Dezastru la Edineț. Grindina le-a distrus casele, grădinile și culturile agricole. ,,E prăpăd mare, jale mare”

Grea încercare pentru locuitorii din satul Bădragii Noi, raionul Edineț. Ploaia cu grindină care s-a abătut ieri asupra localității le-a distrus culturile agricole, dar și locuințele. Zeci de case au rămas cu geamurile sparte și acoperișurile ciuruite.

Grindina le-a distrus grădinile și casele, iar acum nu știu ce să facă

„Cât oul de găină, mare așa a fost. – Și stricăciuni? – 20 de minute de minute numai a durat, tot a fărâmat, tot ferestre uși, în partea cealaltă în general tot e fărâmat”, transmite tvn.md.

Acoperișul casei în care trăiesc soții Pleșca a fost distrus practic în totalitate de grindină. La următoare ploaie acesta va ceda, iar casa va fi inundată.

Serafima Pleșca, locuitoarea satului Bădragii Noi: „Eu nu știu ce să mai fac, nu am dormit de ieri și nu am mâncat. Este așa de rău. În căsuța asta este totul stricat, nu mai pot, eu și așa sunt bolnavă și mă pregăteam pentru operație, dar nu mă duc, nu am bani, iată trebuie să acopăr casa.”

De suferit a avut și casa părintească a poetului Vasile Romanciuc, care a rămas în grija surorii.

Zinaida Rudnic, locuitoarea satului Bădragii Noi: „Când am intrat în casă am rămas uimită și speriată. Am venit direct de la o înmormântare a unei surori de la Edineț. Am rămas trăsnită, nu pot spune alt fel. Nu m-am așteptat la așa ceva, nu demult am făcut reparație, am vopsit totul și acum nu mai știu ce să fac. Nu știu cum să fac totul la loc ca să fie cum era la început.”

Iar această femeie la ai săi 77 de ani spune că nu știe ce va mânca la iarnă, după ce ploaia cu grindină i-a nimicit tot ce avea în grădină.

„Dincolo este fasolă, dar din popșoiul ista nu se mai face nimic. Iată ochiul la acest geam este stricat. Eu încă nu am văzut așa piatră mare, mare cât oul de găină, a stat aici până seara. Am două căprițe, piatra a stat la ele până târziu.”

Iar în ograda lui Valeriu Lungu, cel mai mult a avut de suferit via și garajul. Vița de vie din fața case, era o carte de vizită a bărbatului, strugurii erau bătuți cu boabe dulci.

„Am pus mâinile în cap, e prăpăd mare, jale mare. Undeva șapte minute a plouat, nu puteai ieși afară, piatra cădea ca un ou de găină. Nici nu știai ce să faci. Da la garaj totul este distrus,  grădina este distrusă, legumele, fructele din livadă toate sunt pe jos, e mare jale.”

Primarul a trecut pe la casele oamenilor și a înregistrat pierderile pentru ca în cel mai scurt timp să vină cu un ajutor.

Boris Gîsca, primarul satului Bădragii Noi, raionul Edineț: „Mai mult de jumătate de sat este afectat, afectat grav. Să zicem că așa în proporție de 80 de procente sunt afectate și acoperișurile, nu mai zicem de grădini, de agricultură, de asta nici nu se vorbește.

Da mai tare acoperișurile, oamenii sunt disperați. Noi am făcut evaluarea și ne gândim cumva primăria, din sursele noastre să ajutăm oamenii cât de cât.”

Ploaia de ieri a afectat și satele Viișoara și Fetești din raionul Edineț. Totodată, din cauza vântului puternic între localitățile Groznița și Halahora raionul Briceni s-au probușit mai mulți copaci și au blocat traseul M5.D

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

Maia Sandu excplică ce va fi dacă moldovenii vor vota împotriva aderării la UE

În cadrul unui interviu acordat cunoscutului jurnalist Iurii Dudi, președintele Republicii Moldova a spus că visul său este ca Republica Moldova să devină cât mai curând membră a Uniunii Europene.

