Despre ospitalitatea și mărinimia moldovenilor se vorbește în SUA

Mărinimia și ospitalitatea de care dă dovadă poporul R. Moldova, care a primit deja peste 100 de mii de refugiați ucraineni, înduioșează o lume întreagă și informații despre efortul suprauman pe care îl face Chișinăul pentru a-i ajuta au trecut deja Oceanul.

Mărinimia oamenilor din R. Moldova, elogiată de un post TV din SUA

Cei de la televiziunea americană PBS au trimis un reporter în R. Moldova, care a arătat cum sunt primiți refugiații și în ce condiții locuiesc aceștia, scrie deschide.md.

Televiziunea americană descrie R. Moldova drept o țară minusculă. Cu toate acestea, spune, corespondentul special Willem Marx, o națiune fără prea multe resurse s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

În reportajul PBS sunt arătate mai multe povești ale refugiaților primiți cu brațele deschise de oamenii din R. Moldova.

Printre aceștia se numără și Elena Mostrj, care a fost nevoită să fugă din Ucraina alături de fiica sa de 5 ani și de fosta sa soacră.

Imediat ce a ajuns la Chișinău, ea s-a oferit să facă voluntariat chiar în centrul în care este cazată.Publicitate

”Cu toții încercăm să facem tot posibilul ca să ajutăm în această situație. Așa că încerc să îi ajut pe oamenii din Ucraina… Văd mulți oameni plângând, e foarte greu să vezi astfel de lucruri” spune Elena.

Aceasta a fost ajutată să găsească un loc unde să stea de Elena Bălătel, care a devenit între timp ca o mamă pentru toți refugiații adăpostiți acolo.

”Simți tot ce simt ei, totul. Trece prin tine. Încerci să îi ajuți cu tot ce poți și, la un moment dat, oricum simți: Bine, am făcut tot ce am putut, dar oricum nu e suficient” spune aceasta.

Corespondentul PBS a reușit să vorbească prin telefon și cu soțul unei refugiate. Acesta este în prezent în orașul Nikolaev, bombardat constant de invadatorii ruși. 

”-Ești fericit că soția ta este aici, în R. Moldova?-Da, foarte fericit. Am făcut asta pentru mine, acum pot să-mi protejez familia, soția și copiii. Îi sunt foarte recunoscător R. Moldova pentru că a primit cetățenii noștri” a declarat acesta.

Urmăriți reportajul integral aici.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Miliardarii ruși și-au scos la vânzare avioanele private
Articolul anterior
Polonia, Cehia și Slovenia au pregătit un plan pentru salvarea Ucrainei
Articolul următor