Interviu cu Diana Popa. Despre revenirea pe micile ecrane, infectarea cu Covid-19 și ce mesaje primește pe Instagram

Acum doi ani și jumătate, pe când era studentă la Jurnalism, Diana Popa a bătut la ușa TV8. La început, pentru stagiul practic, ca mai apoi să îndrăgească atât de mult această meserie și echipă, încât să nu mai vrea să plece. Într-o perioadă scurtă, a reușit să devină una dintre prezentatoarele televiziunii. Iar anul trecut, a obținut premiul „Speranța anului”, oferit de Centrul pentru Jurnalism Independent. Diana Popa vorbește în cadrul unui interviu despre revenirea pe micile ecrane.

– Cum și când a început relația ta cu televiziunea?

Totul a început în iunie 2018, atunci când TV8 era în căutarea unui reporter online. Pe atunci eram studentă în anul II, la Jurnalism, și aveam nevoie de un loc pentru stagiul practic. Am trimis CV-ul și am fost acceptată, practic fără ezitări. Mi-amintesc că venirea mea a coincis cu aniversarea unui an a televiziunii. Sper că acest moment mi-a adus noroc. Nu a trecut mult și s-a ivit ocazia să filmez un reportaj pentru televiziune. Continuarea poveștii o știți deja.

– Despre tine se poate de spus că ai crescut ca eroii buni din povești. Într-un an, ai reușit cât alții în 10 ani sau chiar deloc. Ai devenit prezentatoare cam după un an de reporterie. Ce-ți amintești despre momentul când ai zis: „Da!”?

Nici nu a fost nevoie să spun „Da!”, pentru că atunci când mi s-a propus să prezint propriul buletin de știri, bucuria mi se citea pe față. Eram mândră să aflu că mi-a fost încredințată o activitate atât de responsabilă, la doar un an de reporterie. 

– Dacă ar fi să faci o comparație între munca depusă în studio și cea din teren, care dintre acestea te solicită cel mai mult? Și care dintre ele îți este cea mai aproape de suflet?

Desigur, munca din teren presupune o mulțime de provocări și momente în care trebuie să dai dovadă de un amalgam decalități jurnalistice. Nu vreau să renunț la reporterie, pentru că doar așa pot ține mâna pe pulsul zilei, sunt la curent cu realitatea și o pot transmite, așa cum este ea, dincolo de ecrane.Dar asta nu înseamnă că în studio este mai ușor, pentru că și aici sunt multe provocări. Uneori, după o zi intensă de filmat fie la nordul țării, pe câmpuri sau în familii sărace, fie la Parlament, seara, când reflectoarele din studio sunt pe mine, simt că am parte de un „restart”.

– În pandemie, buletinul pe care îl prezentai a fost scos din grilă, după ce echipele au trecut la munca de la distanță. Dar iată că, din 11 ianuarie, revii în fața micilor ecrane pentru a prezenta buletinul de știri de la ora 17.00, la TV8. Cum sunt emoțiile de data aceasta, știind deja ce te așteaptă în studio?

Dacă buletinul pe care îl prezentam până la pandemie era o adevărată provocare, cel din noul sezon, care va începe din 11 ianuarie, vreau să devină pentru mine o ocazie de a crește profesional, de a forma o conexiune de durată cu telespectatorii. Și da, am emoții.Ca la primul buletin, de fapt.

– Cum reușești să combini ambele funcții, astfel încât cea de prezentatoare să nu o afecteze pe cea de reporteră?

De când am devenit și prezentatoare, am înțeles cu adevărat cât de prețios este timpul și cum,uneori, chiar și 10 secunde pot schimba situația. Pun modestia de pauză și spun că am talent la capitolul de time-management, pentru că fără o planificare bună nu știu cum m-aș fi descurcat. Atât reporteria, cât și prezentarea știrilor sunt două lucruri pe care le fac din toată inima și cu egală pasiune.

– Ești printre puținii reporteri care, în plină pandemie, au mers în zonele roșii din spitale. Ai relatat chiar din secțiile de Terapie Intensivă, unde sunt tratați bolnavii, infectați cu Covid-19. Cum a fost această experiență și ce ai învățat din ea?

