Din 1 aprilie intră în vigoare! Ai lăsat terenul în paragină, statul îl dă altuia

Din 1 aprilie, intră în vigoare noile prevederi ale Codului funciar, care oferă autorităților locale pârghii clare pentru a interveni în cazurile în care terenurile agricole sunt abandonate și pun în pericol culturile învecinate. Scopul noii legi este să descurajeze neglijența în utilizarea terenurilor și să protejeze interesele fermierilor activi, scrie bani.md

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dacă un teren agricol nu este întreținut corespunzător mai mult de doi ani consecutiv și este invadat de buruieni, iar acest lucru afectează vecinii, autoritățile locale pot interveni. Procesul este declanșat la sesizarea proprietarului unui teren învecinat, care se consideră prejudiciat.

Reprezentanții primăriei, împreună cu cei ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, vor verifica terenul. Dacă se constată oficial că terenul este lăsat în paragină și are o stare fitosanitară precară, primăria va transmite o somație scrisă proprietarului.

În cazul în care acesta nu este de găsit sau nu reacționează, terenul poate fi dat în arendă, temporar. Dacă există un singur vecin interesat, primăria poate încheia direct un contract cu acesta. Dacă nu, se organizează o licitație publică.

Licitațiile sunt gestionate de o comisie specială formată din angajați ai primăriei. La procedură pot participa și reprezentanți ai direcțiilor agricole sau experți independenți, cu rol consultativ. Anunțul este publicat cu cel puțin 15 zile înainte de desfășurare, în Monitorul Oficial, presa locală și la avizierul primăriei.

Câștigătorul licitației va putea începe să lucreze terenul imediat după semnarea unui act oficial de predare-primire. Durata contractului de arendă variază între un an și cinci ani și poate fi prelungită dacă ambele părți sunt de acord.Important de reținut: terenul nu este confiscat, iar proprietarul rămâne titularul legal al acestuia. Oricând dorește să revină la lucrările agricole, acesta poate recupera terenul printr-o simplă declarație scrisă. Contractul de arendă se reziliază de drept, iar banii acumulați din chirie îi revin proprietarului, cu reținerea cheltuielilor administrative suportate de primărie.

Noile măsuri introduse prin Codul funciar nu urmăresc sancționarea proprietarilor, ci asigurarea unei utilizări eficiente a terenurilor agricole și protejarea fermierilor care își întrețin gospodăriile. Într-un context marcat de crize recurente și presiuni asupra securității alimentare, statul mizează pe responsabilitate și solidaritate locală pentru a combate degradarea terenurilor și abandonul agricol.

Un tânăr moldovean de 26 de ani a făcut prăpăd pe o stradă din Cluj: Beat criță, drogat și fără permis, a lovit mai multe maşini şi a fugit de poliţie

Un tânăr de 26 de ani din Republica Moldova, care a lovit mai multe maşini în judeţul Cluj şi a evadat de la poliţie, a fost arestat preventiv. Fără permis de conducere, el avea o concentraţie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar testul pentru substanţe interzise a fost pozitiv, scrie observatornews.ro.

”În data de 30 martie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au reţinut un tânăr de 26 de ani, cetăţean din Republica Moldova, cercetat pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. În jurul orei 01:00, poliţiştii i-au făcut semnal regulamentar de oprire pe strada Oaşului din Cluj-Napoca, însă acesta nu a respectat indicaţiile şi şi-a continuat deplasarea, fiind dat în atenţia echipajelor de poliţie, întrucât anterior ar fi acroşat mai multe autoturisme în comuna Floreşti”, a transmis, luni seară, IPJ Cluj.

Potrivit poliţiştilor, autoturismul său a fost interceptat în localitatea Chinteni, iar în urma verificărilor s-a constatat că acesta nu deţinea permis de conducere şi că asigurarea obligatorie a vehiculului nu era valabilă.

”Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o alcoolemie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar la testare cu aparatul pentru consumul de substanţe psihoactive au rezultat indicii privind prezenţa acestora în organism. În acest sens, acesta a fost condus la o unitate medicală unde i-au fost recoltate probe biologice, rezultând analize pozitive atât pentru consumul de alcool, cât şi de substanţe interzise”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit poliţiştilor, în autoturism a fost descoperit un plic transparent tip ziplock, ce conţinea o substanţă alb-transparentă sub formă de pulbere, aceasta fiind sigilată şi ridicată în vederea continuării cercetărilor.

Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Românul care a câștigat peste 6 milioane de euro la Loto, joacă de peste 10 ani

Românul care a câștigat 6,34 milioane euro, echivalentul a 31.567.186,80 lei, la Loto 6/49 și-a ridicat premiul. Bărbatul este din Timișoara, are 39 de ani și joacă de peste 10 ani la loto.

„Sunteți dovada că în viață, fără să fim dependenți de jocuri de noroc, putem totuși avea o mică părticică oferită destinului a fi aleasă!”, a transmis câștigătorul.

„Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a prezentat în cursul zilei de astăzi la sediul central al Loteriei Române pentru a ridica câștigul de categoria I, obținut la tragerea Loto 6/49 din data de 30.03.2025, în valoare de 31.567.186,80 lei (peste 6,34 milioane de euro).

Timișoreanul joacă de peste 10 ani la loto, iar jocurile preferate sunt Loto 6/49 și Joker. Numerele care i-au purtat noroc au fost alese la întâmplare”, precizează Loteria Română, într-un comunicat de presă.

Fostul premier Natalia Gavrilița a ridicat de la BNM o îndemnizație de 1,2 milioane lei în 2024

Natalia Gavrilița, membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Baționale a Moldovei din 31 iulie 2023, și-a depus declarația de avere și interese personale la Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru anul trecut. Potrivit datelor indicate, fostul premier a primit, în 2024, o indemnizație de 1.221.857,98 lei de la BNM, ceea ce constitie puțin peste 100 mii lei pe lună, transmite Unimedia.md

Potrivit declarației de avere, Natalia Gavrilița a mai indicat un salariu de 64.882 lei de la organizația „„Parteneriate pentru Noua Economie”, 25.000 lei din locațiune și o bursă de 40.230 euro oferită de Robert Bosch Stiftung, în cadrul programului Richard von Weizsäcker Fellowship.

Familia Nataliei Gavrilița are în proprietate un apartament dobândit în 1997 cu o suprafață de 51 metri pătrați, în valoare de peste 275 mii lei, precum și un automobil de marca Lexus RX 350, dobândit în 2014 la un preț de 7 mii euro. La fel, Natalia Gavrilița deține dreptul de folosință a unei case de locuit care ar aparține părinților acesteia. Suprafața sau valoarea bunului nu este indicat.

Totodată, conform declarației depuse la ANI, fostul prim-ministru a declarat 6 conturi bancare în lei și valută.

Evghenia Guțul își va petrece următoarele 30 de zile după gratii
Articolul anterior
JD Vance ajunge în Groenlanda, nedorit de localnici și de oficialii danezi, într-un moment în care Trump insistă că SUA vor anexa insula
Articolul următor
Close menu