”Desenează monștri pe pereții unui subsol”. Povestea emoționantă a ultimului copil ucrainean rămas într-un sat de lângă Harkov

În Kutuzivka, o localitate de lângă Harkov, mai sunt doar 50 de locuitori în urma invaziei ruse. Timofi Seidov este singurul copil rămas. Chiar și după ce localitatea a fost eliberată de ucraineni, oamenii nu mai au case în care să locuiască, așa că stau în subsoluri.

Timofi are opt ani și cea mai mare parte din timp și-o petrece la o măsuță slab iluminată, într-un colț al subsolului de 200 de metri pătrați pe care îl împarte cu alte 23 de persoane, printre care mama, mătușa și bunica lui, scrie The Guardian, citat de digi24.ro.

Cu toții stau în subsolul aflat sub ruinele unei grădinițe și ale unui centru medical cu două etaje din Kutuzivka încă de la începutul invaziei.

Subteranul e plin de vechituri, saltele, scaune, borcane cu murături, pungi la plastic cu haine.

Copilul desenează, iar în desenele lui cel mai des apar tancuri și monștri dintr-un video pe care l-a văzut pe Youtube înainte de război. Câteodată desenează scene mai vesele, cu soare, case și curcubeie. Lângă el, băiețelul are o figurină Spiderman, câteva cărți de joc și câteva creioane. Din 30 aprilie, Timofi nu a mai văzut niciun copil.   

Luptele din jurul localității Kutuzivka au fost dure. Mai aproape de Rusia decât orice alt oraș mare ucrainean, Harkov a fost o țintă cheie pentru Vladimir Putin, iar acest teritoriu era considerat strategic. Înainte de război, în Kutuzivka erau 1.500 de oameni. Astăzi, acolo au rămas mai puțin de 50.

Rușii au ocupat satul în 18 martie, iar două săptămâni mai târziu au fost forțați să se retragă. În urma lor au rămas veste de protecție, căști, pansamente, farfurii – unele cu mâncare. Totul arată graba cu care au fost împinși înapoi din zonă de forțele ucrainene.

Oamenii rămași în subsoluri se tem însă că rușii s-ar putea întoarce la fel de repede cum au fugit. Încă mai aud în urechi zgomotele bombardamentelor, pe care le simt încă puternice și aproape.

Mama lui Timofi, Rita, spune că nu se gândește niciodată la ziua de mâine. „Mă gândesc doar să supraviețuiesc”, afirmă ea.

Înainte de război picta, dar din 24 februarie nu a mai făcut asta. „Vreau să uit, să nu mă mai gândesc niciodată la asta, la război. Oricum nu am materialele aici, dar nu vreau să pictez despre asta. Timofi este calm acum, dar în timpul luptelor era îngrozit”.

Subsolul are patru camere fără uși. Pe fiecare dintre ele este un calendar, cu zilele lunii trecute tăiate. 

„Este important să ne amintim de cât timp suntem aici jos și să știm că nu va dura pentru totdeauna”, spun oamenii.

Unii analiști occidentali sugerează că bătălia pentru Harkov s-a încheiat. În Kutuzivka oamenii își amintesc momentul în care au aflat că soldații ucraineni au eliberat zona. Prima care i-a văzut a fost Alla, bucătăreasa. S-a întors rapid în subsol să le dea și celorlalți vestea: „Am auzit niște tancuri trecând, am văzut soldați ucraineni”, a strigat ea. „Mi-au făcut semn să cobor. Am strigat: glorie Ucraina.”, a continuat femeia

„Nu știm însă ce urmează”, a adăugat mama lui Timofi.

Pe cine a schimbat premierul Recean în Guvern

Premierul Dorin Recean a anunțat, aseară, schimbările operate în Guvern. Dar acestea par mai mult rocade decât remanieri guvernamentale, scrie jurnal.md.

Astfel, vicepremierul Vladimir Bolea a fost mutat de la MAIA la MIDR, în locul lui Andrei Spînu, care și-a depus mandatul la 11 noiembrie. În fruntea MAIA, vine antreprenoarea Ludmila Catlabuga.Schimbările au vizat și MAI. În locul lui Adrian Efros în postul de ministru a fost numită Daniela Misail-Nichitin, care a exercitat până acum funcția de secretar de stat la MAI.Noii miniștri vor depune jurământul azi, la ora 10:00.Remanieri guvernamentale au fost cerute de președinta Maia Sandu, după victoria sa recentă în alegerile prezidențiale. Ea a spus că a auzit pretențiile cetățenilor, astfel că vor fi făcute remanieri în guvern.

Criză de muncitori în agricultură: Fermierii din țară vor să aducă angajați din Asia

Problema forței de muncă este acută în agricultură. Fermierii se plâng tot mai des de lipsa muncitorilor și, în unele cazuri, rămân cu roada pe câmp, neavând cine să o strângă. Așa s-a întâmplat cu un cultivator de roșii din raionul Anenii Noi. Tone de legume au putrezit, pentru că nu a găsit oameni care să le culeagă. Cei care dețin terenuri mai mici spun că, deși cu greu, dar se descurcă. Din această cauză, tot mai mulți fermieri se gândesc să apeleze la muncitori din Asia sau Africa, scrie tv8.md.