Înțelegeam că situația este gravă, dar m-am convins și mai mult atunci am ajuns în locul unde fiecare respirație pe care o auzeam putea fi ultima pentru cineva. Este vorba de secțiile de Terapie Intensivă. Am văzut bolnavi în stare extrem de gravă, medici epuizați, dar care nu cedau. Am vorbit cu pacienți care, aparent, erau deja bine, dar care peste câteva zile au decedat. A fost o experiență extrem de dificilă, pentru că niciodată nu am simțit moartea atât de aproape.Lucrătorii medicali chiar fac minuni, iar conducerea țării ar trebui să investească mult mai mult în sistemul de sănătate.

– Recent, și tu ai luptat cu noul tip de coronavirus. Cum ai depășit momentul?

Undeva în adâncul sufletului intuiam că îmi va fi destul de greu să ocolesc Covid-19, dar speram să îl amăgesc cumva. Însă nu a fost să fie. La ai mei 22 de ani, virusul m-a atacat mult mai serios decât pe părinții mei. Cu febră înaltă și multe alte simptome greu de suportat. Deși s-a scurs mai bine de o lună de la infectare, lupta încă nu a ajuns la capăt. Dar, mă bucurcă am reușit să mă pun pe picioare, astfel încât să intru, foarte pregătită, în noul an.

– O bună parte dintre prezentatoarele tv au o activitatea intensă pe rețelele sociale. Cum e viața ta pe online și dacă diferă de cea reală?

Nu pot să mă descriu ca fiind un influencer în adevăratul sens al cuvântului, precum sunt alți prezentatori de televiziune, dar țin mult la felul cum arată de pagina mea de Instagram – dianap.tv. Vreau să-mi asigur urmăritorii căidentitatea mea de pe onlineeste aproape identică cu cea din viața reală. Tot timpul aleg să fiu sinceră cu persoanele care vor să-mi fie alături.

– Ce-ți scriu, cel mai des, cei care te urmăresc? Cum le răspunzi haterilor, bănuiesc că nu te ocolesc…

Online-ul oferă o interacțiune directă cu cei în fața cărora ieși zi de zi la televizor sau în teren. Nu mai e nevoie de a trimite scrisori, care pe vremuri, ci e suficient doar să găsești pagina de Facebook ori Instagram a prezentatorului și să-ți expui punctul de vedere. Desigur, chiar dacă depun efort maxim să îmi fac meseria cât mai corect, criticile nu mă ocolesc nici pe mine. Ce pot să spun este că, dacă sunt constructive, le citesc cu atenție. Partea frumoasă este că, cel mai des, primesc mesaje de încurajare și de apreciere, ceea ce mă ajută să fiu și mai bună!

– Revenind la munca ta de reporter, cum îți găsești eroii despre care scrii în reportajele tale?

Din păcate, trăim într-o țară în care nu trebuie să mergi departe ca să găsești un subiect bun, o problemă ce merită rezolvată sau persoane care are nevoie de ajutor. Sunt la suprafață și foarte aproape de noi. Poate fi un vecin, pe care îl vezi în fiecare dimineață stând singur pe banca din fața blocului. Ori polițistul care dirijează traficul în intersecția pe unde vii și tu spre muncă. Este foarte important să îi încurajezi pe cei care îți încredințează istoriile lor de viață, unele mai fericite, altele mai triste, dar absolut reale.

– Care este cea mai prețioasă lecție de viață pe care ai învățat-o de când ești în jurnalism?

Am învățat să fiu mai sociabilă, mai insistentă,să adresez întrebări incomode și să cer explicații de la cei care sunt în funcții de răspundere. O altă lecție bună este cea de a mă pune în locul personajelor despre care scriu. Să încerc să le înțeleg acțiunile și emoțiile. Când vorbesc cu o femeie căreia i-a ars casa, devin empatică, pentru că nimeni nu este asigurat că mâine nu va trece chiar el printr-o tragedie similară. Dacă am în fața mea un deputat, am învățat să îi fiu la nivel, să nu mă subestimez. Iar cel mai important, am învățat să nu judec pe nimeni, să tratez toți oamenii egal și să sfidez stereotipurile.

