nopții? Își dă seama această administrație ce face?”.

Primarul din Milano, Giuseppe Sala, a declarat reporterilor: „Nu pot evita să abordez această problemă, nu este o ciudățenie, ci o nevoie a multora… nu schimbăm regulile universului, ci impunem limite foarte ușoare”.

Se așteaptă ca interdicția să se aplice în 12 zone, inclusiv în cartierele centrale Brera și Ticinese, precum și în Darsena, Arco della Pace și Lazzaretto, alături de arterele aglomerate Corso Como și Corso Garibaldi.

Panică în Franța! Rețeaua feroviară a fost vandalizată înainte de ceremonia olimpică

Cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, compania feroviară franceză SNCF a anunțat că rețeaua sa de mare viteză a fost ținta unui „atac masiv”. Acesta a implicat „acte de vandalism” menite să paralizeze sistemul, scrie evz.ro.

Mai multe linii TGV de mare viteză au fost afectate în vest, nord și estul Parisului. În plus au apărut cozi la stația Montparnasse, care deservește destinații către vestul capitalei. Ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete, a condamnat ferm „actele criminale” care, potrivit acestuia, vor afecta planurile de vacanță ale oamenilor.

Un număr de trenuri au fost anulate. Iar SNCF a avertizat că situația ar putea dura „cel puțin toată durata weekendului, în timp ce se efectuează reparațiile”. Ministrul Sporturilor, Amélie Oudéa-Castéra, a descris atacurile ca fiind „complet scandaloase”. Ea a adăugat că impactul imediat asupra publicului și sportivilor olimpici este în prezent evaluat, precum și efectul potențial asupra transportului echipei către locurile de competiție în acest weekend.

Se așteaptă ca mai mult de 300.000 de spectatori să fie prezenți în centrul Parisului vineri pentru ceremonia de deschidere, care va include mii de sportivi olimpici navigând pe râul Sena. SNCF a declarat că au fost aprinse focuri menite să deterioreze facilitățile sale. Directorul executiv Jean-Pierre Farrandou a estimat că până la 800.000 de călători au fost afectați de perturbări.

Cutremur în zona supervulcanului Campi Flegrei din Italia

Un cutremur cu magnitudinea 4 a zguduit vineri, la ora locală 13:46, zona Campi Flegrei din apropierea oraşului italian Napoli, în timp ce activitatea seismică în caldeira vulcanică continuă, relatează digi24.ro.

Cutremurul, care s-a produs la o adâncime de patru kilometri, a fost resimţit în mai multe districte din Napoli. Zona vulcanică Campi Flegrei este afectată în prezent de un episod bradiseismic, sau de ridicarea solului, iar în ultimele luni au avut loc o serie de cutremure. Departamentul de Protecţie Civilă a declarat că nu au fost raportate pagube în urma cutremurului de vineri.

Campi Flegrei, considerat cel mai mare super-vulcan activ din Europa, este lovit de ceva timp de numeroase cutremure de magnitudine mică. În mai, zona a fost zguduită de cele mai violente seisme din ultimii 40 ani, cel mai puternic dintre ele având magnitudinea 4,4.

Amenzi de peste 100.000 de lei pentru trei posturi TV din Moldova

Fondatorul posturilor „Next TV” și „Premiera TV” a fost sancționat, în ședința de azi a Consiliului Audiovizualului (CA), cu opt amenzi în sumă de 92 000 de lei pentru lipsa programelor locale, a celor în limba română, în orele de maximă audiență și în primă difuzare. Pentru neprezentarea înregistrărilor, acesta a mai fost amendat cu alte 10 000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Furnizorul privat de servicii „Media Scoupe” SRL a obținut licențe de emisie pentru posturile de televiziune „Next TV” și „Premiera TV” pe 16 mai 2024. Nefiind clasificat, acesta urma să realizeze cota minimă, de 2 ore pe zi, de programe audiovizuale locale.

Controlul a atestat că ambele posturi au avut zero produs local în perioada monitorizată. Prin urmare, membrii CA au decis să aplice câte patru amenzi fiecărui post TV. Pentru lipsa programelor locale și, respectiv, în orele de maximă audiență, cele două servicii media au fost sancționate cu câte două amenzi de 10 000 de lei fiecare. Pentru lipsa programelor în primă difuzare și în limba română, furnizorul s-a ales cu alte două amenzi a câte 13 000 de lei pentru fiecare post de televiziune.

La solicitarea CA, „Media Scoupe” SRL nu a prezentat înregistrările programelor audiovizuale difuzate. Astfel, furnizorul a mai fost sancționat cu două amenzi de câte 5 000 de lei.

Controlul a vizat și furnizorul A.O. „People For Free Media”, fondatorul serviciului „Cotidianul TV – CTV”, care și-a reluat activitatea la 20 ianuarie 2023. Acesta a fost amendat cu 5 000 de lei pentru refuzul de a prezenta înregistrările programelor difuzate.

Elevii de la Liceul „Liviu Deleanu” au revenit în sălile de clasă, după incendiul care a mistuit subsolul instituției
Articolul anterior
Meteorologii anunță un nou COD GALBEN de înghețuri
Articolul următor