Imaginile pe care le vedeți au fost filmate de către un fermier din satul Șerpeni, raionul Anenii Noi. Acesta s-a plâns că a rămas cu roșiile pe câmp, în luna octombrie, din cauză că nu a găsit oameni care să le culeagă. 

„Cantitatea e mai mare, deoarece noi atunci am început a le culege. Și dacă până anul ăsta noi mai dovedeam să le ducem pe piață în stare proaspătă, anul ăsta le-am pus pe combină și le-am trimis la prelucrare, la fabrica de la Orhei și de la Budești, la suc. Nu știu de ce, dar oamenii nu prea vor să vină. S-au mai făcut brigăzi și prin alte raioane, dar nu mai vor să lucreze așa cum lucrau înainte. Si mulți s-au dus peste hotare, au rămas aici numai bătrânii care nu mai pot lucra. Găseam noi anul trecut, cu un an în urmă, căram oameni tocmai de la Chiperceni, de la Orhei. Vă dați seama, în fiecare zi, rutiera venea de la Chiperceni la Șerpeni și înapoi, în fiecare zi. Și anul ăsta am mai găsit noi oameni, veneau tocmai din Molovata, din partea cealaltă, din Dubăsari, ne costa rutiera doar 4 mii pe zi, în afară de salariul pentru lucrători. În stat au rămas foarte puțini oameni care vor să lucreze încă”, spune agronomul Victor Cebotaru.

Pentru această situație, agronomul a dat vina pe politicile guvernărilor trecute și actuale.

„Cred că ăsta e totuși, lipsa forță de muncă. Asta este, așa să vorbim, rezultatul guvernărilor stângace, în toate guvernările, inclusiv a lui Recean. Oamenii mai muncitori au plecat peste hotare. Au rămas aici bugetarii și o parte mică din fermieri. Muncitorii calificați nu numai în agricultură dar și din construcții, au plecat peste hotare la muncă. Cu toate că în țară la noi, muncitorii calificați găsesc cam așa salarii ca și în unele unei țări din Europa”.

Totodată, acesta este dezamăgit de faptul că cei care mai sunt în țară nu vor să muncească eficient și, de multe ori, așteaptă să treacă ziua de lucru, indiferent dacă și-au făcut activitatea sau nu.

„Noi îi plătim 400- 450 de lei pe zi. Noi le-am propus o altă variantă, adică să îi plătim la kilogramul cules. Că un om pe zi, poate să culeagă liber 500-600 de kilograme de roșii. Și dacă le-am dat un leu șaptezeci de kilogram, le-am zis că voi puteți să faceți 600, 700, 800 de lei. Cu cât mai mult faci, cu atât mai mult primești. Și mi-au spus că nu, nu ne aranjează așa. Măcar dă-mi 4 sute, 4 sute cincizeci de lei pe zi, dar eu mă uitam cum lucrează. Mergeau zece metri și se așezau cu fundul pe căldare, să șadă în voie, pentru că ei nu vin la lucru să facă bani mulți”.

În momentul de față acesta se află în discuții cu o companie care ar putea să suplimenteze forța de muncă, cu cetățeni aduși din Asia, fiind unica soluție pe care o vede pentru a putea să-și desfășoare activitatea în continuare.

„Noi am căutat variante din țările asiatice, să aducem încoace muncitori, că de altfel nu mai este chip. Mai cu seama în legumicultură, că aici trebuie multă muncă manuală. Am găsit o firmă, care să ne aducă nouă de prin Bangladesh, să facă selectare. Care o să mai rămână în agricultură, va fi neapărată nevoie să aducă de acolo. La noi în țară ăștia bătrâni nu vor să mai lucreze, cei tineri nu au nevoie de agricultură și se duc la oraș. Pe o bună pate dintre cei de prin sate i-am deprins cu ajutoarele sociale și nu se grăbesc să vină la lucru, iar asta e o problemă mare.”

Agricultura, un domeniu afectat de seceta prelungită, boli și calamități, este vulnerabilă și la criza de muncitori. Fermierii sunt tot timpul în căutarea brațelor de muncă, pentru că nu peste tot activitatea pe câmpuri este tehnologizată. Mai puțin sunt afectați de lipsa lucrătorilor cei care dețin afaceri mai mici, pentru că se descurcă datorită rudelor și prietenilor.

Furturi în serie din automobile! Un individ, reținut de oamenii legii

Polițiștii din Drochia și Bălți au reținut un bărbat de 32 de ani, originar din stânga Nistrului, suspectat de comiterea mai multor furturi din automobile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Investigațiile desfășurate de oamenii legii au stabilit că, în perioada 2023-2024, individul ar fi comis mai multe furturi din vehicule, sustrăgând bani și alte bunuri materiale.

Oamenii legii au reținut suspectul pentru 72 de ore.

Bărbatul riscă o pedeapsă cu până la 4 ani de închisoare.

Poliția continuă investigarea cazului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și recuperarea prejudiciilor cauzate.

Nivelul fonului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova este în continuare stabil
Articolul anterior
VIDEO! Ucrainenii au aruncat în aer un vehicul al armatei ruse încărcat cu rachete termobarice
Articolul următor