La Guvern va fi activată o Celulă de criză, „pentru a gestiona eficient orice situație de criză”

Prioritățile și măsurile necesare pentru asigurarea securității cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și gestionarea eventualelor întreruperi în furnizarea energiei electrice au fost discutate în cadrul unei ședințe de lucru, prezidată de premierul Dorin Recean cu miniștri, directorii principalelor agenții, instituții responsabile și companii energetice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.


„Ordine publică, siguranță în trafic, sprijin pentru cetățenii care revin acasă din diasporă și grijă pentru cei aflați în dificultate – sunt doar câteva din responsabilitățile instituțiilor în această perioadă”, a menționat șeful Executivului. Pentru a asigura o bună gestionare a acestor aspecte, premierul Dorin Recean a vorbit despre sarcinile autorităților pentru fiecare domeniu în parte.


Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va intensifica patrularea pe traseele publice și la evenimente festive și va gestiona traficul rutier în zonele aglomerate. Totodată, va fi monitorizată utilizarea artificiilor, iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va fi responsabil pentru prevenirea incendiilor și altor situații ce ar pune în pericol securitatea cetățenilor. În același timp, Poliția de Frontieră va colabora cu autoritățile din țările vecine pentru gestionarea fluxurilor de călători și va crește capacitatea echipelor la punctele de trecere a frontierei.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii va fi responsabil pentru pregătirea completă a infrastructurii rutiere, curățarea și întreținerea drumurilor. De asemenea, va fi asigurată funcționarea eficientă a aeroportului și fluxului de pasageri, inclusiv al cetățenilor care întâmpină călătorii.


În instituțiile școlare vor fi promovate măsuri de prevenție privind siguranța personală, în utilizarea surselor de căldură, dar și a materialelor pirotehnice. O altă măsură ține de acordarea sprijinului cetățenilor din diasporă pentru emiterea documentelor în regim de urgență, precum și a suportului necesar persoanelor aflate în dificultate și celor cu dizabilități. Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi responsabilă pentru asigurarea controlului calității produselor.


Prim-ministrul Dorin Recean s-a referit și la măsurile necesare în cazul unor eventuale deconectări de energie. În lipsa curentului electric, spitalele și unitățile medicale vor funcționa fără întrerupere, școlile vor trece la generatoare, iar autoritățile vor colabora cu operatorii de telefonie mobilă pentru a garanta conectivitatea în situații de urgență.


„Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, iar planurile de destabilizare a țării noastre nu vor reuși. Începând cu 26 decembrie, la Guvern va fi activată o Celulă de criză, pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.


Începând cu data de 16 decembrie, în Republica Moldova, a fost instituită starea de urgență. Amintim că țara noastră riscă să fie afectată grav de o criză umanitară dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, în această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni, de asemenea există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice.

Începe vacanța de iarnă a elevilor. Salvatorii vin cu recomandări

Începând cu 24 decembrie 2024 elevii instituțiilor de învățământ din țară ies în vacanța de iarnă. Tocmai în acest sens salvatorii și pompierii din Republica Moldova vin cu un șir de recomandări pentru siguranța acestora, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Oamenii care în grijă minori sunt îndemnați să-i supravegheze pe cei mici pentru a evita situațiile de risc. O atenție deosebită este acordată surselor de aprindere. Aici specialiștii atenționează că orice sursă de foc lăsată nesupravegheată în prejma celor mici poate provoca incendii, leziuni și arsuri. Maturii sunt rugați să nu lase copii de unii singuri în încăperi cu focul aprins în sobă, sau în prejma surselor de pericol. Mai mult, odată cu feeria sărbătorilor apare și riscul lansării focurilor de artificii, care sunt interzise în mânuirea celor mici. Lansarea acestora de către adolescenți și minori poate provoca arsuri, traumatisme, iar sărbătoarea poate încheia cu situații periculoase. Un pericol eminent îl reprezintă și bazinele acvatice din țară. În acest sens salvatorii îndemnă părinții să nu le permită aflarea celor mici în prejma lacurilor și iazurilor, deoarece temperaturile oscilante formează un pod de gheață instabil, care ar pute duce la prăbușirea copiilor. Aflarea celor mici în spații necunoscute de asemenea poate încheia vacanța nefast, întrucât șantierele de construcție sau spațiile forestiere nu sunt cele mai sigure locuri de joacă pentru cei mici. Pentru evitarea situațiilor de risc cu implicarea copiilor, părinții sunt îndemnați la responsabilitate maximă, dar și la comunicarea permanentă cu cei mici despre pericolele existente. În caz de situații de risc oamenii pot apela de urgență Serviciul 112.

