Directoarea unei grădinițe, prinsă cu o avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei. Ce riscă

Directoarea unei instituții din Chișinău a fost depistată cu o avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei. Persoana supusă controlului riscă să fie decăzută din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, scrie unimedia.info.

„Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința unui director al unei instituții de stat prin care s-a stabilit o diferență substanțială, în mărime de 597 559,94 leiîntre averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de subiectul controlului și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi, pentru perioada 01.08.2016-31.12.2019.

ANI va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.

Persoana supusă controlului se decade din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pe o perioadă de 3 ani din momentul când averea va fi constatată ca fiind nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau când actul de constatare va deveni definitiv.

Numele persoanei va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. De asemenea aceasta va fi destituită din funcție în calitate de persoană a cărei avere va fi constatată în parte ca fiind nejustificată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă”, se arată în comunicatul emis de Autoritatea Națională de Integritate.

Troleibuze și autobuze decorate în spiritul sărbătorilor de iarnă, pe străzile Capitalei

Pentru al 5-lea an consecutiv, municipalitatea continuă tradiția decorării troleibuzelor și autobuzelor în spiritul sărbătorilor de iarnă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest an, numărul unităților decorate a crescut la aproximativ 60, acestea urmând să circule pe mai multe rute municipale, acoperind toate sectoarele capitalei și oferind o atmosferă festivă pentru locuitori. Troleibuzele retro, care vor putea fi admirate pe data de 1 decembrie în centrul orașului, oferind un omagiu tradiției transportului public. Troleibuzele turistice, parte a proiectului special „Cunoaște Orașul alături de Moș Crăciun,” care vor transforma fiecare călătorie într-o experiență inedită pentru copii și adulți.

37 de troleibuze clasice decorate, realizate cu sprijinul mai multor agenți economici, cărora le adresăm mulțumiri pentru contribuția esențială.

19 autobuze decorate cu luminițe și decor în spiritul sărbătorilor.

Începând cu 01.12.2024, toate unitățile de transport decorate vor circula pe străzile capitalei, transformând călătoriile zilnice într-o experiență specială.

Este ultima zi în care cetățenii mai pot solicita compensații pentru noiembrie

Astăzi este ultima zi în care mai pot fi depuse cereri pentru compensații la energia consumată în luna noiembrie. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile sunt acordate începând cu luna următoare. Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, dar compensațiile nu vor fi acordate retroactiv, transmite IPN.

În acest an autoritățile au decis să ofere compensațiile la energie sub formă monetară, nu în factură. Pot să solicite compensație toate gospodăriile încălzite cu gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete). Plățile vor ajunge pe cardul bancar al solicitantului eligibil sau la oficiile poștale.

Autoritățile nu au oferit deocamdată detalii cu privire la mărimea compensațiilor bănești. Se întâmplă în condițiile în care Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor la gazele naturale cu circa 40%. Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a spus că decizia pe care o va lua ANRE va fi examinată, vor fi făcute calculele în interiorul Guvernului și se va lua decizia cum vor fi ajutați oamenii în această iarnă.

Până acum, au fost înregistrate peste 660 de mii de cereri pentru compensații la energie. Pentru întrebări legate de procesul de depunere a cererilor, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde, la numărul: 0 8000 5000 (luni-vineri între 08.00 și 18.00 și sâmbătă între 10.00 și 16.00).

Creștinii ortodocși de stil vechi întră de azi în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi din an. Postul Crăciunului pe stil vechi începe pe 28 noiembrie. Acesta durează 40 de zile, până în data de 6 ianuarie. În această perioadă enoriașii se vor abţine de la consumarea produselor din carne, lactate, ouă, precum și de la plăcerile trupești. În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri, informează unica.md.

Postul Crăciunului nu este atât de aspru precum postul Paștelui.

În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, dar și de sărbători se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Potrivit rânduielilor bisericești, se lasă sec în seara zilei de 27 noiembrie. Însă, această dată se schimbă dacă cade miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte, adică de marți.

Postul Crăciunului se ține în cinstea Fecioarei Maria, care fugea și se ascundea de rușine că se simțea fără vină grea, cu Mântuitorul Hristos. Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.

Rugăciune de rostit în postul Crăciunului: „Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Cum ne ajutăm ficatul cu verdețuri de primăvară
Articolul anterior
Văduvele de război, copiii și părinții veteranilor de război vor primi alocații mai mari de la 1 martie
Articolul următor