Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu detalii despre negocierile cu Gazprom și despre semnarea contractului de livrare a gazelor în Republica Moldova.
Astfel, ministrul spune că la Sankt Petersburg au fost semnate două documente. La finalul negocierilor au fost semnate două documente: un protocol al negocierilor și nemijlocit contractul de livrare a gazelor.
„A fost o perioadă încărcată și acum suntem la final. În aceste negocieri am avut trei obiective:
1. Să obținem cel mai bun preț posibil;
2. Să nu admitem o creștere a tarifelor achitate de cetățeni;
3. Să discutăm un contract din perspectivă comercială și să nu admitem condiționalități politice”, spune Spînu.
În protocolul semnat sunt menționate 4 aspecte și 8 decizii.
1. Părțile consideră rațional efectuarea de către partea moldovenească a unui audit independent al sumei datoriei;
2. Dat fiind faptul că Moldovagaz este o companie mixtă este rațional prelungirea relațiilor contractuale pentru livrarea ulterioară în condiții similare;
3. Partea moldovenească a menționat că implementarea pachetului energetic 3 este o obligație internațională asumată;
4. Legislația RM prevede asigurarea protejării drepturilor investitorilor.
Deciziile:
1. Pentru abordarea aspectelor din domeniul energetic, Guvernul RM va convoca în noiembrie 2021 ședința comisiei interguvernamentale moldo-ruse;
2. În cadrul comisiei partea moldovenească va propune organizarea procesului de lucru asupra tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic;
3. Părțile au convenit ca până la sfârșitul lui 2022 să fie semnată o înțelegere între Guvernul RM și Guvernul Rusiei în domeniul energetic;
4. Până la 1 mai 2022, Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriei pentru gazul livrat pentru un termen de cinci ani.
5. Până la semnarea acordului, partea moldovenească va efectua un audit al datoriei;
6. Părțile au convenit că aplicarea sancțiunilor Moldovagaz până la intrarea în vigoare a protocolului este inadmisibilă;
7. Gazprom și Moldovagaz vor prelungi pentru cinci ani contractul semnat în 2006, în condiții reciproc avantajoase;
8. Partea moldovenească va asigura în cadrul CSS luarea deciziilor pentru oferirea unor resurse financiare suplimentare pentru achitarea de către consumatori a cheltuielilor de livrare a gazelor pentru octombrie și noiembrie.
Cât vor plăti consumatorii finali?
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, anunță că prețul pe care îl va plăti Republica Moldova pentru gazul livrat din Rusia va fi de aproximativ 450 de dolari pentru luna noiembrie.
Ca să explic. Până a ajunge la un preț agreabil, tariful la gaze pentru consumatori nu va crește. În octombrie a fost un pic peste 760 de dolari.
Astfel, pentru a nu acumula datorii curente, Guvernul va veni și va ajuta consumatorii cu compensarea gazului pentru octombrie și vom analiza pentru noiembrie”, spune Andrei Spînu.
Astfel, ministrul menționează că pentru luna noiembrie, Moldova va plăti circa 450 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Pentru luna decembrie, prețul va fi de sub 400 de dolari.
Oficialul face comparație cu prețul de piață, care actualmente este de 1.089 de dolari. Spînu spune că pentru luna decembrie este prognozat un preț de 798 de dolari.
În opinia oficialului, prețul la gaz va crește cu siguranță, din două motive:
1. Am început să cumpărăm gaz la un preț mai mare, dar nu cu mai mult decât în alți ani.
2. Prețul ar putea să crească, pentru că cursul valutar a crescut.
„Însă, pentru a nu mă da în speculații, avem angajamentul că în 2-3 zile, Moldovagaz va pregăti pachetul de documente, va merge la ANRE pentru a solicita creșterea tarifului, iar Guvernul în același timp să vină cu un pachet de sprijin pentru cetățenii noștri”, spune Andrei Spînu.
Tariful nou ar urma să fie ajustat în luna noiembrie curent.
sursa: www.stiri.md