Mesajul Maiei Sandu la Ceremonia de învestitură în funcția de Președintă a Republicii Moldova

Maia Sandu a depus astăzi jurămîntul de învestitură în funcția de Președintă a Republicii Moldova și a ținut un discurs, informează unica.md.

”Stimați cetățeni de acasă și de peste tot în lume, dragi oameni ai Moldovei,

Astăzi, revin în fața Dumneavoastră, cu recunoștință și responsabilitate deopotrivă. Mi-ați acordat încrederea pentru a continua un drum pe care l-am început împreună, acum 4 ani. Primesc acest nou mandat în primul rând cu smerenie, dar și cu determinare. 

Patru ani în urmă, am promis vremuri bune. A fost o promisiune sinceră. Însă vremurile s-au dovedit a fi dificile, de restriște. 

Moldova s-a pomenit în mijlocul unor crize regionale și globale. După pandemie a urmat creșterea prețurilor, criza energetică, șantajul cu gaze, acum – șantajul cu întuneric. 

Dar toate aceste crize pălesc în fața războiului brutal de la hotarul nostru. Un război care a alungat de acasă milioane de oameni, a afectat economia, și ne-a marcat ca oameni – am devenit martori ai unor tragedii și atrocități pe care nu le credeam posibile în vremurile noastre.    

În aceste împrejurări vitrege, noi am stat drepți, am rămas uniți, și am mers hotărâți înainte. Am reușit să păstrăm pacea și să ne apărăm democrația în fața amenințărilor externe. 

Vă mulțumesc din suflet tuturor pentru patriotism, curaj și unitate, pentru omenie și generozitate. Putem fi mândri că, în pofida greutăților, am reușit să fim de partea bună a istoriei! 

Mesajul meu de astăzi este unul optimist. 

Moldova nu este doar o țară mică cu o inimă mare, ci și o inspirație pentru alții în timpuri nesigure. Moldova stă în bătaia vântului, dar nu zboară ca o frunză, ci rezistă cu determinare, așteptând să treacă urgia. Azi însă nu vreau să vă vorbesc de așteptare, căci răbdarea voastră e deja încercată. 

Vreau să vă vorbesc despre MOLDOVA și veți vedea că fiecare literă din acest cuvânt ne spune ceva în parte. 

„M” de la Moștenirea noastră. Moldova este o țară demnă, cu cetățeni dârji, rezistenți. Și Moldova a votat, în ciuda tuturor presiunilor, pentru o direcție clară: o țară dezvoltată, o țară europeană, în care să avem mai multă siguranță și prosperitate. 

Siguranța zilei de azi și de mâine pentru noi, siguranța unui viitor mai bun pentru cei dragi nouă, încrederea în noi și în țara noastră – toate acestea mă ghidează în noul meu mandat.   

Moștenirea noastră după acest mandat este aspirația noastră: Moldova în Uniunea Europeană, în pace și bunăstare. 

Vă rog, vă invit, vă chem: împreună putem reuși. Aici nu e vorba doar de Președinte, de deputați sau de miniștri. E vorba de noi toți – oameni din Cimișlia, Călărași, Bălți, Vulcănești, Dondușeni, moldoveni din Parma, Chicago sau Berlin, de toți oamenii care iubesc Moldova. Căci da, țara contează, și trebuie să o ajutăm să reușească. Prin ea reușim și noi. 

