Din culisele Underland Wine & Music Fest: Trupele și artiștii care vor evolua la eveniment

Trei săptămâni ne despart de unicul festival subteran din lume – Underland 2019 – Wine Carnival. Pe 23 februarie, în celebrele crame de la Cricova, pe lângă cei cinci kilometri de petreceri, te așteaptă și zece ore de muzică pentru toate vârstele și gusturile. Zeci de artiști din țări precum Italia, Spania, Germania, România, Ucraina sau Rusia vor urca pe cele trei scene ale evenimentului.

separator
Și pentru că avem un festival dedicat în proporție de 100% Dragostei, Iubirii și Amorului, și scenele pe care vor evolua muzicanții au denumiri pe măsură – Scena Pasiunii, Scena Inimii și cea Fierbinte! Ne pregătim în forță să cinstim Dragostea și Primăvara sub cea mai îmbătătoare muzică, care ne va accelera hormonii fericirii până la viteza luminii!

Vă prezentăm mai jos câteva dintre trupele străine care au cucerit oaspeții la ediția precedență și revin cu drag la Underland Fest, dar și trupe care vizitează pentru prima dată Moldova.

Porcapizza – Italia

https://youtu.be/EQebsyv-r4I

Porcapizza – pasiune pur „italiană” pentru muzică exprimată prin intermediul instrumentelor de casă. Massimo Tortella a cumpărat racheta de tenis a lui Jimi Hendrix și a transformat-o într-o chitară! Și-a făcut un set de tobe primitive dintr-o mașină de scris, iar cuțitele și lingurile mamei sale îi servesc acum ca instrumente de percuție.

Buck It – Australia

2 toboșari de bidoane, Todd James (Australia) și Klarissa Winter (Germania) și-au unit forțele pentru a face muzică din tot ceea ce, în mod normal, nu ar trebui să facă muzică. Cei doi toboșari profesioniști creează un stil muzical industrial unic folosindu-se de găleți, vase și tigăi și metale reciclate.

Sadora – Rusia

Fondatorul proiectului, Serghei Mikhailovich Sadov, este un compozitor rus și muzician renumit de pe Arbat. Sadov este compozitorul și creatorul unui instrument cu strune unic, numit „Sador”. Sadora – o combinație dintre lăută, sitarul indian și chitară. În mâinile creatorului ei, poate suna precum o harpă melodioasă. Este dificil să o mânuiești, dar Serghei este un virtuoz și cântă la 3 instrumente muzicale odată, atunci când dă concerte în cluburi și la evenimente.

Село и Люди – Rusia

Trupa „Satul și oamenii” sau cavalerii rock-ului fermier este o trupă rock din Ucraina care a fost fondată în orașul Harkov în 2002. Membrii trupei sunt participanții celui de-al treilea sezon al show-lui „Ucraina are talent”. Ideea principală, care leagă cei patru bărbați adulți într-o trupă, este ironia și dorința de a fi utili. Balalaika, acordeonul, basul, percuția sunt cheia unei lovituri directe în inimă, creier și ficatul fiecărui individ. Reteta pentru un ”rock de fermă” de succes este destul de simplă: un cântec celebru + o evoluție populară + o engleză ucraineană = ritm de dans și un ocean de bună dispoziție.

Besarabia – Spania

Cât nu ar suna de straniu, dar trio-ul Besarabia este o trupă care provine din Valencia, Spania. Amalgamul muzical pe care-l interpretează este o amestecătură de muzică din Balcani, Mediteraneeană și Klezmer (n.r. o tradiție muzicală a evreilor din Ashkenazi din Europa de Est), transformate într-un sunet folcloric revigorant. Trio-ul interpretează o combinație de aranjamente de melodii tradiționale și compoziții proprii, care își iau influența nu numai din stilurile menționate mai sus, dar și din flamenco, jazz și rap.