„Visul meu este ca Moldova să adere la UE, atunci voi dormi liniștită”, a spus șefa statului în cadrul interviului unui interviu pentru jurnalistul rus Iurie Dudi, transmite Știri.md. 

Fiind întrebată ce se va întâmpla dacă oamenii vor vota împotriva aderării la Uniunea Europeană, Maia Sandu a menționat că, potrivit sondajelor, moldovenii susțin aderarea țării noastre la UE și, practic, acest lucru nu este posibil. 

„Alegerea este a poporului. Dacă oamenii vor vota împotriva aderării, acesta lucru va însemna că procesul va stopa puțin și nu se va mișca precum se mișcă în prezent. (…) Eu consider că nu se va încheia aici, pentru că oamenii vor înțelege până la urmă că un alt drum pentru țara noastră nu este, ca noi să ne simțim în siguranță, ca să facem mult mai mult pentru țara noastră decât am făcut în ultimii 30 de ani. (…) Noi am văzut cum s-au dezvoltat țările care au devenit membre ale UE în ultimii 20 de ani. Este o diferență enormă”, a mai spus Maia Sandu. 

În cadrul unui interviu pentru Iurie Dudi, un jurnalist din Rusia, președintele Maia Sandu a vorbit despre munca sa și funcția pe care o deține.

Șefa statului a recunoscut când a plâns ultima dată, dar și care este visul său în prezent. Totodată, Maia Sandu a vorbit despre corupția din Moldova, despre democrație, dar și despre războiului din Ucraina.

Reamintim că alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, inițiate de președinta statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeași zi – pe 20 octombrie.

Guvernul va compensa integralajustarea tarifului de distribuire a ziarelor

Publicațiile periodice scrise din Republica Moldova, eligibile în procedura de distribuire a sprijinului de stat în baza criteriilor de etică și deontologie, vor fi subvenționate din bani publici. Cabinetul de miniștri a aprobat  Mecanismul de finanţare a distribuirii publicaţiilor periodice din țara noastră pentru anul 2024.

Astfel, prin intermediul acestui mecanism, se stabilește un cadru normativ transparent care asigură alocarea fondurilor pentru a compensa integral tariful de distribuire a ziarelor naționale și regionale, în limitele mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2024.  

Hotărârea a fost adoptată ca urmare a solicitărilor parvenite din partea mai multor manageri de redacții, după ajustarea, la sfârșitul anului trecut, la tarife de piață a distribuirii publicațiilor periodice și după luarea în considerare a 3 vulnerabilități, între care impactul asupra cititorilor și redacțiilor, care deja înregistrează constrângeri operaționale și de logistică dictate de costurile înalte la hârtie, servicii tipografice și resurse umane.Subvențiile vor fi oferite din bugetul de stat și vor putea fi solicitate de publicațiile naționale, regionale sau locale care vor întruni cumulativ o serie de condiții, printre acestea fiind: producerea conținutului local de interes public în proporție de cel puțin 75%, asigurarea transparenței proprietății, a redacției și a tirajului, realizată prin indicarea proprietarului/editorului, numelui redactorului-șef și numelui reporterilor, semnarea și respectarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, neangajarea politică a redacțiilor, promovarea democrației, a drepturilor omului, a luptei împotriva corupției și împotriva dezinformării. Respectarea acestor criterii va fi monitorizată periodic de către experți mediaAstfel, Guvernul, în cooperare cu organizațiile de autoreglementare în domeniul media, contribuie la susținerea și promovarea presei scrise autohtone, sprijină activitatea redacțiilor și contribuie la menținerea unor prețuri accesibile pentru cetățeni la sursele de informare de interes public din țara noastră.Costurile aferente implementării proiectului presupun cheltuieli legate de distribuirea edițiilor publicațiilor periodice prin intermediul abonamentelor poștale și sunt estimate la circa 11 milioane de lei din bugetul prevăzut pentru Ministerul Culturii.

5.183 ucraineni, din care 1.707 copii, au intrat în Republica Moldova în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Un agricultor din Florești a rămas cu 80 de tone de mere în frigider
Articolul următor