„O” – de la optimism, energia noastră națională. Moldova, cea mai simpatică dintre țările pe care le-am văzut vreodată. Cum știi tu să zâmbești, chiar și în vremuri dificile. Îți mulțumesc pentru că treci cu mine – că trecem cu toții împreună – prin această perioadă grea cu fruntea sus. 

Eu poate nu am fost mereu un Președinte vesel, trăim în vremuri dificile, dar mi-am păstrat optimismul. Vă îndemn și pe voi să vă recâștigați optimismul, nu doar în context de sărbători, ci în fiecare zi a vieții, pentru că doar cu optimism și energie putem reuși! 

Cu optimism și energie, cum numai noi știm, vom câștiga toate bătăliile, una după alta! 

„L” – de la luptă – căci ea continuă.Moldova are un vis și îl vom apăra. Vom câștiga bătăliile rând pe rând, indiferent că vorbim de crize sau de reforme necesare. 

Integrarea europeană e calea noastră spre siguranță și bunăstare, dar să nu o credem un bilet „la clasa business spre paradis”. Nu este o soluție miraculoasă pentru toate problemele noastre. Nu vor veni francezii să ne facă justiție, danezii să ne colecteze deșeurile sau nemții să ne administreze vămile. Noi suntem stăpâni și responsabili de viața noastră, de țara noastră. 

Trebuie sa ne asumăm calea transformărilor, să o parcurgem rapid și fără ezitare. Să depunem un efort colectiv, angajat, constant, și să nu ne împiedicăm de greutăți. Să nu ne lăsăm manipulați sau influențați de propagandă. Și, foarte important, să nu ne fie frică.   

„D” – de la dezvoltare, și ce înseamnă asta pentru noi.

Dezvoltarea e pasul de la visul nostru la realitate, la un trai mai bun pentru noi și cei dragi. Ce trebuie să facă fiecare dintre noi pentru ca să ajungem acolo? 

Să contribuie la binele comun, se respecte legile țării, să nu dea mită, să nu considere statul drept grădina colhozului, ci o casă a noastră, a tuturor. Să investească în propria bunăstare și în cea a copiilor, cu respect pentru comunitate și natură. 

Să învățăm să distingem între minciună și adevăr, să ascultăm propriile instincte, care au servit până acum bine moldovenilor. Să ne învățăm cu toții lecțiile, să învățăm inclusiv din cele trăite de bunicii noștri jefuiți și deportați, ale părinților noștri care au trăit izolați de restul lumii. Când noi ne dezvoltăm și creștem ca oameni, și țara noastră crește și se dezvoltă. 

„O” – de la organizare, și organizarea va fi mai bună. 

Provocările cu care ne confruntăm sunt cele mai mari de la independență și nu avem de ales decât să ne organizăm, cu fiecare zi, mai bine. Schimbările se produc cu dificultate, ne confruntăm cu rezistență în sistem. Reforma justiției, întârziată cu câteva decenii, este anevoioasă, afectată de supărări și interese ale unor adevărate clanuri. 

Dar am făcut progrese și nu trebuie să dăm înapoi. Eu nu voi da înapoi, am mandatul dumneavoastră, al cetățenilor Moldovei, pentru a face ordine în instituții. Guvernul va avea în mine un partener serios și dedicat, dar și un critic dur în caz de performanță slabă. Ne organizăm și reușim, altfel oamenii sunt dezamăgiți și își pierd, pe bună dreptate, răbdarea.    

„V” – de la voința de a înfrunta vijelia care vine, dar pentru care ne pregătim.Faptul că vine o iarna grea nu e un secret. Dar, oameni buni, vom reuși să trecem cu bine. Am înfruntat împreună pandemia, inflația, crize de tot felul. Am fost șantajați cu gazele, acum suntem șantajați cu întunericul, nu e prima dată. Dar va învinge lumina, vom rezista. 

