Deținătorii de patente protestează la Guvern

Deținătorii de patente protestează în aceste momente în fața Guvernului.

Aceștia sunt nemulțumiți de ultimele modificări în activitatea lor impuse de autorități.

Conform noilor modificări, comercianții nu vor mai putea activa în baza patentei de întreprinzător, începînd cu luna iulie.

Pentru a-și desfășura activitatea comercială, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a propus patentarilor să treacă la un regim fiscal simplificat, și anume la activitatea independentă. Patenta a fost un colac de salvare pentru o mare parte din cetățenii Republici Moldova, însă această măsură a fost una de scurtă durată, a declarat în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, expertul economic Grigore Vieru. În același timp, reprezentanții deținătorilor de patentă nu sînt de acord cu aceste schimbări și susțin că în acest mod s-ar încerca, de fapt, monopolizarea pieței.

Soluția oferită deținătorilor de patentă, și anume activitatea independentă, este binevenită, a precizat expertul asociat de la Centrul Expert-Grup, Grigore Vieru. Autoritățile au simplificat procedura de trecere la activitatea independentă, ca soluție alternativă care oferă mult mai multe șanse pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Titularilor de patente li s-a propus de mai multe ori să treacă la alte forme de antreprenoriat, însă aceștia nu s-au lăsat convinși. Astfel patenta a fost prelungită din an în an, adesea decizia fiind motivată politic, a adăugat analistul economic.

„A trecut timpul și economia a cunoscut alte forme de gestionare a afacerilor și patenta de întreprinzător s-a dovedit la un moment dat a fi nefastă pentru dezvoltarea socio-economică a țării. Acest tip de activitate duce la dezvoltarea economiei tenebre, evaziune fiscală și nu avem garanția produselor care sînt comercializate. Mai mult ca atît, noi am văzut încercările de a exclude patenta de întreprinzător, însă de fiecare dată aici a fost implicat politicul și aceasta a fost cedat pe motiv electoral”, a subliniat expertul economic.

De cealaltă parte, patentarii cer prelungirea activității în formula actuală, a declarat reprezentantul deținătorilor de patentă, Ruslan Verbițchi. Una dintre schimbările ce țin de activitatea independentă este deținerea aparatului de casă. Patentarii au declarat în mai multe rînduri că nu știu cum să le folosească, iar unii din ei nu au condiții necesare pentru a lucra cu asemenea aparate, potrivit lui Ruslan Verbițchi.

„Ei vor să monopolizeze practic toate piețele din orașul Chișinău și din Republica Moldova. Deținătorii de patente, în mare parte, își au activitatea în piață. Vă dați seama în cazul dat cînd vor dispărea aceste piețe ce se va întîmpla? Vor apărea hipermarket-urile mari, iar cetățenii vor fi nevoiți să cumpere marfă doar din acestea”, a declarat Ruslan Verbițchi.

Patenta de întreprinzător este în prezent utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și autovehicule. În Republica Moldova sînt înregistrați aproximativ 5000 de deținători de patente de întreprinzător. Legea cu privire la patenta de întreprinzător a fost aprobată de Parlament la sfîrșitul anilor ’90, ca o măsură temporară.

Totuși, termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei a fost prelungit de mai multe ori. Guvernul a promis ajutor financiar celor care vor accepta să-și creeze întreprinderi individuale în locul patentei. Astfel, vor fi oferite granturi nerambursabile în valoare de 10 mii lei pentru a fi cumpărate aparate de casă. De asemenea, aceștia vor fi scutiți de taxele locale, cum ar fi cele pentru amenajarea teritoriului și pentru unitățile comerciale sau prestări servicii.

Beijingul a anunțat că majorează tarifele suplimentare pentru produsele americane la 125%, față de 84%, după ce americanii au impus taxele vamale Chinei de 145%

Taxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Albă, după ce preşedintele american Donald Trump le-a crescut succesiv în ultimele zile într-o spirală de represalii comerciale reciproce între cele două ţări, relatează AFP, preluată de Agerpres.

USA and China cooperation concept. US America and China flags on chess kings on a chess board, brown wooden background. 3d illustration

Răspunsul Beijingului nu a întârziat să apară. China răspunde Americii

China a anunțat că majorează tarifele suplimentare pentru produsele americane la 125%, față de 84%.  Tarifele vor intra în vigoare începând de mâine, potrivit Ministerului chinez al Finanțelor.