The Twisters – România

„The Twisters este un grup vocal alcătuit din Nicoleta Gavriliţă, Izabela Simion, Marina Alexandra Arsene, Ana Dubyk şi Roxana Ardelean, absolvente ale secţiei de jazz a Universităţii de Muzică din București. Printre influențele cvintetului se regăsesc atmosfera primelor decenii ale secolului XX, jazz-ul anilor ’50, şi song-uri ale anilor ’90. În repertoriu sunt incluse și compoziții special scrise pentru grup.”

Jam Band – Ucraina

După ce au interpretat o mulțime de ore de muzică balcanică din repertoriul lui G. Bregovic, E. Kusturica, Shantel etc., Jam Band și-au pus un scop să popularizeze muzica populară din Ucraina și Basarabia. Motto-ul lor este „Vorbește în limba muzicii și vei găsi prieteni oriunde!”. Jam Band au cântat e aceeași scenă cu Shantel, „Zdob și zdub”, Nelly Ciobanu, Ion Surucan, Riccardo Folly, Leonid Agutin, Oleg Skripka, Dzidzo și „Duke Time”.

SIAJ – Moldova

Siaj s-a fondat pe 3 decembrie 2016, la Chișinău, Moldova. Trupa se promovează cu stilul de indie alternativ rock și texte în limba română. Profilul discografic este reprezentat de un EP din 4 piese, lansat pe 23 iunie 2018.

Lista completă a artiștilor este disponibilă pe Underland.md.

Pe 23 februarie, gazda Underland 2019 – Wine Carnival, Dragobetele va avea grijă ca toți oaspeții săi să nu plece de la eveniment flămânzi, însetați sau fără vreo melodie fredonată pe buze. Vino să admiri noua infrastructură a unicului oraș subteran din lume și contribuie la dezvoltarea acestuia cu voie bună și zâmbete.

În costul biletului de 250 de lei intră:

  • Un pahar de izvar aromat la intrare;
  • Proiecții de filme mute de dragoste în cadrul cinematografului Cricova;
  • Vizită la Muzeul orașului subteran Cricova, cunoscut la nivel mondial pentru colecția sa legendară de vinuri;
  • Show spectaculos susținut de artiștii stradali, interpreți și colective muzicale din mai multe țări;
  • Participare la ateliere de creații muzicale și teatrale;
  • Accesul în toate cartierele tematice și la scenele orașului Underland;
  • Participarea la școlile de vin aflate pe teritoriul galeriilor subterane Cricova, cu degustații și sommelieri.

Copiii până la 12 ani vor avea acces gratuit la festival, iar cei mai mari vor avea acces la eveniment doar însoțiți de părinți și cu biletul de intrare.

Biletele pentru Underland 2019 – Wine Carnival pot fi achiziționate la magazinul de firmă „Cricova” (str. A.Șciusev 96), Combinatul de Vinuri „CRICOVA” S.A., Vinoteca Wine.MD (str. Pușkin 15.), cât și online pe Mticketmd și Afisha.md.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe www.underland.md

Evenimentul este organizat de PRofile Agency și Combinatul de Vinuri „Cricova”.

De azi intră în vigoare tarifele diferențiate la energia electrică pentru consumatorii care au contoare inteligente

De astăzi, consumatorii care au instalate contoare inteligente vor beneficia de tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum, transmite MOLDPRES.

Astfel, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 07.00 și 23.00 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică /ANRE/ a precizat anterior că pentru a beneficia de prețuri diferențiate pe ore de consum, nu este neapărat necesar de a instala contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță. Majoritatea contoarelor electronice moderne sunt înzestrate cu funcții de înregistrare a energiei electrice pe intervale orare. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE. Respectiv, totalul lunar de energie consumat se va separa în două părți: energia consumată în orele 7:00 – 23:00 (energia mai scumpă), și cea consumată în intervalul 23:00 – 7:00 (energia ieftină).

Potrivit datelor statistice, majoritatea întreprinderilor au deja instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Acest lucru va permite ca, odată cu introducerea acestor tarife, consumatorii industriali să-și programeze activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici.

Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare

Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul Republicii Moldova. Contoarele trebuie să fie verificate metrologic și incluse în Registrul de stat al mijloacelor de măsurare.

La procurarea contorului, cetățenii trebuie să ceară vânzătorului să confirme că contorul respectiv are posibilitatea de înregistrare a energiei electrice pentru cel puțin două intervale orare sau să studieze cu atenție specificațiile tehnice ale contorului înainte de a face achiziția. La fel, este necesar să precizați dacă există posibilitatea de reprogramare a contorului pentru alte intervale orare decât cele definite de uzina producătoare.

Care este procedura de instalare

Orice modificare legată de echipamentul de măsurare a consumatorului final se va executa doar după adresarea unei cereri operatorului de sistem la care este racordată instalația de utilizare a consumatorului.

În cazul consumatorilor noncasnici, se va concretiza în primul rând dacă contorul existent are posibilitatea înregistrării consumului pe intervale orare. Dacă da, atunci desigilarea, programarea contorului și sigilarea se vor efectua de specialiștii operatorului de sistem, consumatorul final urmând să suporte costurile legate de executarea lucrărilor respective.

Dacă contorul existent al consumatorului noncasnic nu permite înregistrarea orară, consumatorul respectiv va suporta cheltuielile pentru procurarea, programarea, desigilarea, instalarea și sigilarea contorului nou.

În cazul consumatorilor casnici este la fel necesară depunerea unei cereri în adresa operatorului de sistem, pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat.

După instalarea contorului, consumatorul urmează să solicite, prin cerere, furnizorului său de energie electrică modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate: PA și PCCOCS ar putea fi desființate

Președintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS), scrie ZdG citat de politik.md. Membrii CSS s-au întrunit în ședință la ora 13:00 și ar discuta lichidarea Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit Ziarului de Gardă, în locul celor două procuraturi s-ar vrea crearea unei noi instituții.

PCCOCS a fost creată în 2016, iar PA în 2002 în baza unui ordin al Procurorului General

Anterior, autoritățile discutau despre crearea unui Tribunal Anticorupție, care va judeca în primă instanță cauzele penale trimise în judecată de Procuratura Anticorupție, demersurile și plângerile împotriva hotărârilor și acțiunilor procurorilor și va asigura controlul judecătoresc în perioada urmăririi penale.

În martie 2023, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Argumentul șefei statului a fost că atât timp cât avem corupție în justiție, atât timp „eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van”.

Incendiu uriaș într-un depozit din Chișinău. Șapte echipaje de pompieri au intervenit la fața locului

În după-amiaza zilei de 20 ianuarie 2025, pompierii IGSU au intervenit conform nivelului sporit de intervenție pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în municipiul Chișinău, pe strada Tudor Vladimirescu 70/B, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:47. Potrivit informațiilor primite, un depozit a fost cuprins de flăcări. Pentru stingerea incendiului, la fața locului au fost trimise 7 echipe de pompieri, conform nivelului sporit de intervenție. Ajunși la destinație, angajații IGSU au stabilit că incendiul s-a produs într-o clădire cu trei nivele. Potrivit salvatorilor, focul a afectat o încăpere cu suprafața de 80 m² de la primul etaj, unde erau depozitați saci cu plastic. Nivelul sporit de intervenție nu a fost confirmat, iar în total 4 echipe de pompieri au fost implicate în procesul de stingere a incendiului.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 13:09 , incendiul fiind lichidat complet la ora13:20. Datorită intervenției eficiente a angajaților IGSU, focul nu a obținut răspândire spre etajele superioare, fiind salvată suprafața de 160 m² a depozitului.

Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior de specialiști.

Irina Rimes și Guz au lansat videoclipul la piesa ,,Prea fin, prea dulce”! Vizualizări record
Articolul anterior
Îmbracă-te cu stil! Ce poți purta în această lună
Articolul următor