Directorii și directorii adjuncți de școli vor fi aleși după un nou regulament

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat modificările la Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general și instrucțiunea cu privire la evaluarea candidaților la funcția de director al instituției de învățământ general și profesional tehnic.

Noi săli de clasă pentru o școală din Timișoara, cu bani europeni

Potrivit Ministerului Educației, aceste modificări vor asigura transparența, echitatea și obiectivitatea desfășurării concursurilor, precum și eliminarea premiselor de favorizare/defavorizare a unor candidați.

Principalele modificări

– A fost introdusă obligativitatea instruirii prealabile a membrilor Comisiei de concurs.

– A fost prevăzută publicarea în spațiul online a interviurilor pentru funcțiile de director.

– A fost interzisă completarea dosarelor de participare la concurs după expirarea termenului de depunere a acestora.

– Au fost stabilite criterii unice de evaluare a candidaților la interviu.

– Au fost introduse prevederi privind delegarea membrilor în componența Comisiei de concurs, care au menirea de a preveni intimidarea sub orice formă a celor implicați în procesul de delegare a membrilor în Comisiile de concurs și să pună pe poziție de egalitate candidații din cadrul instituției, precum și a celor din afara instituției.

– Datele statistice procesate confirmă că 57 % dintre candidați utilizează mai puțin de 20 de minute din timpul acordat pentru scrierea testului (o oră). La fel, odată cu plasarea publică a tuturor itemilor, candidații sunt încurajați să se pregătească temeinic în prealabil și au la dispoziție toată informația necesară pentru a susține cu succes proba scrisă. Pe cale de consecință, o altă modificare se referă la majorarea punctajului de promovare a probei scrise (testul) (de la 50 %+1 la 60 %), precum și majorarea numărului de itemi (de la 20 la 25) la care vor trebui să răspundă candidații la această etapă.

– În scopul desfășurării concursurilor în termene rezonabile a fost stabilită obligativitatea desfășurării etapelor 3 și 4 ale concursului în termen de cel mult 10 zile de la data testării.

– Printre stipulările nou introduse în Instrucțiunea cu privire la evaluarea candidaților se enumeră afișarea pe ecran, la expirarea timpului alocat testării sau la finalizarea rezolvării testului, a numărului de puncte acumulat de către candidat pentru răspunsurile la itemi, reușita în procente (%) și punctajul acordat pentru fiecare item (marcat cu 1, în cazul răspunsului corect și marcat cu 0, în cazul răspunsului incorect).

– Un alt element de noutate este faptul că în cazul participării la un nou concurs pentru ocuparea funcției de director al unei instituții de tipul instituției pentru care a fost promovat anterior testul, candidatul are dreptul să participe la o nouă testare, rezultatele căreia sunt definitive, iar rezultatele anterioare ale testării își pierd valabilitatea.

Modificările la Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general și Instrucțiunea cu privire la evaluarea candidaților la funcția de director al instituției de învățământ general și profesional tehnic au fost publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova din 16 septembrie 2022 și sunt aplicabile pentru concursurile anunțate începând cu data publicării.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Vești proaste pentru locuitorii din Crimeea. Nicio persoană nu mai poate părăsi peninsula. Se vorbește despre o mobilizare generală
Articolul anterior
Protest organizat de partidul Șor la Președinție. Manifestanții, aduși organizat cu autocare și autobuze
Articolul următor