Pentru a scăpa de șantaj, pentru a fi liberi, trebuie să muncim, să creăm alternative, pentru prezent și viitor.  Știm de la părinții și bunicii noștri – orice lucru bine făcut înseamnă să muncești cu răbdare, cu perseverență, cu ordine și disciplină. Numai astfel vom putea construi, cu trăinicie, țara pe care ne-o dorim pentru copiii noștri, așa precum au făcut și înaintașii noștri. 

Așadar, să avem voință, și vom avea putință!  

„A” –  de la Ambiție, cu ambiție sănătoasă ne putem atinge obiectivul. Dragii mei, fără voi nu aș fi azi aici, asta mi-e foarte clar. Și simt nevoia, dincolo de recunoștință, să vă spun că sunteți mai buni decât mine și că nu aveți nevoie de o Mamă a Națiunii sau un Tată al Națiunii. 

Ca Președinte contați pe mine. O să vă ajut, o să vă sprijin, o să vă ghidez, cu smerenie și bună credință, pe măsura puterii mele și cu voința lui Dumnezeu. 

Dar voi sunteți stăpânii destinului vostru și sunteți prezentul și viitorul țării. Oameni ai țării, fiți mai buni ca mine, ca a noastră clasă politică, fiți mai buni ca voi înșivă în anii anteriori. 

Moldova crește cu Ambiție, cu ambiția noastră de a nu mai aștepta, de a nu ne speria, de a refuza să ne lăsăm dezamăgiți și descurajați. Ambiția de a lupta, indiferent de ce face statul, de crize, de probleme, ambiția de a reuși pentru voi și familiile voastre. 

Haideți să reușim împreună, haideți sa ne gândim zilnic ce putem face în plus sau mai bine, pe cine admirăm, de la cine învățăm și cu cine putem face echipă. 

Antreprenori ai țării, arătați și voi drumul spre bunăstare.

Instituții media, identificați și promovați oameni și istorii de succes. 

Societate civilă, inspirați o națiune zi de zi, așa cum ați făcut-o în acest an. 

Angajați publici, demonstrați în fiecare zi că statul este aici pentru cetățeni.

Judecători și procurori, faceți justiția pe care o așteaptă întreaga țară. 

Da, eu, Parlamentul, Guvernul vom depune toate eforturile, dar vă invit la o mare mobilizare națională, căci dacă nu ne salvăm singuri, nu ne salvează nimeni. Să avem ambiția asumării, ca oameni și ca echipă! 

La final, dragi cetățeni, va spun cu mâna pe inimă:

Am muncit cu dăruire în primul mandat și voi continua, cu și mai multă voință și energie. După 4 ani, cu smerenie pot spune că, împreună, am făcut ceva ce niciodată nu s-a făcut în 30 de ani de independență. Moldova e mai respectată ca oricând, lumea se uită la noi cu drag și interes, și ne sprijină în visul nostru. Restul depinde de noi. 

Am început sa ne eliberăm de dependența energetică, chiar dacă prețurile sunt în continuare mari, nu ne mai poate nimeni ține sub papuc. Am reușit să deschidem larg ușa spre Uniunea Europeană, ceea ce nu e puțin ca și plan și proiect de țară. Mai sunt multe de făcut, dar drumul e corect. 

Eu vă îndemn să mergem înainte cu încredere. Nu uitați ce înseamnă Moldova Noastră: Moștenire, Optimism, Luptă, Dezvoltare, Organizare, Voință și Ambiție! 

Cu Doamne ajută! Vă mulțumesc și mă înclin în fața voastră! Să ne luăm răgaz pentru a ne bucura de sărbători și să ne reapucăm de treabă cu și mai multă sârguință în 2025. Vă urez Crăciun fericit și un 2025 cât mai bun!”, se arată în mesajul publicat pe pagina Președinției.

Epidemiologi moldoveni: Ne așteaptă o explozie de cazuri noi de Coronavirus după sărbători
Articolul anterior
„Femei cu Idei” anunță lansarea celei de-a III-a ediții a programului destinat femeilor care vor să contribuie la soluționarea problemelor din comunitățile lor
Articolul următor