Decizii după Consiliul Suprem de Securitate: Mecanisme consolidate împotriva dezinformării și finanțării ilegale în alegeri

Membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS) au discutat marți, 25 martie, despre consolidarea eforturilor în privința securității procesului electoral, dar și despre combaterea manipulării informațiilor și a ingerințelor străine în cadrul acestuia.

Președinta Maia Sandu a subliniat riscul major pe care îl reprezintă campaniile de dezinformare și tentativele de influențare externă, ce pot submina încrederea cetățenilor în procesele electorale.

Astfel, s-a convenit asupra consolidării mecanismelor de monitorizare a spațiului informațional și asupra întăririi cooperării între instituțiile de securitate pentru a preveni și combate astfel de acțiuni.

„Un subiect esențial al discuției a fost combaterea finanțării ilicite a partidelor și a campaniilor electorale. S-a subliniat necesitatea creșterii transparenței privind sursele de finanțare, prin întărirea controalelor, monitorizarea mai strictă a fluxurilor financiare și aplicarea sancțiunilor pentru actele de corupție electorală”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Membrii CSS au discutat și despre securitatea cibernetică în contextul desfășurării alegerilor.

„Instituțiile responsabile au raportat măsurile implementate pentru protejarea infrastructurii informatice și prevenirea atacurilor cibernetice. S-a convenit asupra consolidării cooperării între instituțiile de securitate și specialiștii în domeniu, inclusiv cu partenerii internaționali, pentru a asigura un răspuns rapid și eficient în cazul unor incidente”, potrivit CSS.

Ultima dată, președinta a convocat CSS pe 20 ianuarie, atunci când membrii Consiliului au discutat despre lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS.

Învățătoarea din Râșcani care a pălmuit un elev a fost demisă

Ministerul Educației și Cercetării a demis o învățătoare din raionul Râșcani, acuzată de agresiune verbală și fizică asupra unui elev din clasa a II-a. Incidentul a avut loc în timpul orei, iar copilul, un băiat de 9 ani, a fost lovit și umilit în fața colegilor. Plângerea a fost depusă de mama copilului, care a aflat despre întâmplare abia după ce alt părinte i-a relatat despre incident, transmite IPN.

După aflarea circumstanțelor incidentului, mama băiatului a solicitat vizionarea înregistrărilor camerelor de supraveghere ale clasei.

Potrivit declarațiilor făcute de către mama copilului pentru tvn.md, în imagini se observă cum copilul a fost lovit de mai multe ori de către învățătoare, iar acesta a început să plângă.

Violeta Sacaliuc, învățătoarea acuzată, a spus pentru tvn.md că regretă comportamentul său, precizând că este greșeala ei că nu a anunțat din start mama copilului despre cele întâmplate.

Anul trecut, două familii au retras copiii din clasa respectivă, acuzând comportamente similare. Incidentele anterioare nu ar fi fost abordate de conducerea școlii deoarece plângerile nu au fost depuse în scris.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că, pe lângă demiterea învățătoarei, va fi desfășurată o anchetă de serviciu pentru a evalua circumstanțele incidentului.

Ministerul reiterează angajamentul său în combaterea violenței în școli, subliniind politica de „toleranță zero” față de orice formă de abuz în instituțiile de învățământ.

Totodată, structura Teritorială de Asistență Psihopedagogică Râșcani va organiza întâlniri cu părinții pentru a discuta despre siguranța și sprijinul necesar copiilor, iar sesiunile de asistență pentru profesori vor include teme precum crearea unui mediu educațional bazat pe respect și siguranță emoțională.

Regim fiscal modificat pentru vehiculele cu încărcături

Parlamentul a modificat cadrul fiscal care se aplică vehiculelor cu încărcătură. Operatorii nu vor mai achita o taxă fixă pentru depășirea sarcinii masice pe osie și a masei totale admise. Taxele pentru folosirea drumurilor vor fi calculate în funcție de numărul de kilometri parcurși, transmite IPN.

Proiectul de lege care prevede acest lucru, votat în lectură finală, a fost elaborat de un grup de deputați PAS. Potrivit autorilor, modificările la Codul Fiscal au drept scop asigurarea unui tratament echitabil pentru toți operatorii care solicită autorizații speciale de transport, precum și eliminarea inechităților.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, însă se vor aplica retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2025.

În acest weekend trecem la ora de vară!

În acest weekend trecem la ora de vară 2025. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00, informează unica.md.

Specialiștii transmit că rutina de somn poate fi afectată. Odată cu solstițiul de iarnă, din 21 decembrie, durata nopților scade, în timp ce durata zilelelor crește continuu, până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară.

În Moldova, se schimbă ora de două ori pe an, respectiv la sfârșitul lunii octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă, și la sfârșitul lunii martie, când trecem la ora de vară. Trecerea la ora de iarnă presupune o noapte mai lungă, ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. Trecerea la ora de vară presupune o noapte mai scurtă, ora 3:00 dimineața devine ora 4:00.

Conceptul de schimbare a orei a fost introdus la începutul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar (în special cărbunele consumat pentru iluminat) pentru menținerea luminii artificiale.

Sute de soldați moldoveni, chemați pe poligon. Autoritățile anunță exerciții militare
Articolul anterior
Statele Unite suspendă ridicarea vizelor pentru români, pentru o perioadă nedeterminată
Articolul următor
Close menu