Ministerul chinez al Comerțului a acuzat Washingtonul de încălcarea regulilor economice și comerciale internaționale „și a bunului simț”, în contextul în care Beijingul a majorat tarifele pentru produsele americane la 125%, relatează Sky News.

Acesta afirmă că SUA ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru „șocurile grave și turbulențele violente” cu care se confruntă piețele financiare globale. Într-o declarație, ministerul recunoaște că SUA au amânat unele tarife „sub presiunea Chinei și a altor părți”.

Dar adaugă: „Acesta este doar un mic pas simbolic și nu a schimbat natura Statelor Unite care caută interese private prin șantaj comercial”. 

„China îndeamnă Statele Unite să facă un pas mare în anularea așa-numitelor „tarife reciproce” și să își corecteze complet practicile greșite”. 

Kievul acuză militarii ruși că au executat patru soldați ucraineni care s-au predat

Autorităţile ucrainene au anunţat joi că investighează presupusa ucidere de către forţele ruse a patru soldaţi ucraineni capturaţi.

„Nu erau înarmaţi. Ieşeau dintr-o clădire distrusă cu mâinile ridicate, se predau.” Potrivit lui Dmitro Lubineţ, comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, se crede că uciderea prizonierilor de război ar fi avut loc în martie, în satul Piatîhatkî, din sudul Ucrainei. Ca şi în alte cazuri similare, suspiciunea se bazează pe o înregistrare video care a circulat pe reţelele de social media, relatează DPA, citată de digi24.ro.

„Nu erau înarmaţi. Ieşeau dintr-o clădire distrusă cu mâinile ridicate, se predau. Au fost împuşcaţi mortal pe loc”, a scris Lubineţ pe X. „Aceasta este o încălcare clară a Convenţiei de la Geneva şi o gravă crimă de război”, a adăugat el. Dmitro Lubineţ va sesiza cazul la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi la ONU pentru investigaţii, a scris acesta pe Telegram.

Acuzaţii repetate de ucidere a prizonierilor de război au fost lansate împotriva forţelor ruse. Într-un interviu de la jumătatea lunii decembrie, Lubineţ a avansat un număr de 177 de astfel de cazuri confirmate de la începutul războiului, afirmând că numărul creşte rapid.

Trump vrea să condiționeze păstrarea trupelor SUA în Europa de acceptarea tarifelor comerciale

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că nu exclude retragerea unor trupe americane staţionate în Europa, dar a sugerat că o astfel de măsură ar putea face parte din negocierile mai ample privind comerţul. 

Donald Trump a salutat decizia Uniunii Europene de a amâna aplicarea imediată a tarifelor de retorsiune după intrarea în vigoare a noilor taxe americane.

Întrebat dacă intenţionează să reducă forţele americane din Europa, Trump a răspuns: „Aş putea face asta”, dar a adăugat: „Depinde”, relatează agenţia poloneză de presă PAP, preluată de News.ro. 

Președintele american a spus că Statele Unite finanţează apărarea Europei fără a primi prea multe în schimb şi a spus că la fel de întâmplă şi cu partajarea costurilor cu Coreea de Sud.

„Ar fi un subiect de discutat care nu are legătură cu comerţul. Dar cred că are sens să facă parte din aceste discuţii comerciale. Ar fi frumos să împachetăm totul într-o singură înţelegere pentru fiecare ţară”, a declarat Trump, referindu-se la negocierile tarifare în curs.

Preşedintele a mai spus că miercuri dimineaţă a hotărât să îngheţe timp de 90 de zile tarifele mai mari anunţate pentru zeci de ţări şi a redactat ordinul „din inimă”, fără jurişti, alături de consilierii săi economici.

Trump s-a declarat, de asemenea, mulţumit de faptul că UE nu a impus imediat contratarife. Bruxelles-ul a anunţat miercuri un plan de răspuns la impunerea unor tarife americane de 25% pentru oţel şi aluminiu, dar joi a precizat că aplicarea acestui plan va fi suspendată timp de 90 de zile, după ce preşedintele Trump a anunţat, la rândul său, că amână cu 90 de zile, aplicarea taxelor „de reciprocitate”.

Doliu în țară! Maia Sandu a decretat ziua de mâine, 4 iulie, zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor de la Aeroport
Articolul anterior
Comerț cu lemne dirijat din penitenciar. Au vândut de o sumă de peste 100.000 lei. Doi deținuți, trimiși pe mâna justiției
Articolul următor
Close menu