Din acest weekend, devin vizibile „ploile de stele” ale verii: Încep Delta Acvaridele

Din acest weekend devin vizibile „ploile de stele” ale verii. Încep Delta Acvaridele, care își vor atinge vârful spre finalul lunii. Sunt dublate de Perseide, din 17 iulie, descrise de NASA drept „cea mai bună ploaie de meteori a anului”, dar care își va atinge vârful la jumătatea lunii august, scrie Biziday.

Potrivit Royal Observatory Greenwich (UK), ploaia de meteoriți din Delta Acvaride a început deja din 12 iulie și poate fi observată din emisfera nordică privind cerul nopții spre sud, spre constelația Vărsătorului. Ele sunt produse de trecerea Pământului printr-un flux de pietre și praf cosmic lăsat în urmă de cometa 96P/Machholz, care orbitează o dată la cinci ani în jurul Soarelui. Intrarea particulelor (pietre de mici dimensiuni) în raza de atracție a Pământului provoacă aprinderea acestora în atmosferă.

După data de 17 iulie, când intră pe cer și Perseidele, acestea pot fi observate dinspre constelația Perseu, care, din emisfera noastră, este vizibilă spre N-NE, între miezul nopții și zori zilei. NASA le descrie ca fiind “cea mai bună ploaie de meteori a anului”.

Delta Acvaridele își vor atinge anul acesta vârful în jurul datei de 30 iulie, iar Perseidele pe 13 august, când între 50 și 100 de meteori vor putea fi văzuți pe oră.

Numărul întreprinderilor mici și mijlocii este în creștere

Numărul întreprinderilor mici și mijlocii este în creștere. Și asta e un semn tare bun.”, scrie Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

”De la 59,8 mii IMM-uri în 2021, am ajuns la 63,3 mii în 2023, ceea ce înseamnă cam peste 1.000 de întreprinderi noi în fiecare an.

Întreprinderile mici și mijlocii sunt un pilon esențial al economiei noastre. În primul rând, ele generează locuri de muncă, aici, acasă. Sunt oameni care nu au plecat peste hotare, dar continuă să dezvolte comunitățile lor.

Astăzi, în cadrul IMM-urilor activează circa 65% dintre numărul de angajați în cadrul întreprinderilor naționale – ceea ce înseamnă că 6 din 10 locuri de muncă în Republica Moldova sunt generate de ÎMM-uri.

În 2023, cele mai multe IMM-uri și-au desfășurat activitatea în domeniul comerțului, cu un total de 20,9 mii întreprinderi. În sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului – 5,7 mii, în industria prelucrătoare – 5,0 mii și în domeniul activităților profesionale, științifice și tehnice – 5,8 mii.

Spațiu de creștere mai este mult și vom continua să sprijinim IMM-urile. De aceea, am creat mai multe instrumente pentru a le da o mână de ajutor. Programul 373 a fost creat special pentru a le oferi acces rapid și simplu la finanțare, în condiții avantajoase. Avem programele de susținere ale ODA, iar mai nou am lansat Programul de sprijin al micilor producători prin care oferim finanțare și instruire.”, scrie ministrul.

UIMITOR! Germanii au învățat ”Băsmăluța”, ”Șaerul de la Răciula”, dar și alte dansuri populare vechi din R. Moldova, sub ghidarea unei coregrafe de la noi

Uimitor! Dansurile populare din Republica Moldova au ajuns să fie promovate într-o țară europeană. Germanii au învățat ritmuri populare de la noi din țară la un grandios festival local! Moldoveanca noastră, coregrafa Nicoleta Fiodorov, a fost invitată să-i învețe dansurile noastre tradiționale pe participanții Festivalului Cultural „Yiddish Summer Weimar” din orașul Weimar, informează unica.md.

Astfel, dansatori de diferite vârste, începând de la 18 ani și chiar până la 85 de ani, au avut ocazia să învețe mai multe dansuri populare de la noi, unele foarte vechi, sub ghidarea coregrafei noastre. Aceștia s-au încins în hore și, timp de cinci zile, au jucat ”Băsmăluța”, ”Șaerul de la Răciula”,”Rața de la Bogzești Telenesti”, ”Arcanul”, ”Sârba”, ”Hora fetelor”, dar și altele.

”A fost o experiență uimitoare pentru mine. Am fost emoționată să văd cum germanii au chiuit și au jucat exact cum o fac moldovenii.”, a declarat Nicoleta pentru unica.md.

