Descoperire istorică în Moldova: un vas unic de aproape 7.000 de ani, găsit la Glodeni

Un vas zoomorf, cu decor adâncit, de aproape 7.000 de ani, a fost descoperit de arheologii moldoveni, la Cobani, raionul Glodeni, anunță Agenția Națională de Arheologie.

separator
O imensă cantiate de ceramică a fost recuperată în anul 2019 din situl cucutenian (mil. V î.Hr.) de la Cobani.

Pe Stâncuță, în raionul Glodeni, se evidențiază și un vas zoomorf, găsit pe fundul gropii nr. 126. Recipientul a fost lucrat dintr-o pastă semifină și arsă oxidant, la cărămiziu, fiind acoperit la exterior cu o angobă de culoare alburie-gălbuie. Vasul reprezintă un animal cornut: corpul este oval, capul fiind fixat pe un gît destul de scurt, prins perpendicular pe umărul vasului și prevăzut cu o perforație orizontală; două proeminente de pe cap indică coarnele, doi lobi laterali – urechile, iar două gropițe – ochii. Pe spinarea animalului se deschide gura recipientului cu buza scundă trasă spre interior, iar cele patru picioare (dintre care unul este rupt din vechime) sunt scurte şi relativ subțiri, fiind retezate orizontal la bază. Lateral, pe umăr, recipentul prezintă două mici proieminențe, prevăzute cu câte un orificiu vertical. Partea de sus și corpul vasului sunt decorate prin caneluri și gropițe.

Vasele zoomorfe, considerate rituale, se întâlnesc destul de rar în așezările culturii Cucuteni-Tripolie. Pentru vasul zoomorf de la Cobani deocamdată nu se cunosc analogii directe, fiind un obiect unicat, relatează arheologii.

La o grădiniță din capitală, părinții colectează până la 4.000 de lei pentru cadouri
Articolul anterior
Fiica lui Sandu Grecu este de o frumusețe răpitoare! Vezi cum și-a felicitat tatăl
Articolul următor
Alte articole interesante