Workshop-ul se va încheia cu un concert grandios pentru toți doritorii.

Nicoleta Fiodorov este coregraf, angajată a Direcției Generale Cultură și Partimoniu Cultural a municipiului Chișinău, membră a îndrăgitului Ansamblu etnofolcloric ”Crenguță de Iederă” și profesoară la un liceu din Capitală. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Universitatea Pedagogica „Ion Creanga”, dar și Universitatea de Stat din R. Moldova.

A studiat dansul și a fost mereu pasionată de dansurile populare, iar de curând este membră a unui colectiv de dansatori de la noi și chiar predă lecții individuale.

Sprijin pentru copilele de la sat! „Rețeaua Fetelor Neînfricate” sprijină peste 1.000 de adolescente din România și Republica Moldova

Fundația „Progress” anunță lansarea ediției 2024 a proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate”, care își propune să sprijine peste 1.000 de adolescente și preadolescente din România și Republica Moldova. Proiectul este prezent în 25 de județe, printre care şi Galaţi, având 73 de cluburi active în România, cu 678 de fete participante, și 73 de cluburi active în Republica Moldova, cu 621 de fete participante, scrie viața-libera.ro.

Potrivit unui comunicat primit la redacţie, „Rețeaua Fetelor Neînfricate” este destinată împuternicirii și educării a peste 1.000 de adolescente și preadolescente, pentru a le ajuta să facă față provocărilor viitorului. Proiectul abordează probleme critice precum violența verbală și anxietatea, oferindu-le tinerelor informații esențiale, prin activități educative și creative.

Proiectul se adresează tinerelor cu vârste între 10 și 16 ani şi vine ca răspuns la rezultatele unei cercetări realizate pe un lot de conveniență de peste 100 de respondente. Studiul relevă că 53% dintre aceste fete sunt victime ale violenței verbale, 39% sunt frecvent jignite sau disprețuite, iar 47% se gândesc cu îngrijorare la viitorul lor. „Rețeaua Fetelor Neînfricate” își propune să abordeze aceste probleme printr-un parcurs educațional completat cu informații esențiale, neacoperite în mod tradițional la școală.

Evenimentul de lansare a „Rețelei Fetelor Neînfricate” a avut loc pe 25 iulie 2024, la București, oferind un cadru de întâlnire și dialog între inițiatori, beneficiare și persoane relevante din spațiul public care doresc să se implice activ în susținerea fetelor neînfricate.

„«Rețeaua Fetelor Neînfricate» provoacă normele sociale cu mult curaj, iar activitățile pe care le desfășoară participantele noastre în bibliotecile publice contribuie la crearea unei imagini mai bune, mai puternice, mai asertive de sine. Știm deja că această abordare funcționează și ne dorim ca 1.300 de membre ale rețelei să se lase inspirate și să inspire generații care să contribuie la binele nostru comun”, a declarat dr. Camelia Crișan, CEO al Fundației „Progress”.

Prin sesiuni interactive, discuții inspirate și activități de networking, evenimentul a consolidat o comunitate unită și dedicată unei colaborări strânse pentru dezvoltarea unei generații de fete încrezătoare și bine pregătite pentru viitor.

Derulat prin biblioteci publice, proiectul oferă educație în domenii precum sănătatea, identitatea personală, anxietatea, comunicarea asertivă, bullyingul, discriminarea, cetățenia activă, independența financiară, meseriile viitorului, fake news și fact-checking, încălzirea globală, traficul de persoane și abuzurile sexuale asupra minorilor. Temele sunt prezentate de specialiști în domeniu sub formă de podcasturi, iar informațiile sunt consolidate prin activități creative și jocuri. La finalul programului, fetele vor organiza un eveniment civic pentru a adresa o nevoie comunitară identificată de ele.

În cadrul proiectului „Rețeaua Fetelor Neînfricate”, sunt active 73 de cluburi în România, dintre care 29 avansate și 44 începătoare, și 73 de cluburi în Moldova, toate începătoare. Patru dintre cluburile româneşti se află în judeţul Galaţi, după cum am aflat de la Monica Elena Cotei, manager de comunicare al Fundaţiei „Progress”, dintre care unul, cel din comuna Piscu, este condus de bibliotecara Ana Petrea. Numărul total de fete participante este de 678 în România (247 în cluburi avansate și 431 în cluburi începătoare) și 621 în Republica Moldova.

Reacția Kremlinului după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump
Articolul anterior
Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară
Articolul următor