Dirijorul Petre Neamțu își sărbătorește astăzi ziua de naștere

Maestrul Petre Neamțu, Artist al Poporului, prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, profesor universitar, laureat al Premiului Național, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Maestrul împlinește 72 de ani.

Dirijorul Petre Neamțu își sărbătorește ziua de naștere

Petre Neamțu s-a născut în anul 1950 la Lunga, Florești. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). În perioada 1973-1986 a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Din 1985 și până în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, transmite Moldpres.md

Petre Neamțu și-a început cariera artistică în anul 1972, în calitate de dirijor al Ansamblului de Cântec și Dans „Hora”. În 1985 a devenit conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”. Maestrul este autorul multor creații pentru orchestră, care sunt înregistrate și se păstrează în fondurile Companiei “Teleradio-Moldova”. Este, de asemenea, autorul unor manuale și culegeri de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale și instrumente solistice.  

Sub conducerea lui Petre Neamțu, Orchestra “Folclor” a efectuat turnee în mai multe țări, inclusiv în Austria, Danemarca, Germania, Nicaragua, Polonia, România, Sri Lanka și SUA. Totodată, maestrul și Orchestra “Folclor” au participat la câteva ediții ale Festivalului-Concurs național de interpretare a cântecului popular românesc “Maria Tănase” de la Craiova și la Concursul de creație și interpretare a romanței “Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Pentru contribuția de excepție la organizarea Festivalului-Concurs “Maria Tănase”, lui Petre Neamțu i-a fost acordată Diploma de Excelență a Guvernului României. 

În anul 1989, Petre Neamțu a devenit Artist Emerit al Republicii Moldova. În 1993, maestrul a fost distins cu medalia “Meritul Civic”, iar în 2000 – cu ordinul “Gloria Muncii”. În 2010, dirijorului Petre Neamțu i s-a conferit titlul onorific ”Artist al Poporului”, iar în 2021 i-a fost acordat Premiul Național, ”pentru realizări remarcabile în promovarea tezaurului folcloric și dezvoltarea domeniului muzical național”.

Primul rus proaspăt mobilizat care se predă ucrainenilor: „Nu ascultați de propagandiștii lui Putin”

Un soldat rus s-a predat forțelor ucrainene la doar câteva zile după ce a fost trimis pentru a lupta în cadrul mobilizării parțiale la nivel național a președintelui Vladimir Putin, anunță Newsweek UȘA.

Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat marți pe canalul sau Telegram o înregistrare video în care apare un soldat rus care a fost mobilizat în urmă cu cinci zile din regiunea vestică Rostov, care se învecinează cu Ucraina.

El a spus că este primul caz de predare a unui soldat mobilizat în Ucraina de la decretul lui Putin din 21 septembrie.

„Soldații brigăzii 92 au capturat un ‘soldat mobilizat’ speriat și înghețat în pădurea de lângă Kupiansk [în estul Ucrainei]. El a dezertat din unitatea sa militară și a încercat să se întoarcă în Rusia, dar s-a rătăcit”, a scris Gerascenko.

În clip, bărbatul a spus că a fost recrutat în rândurile forțelor armate ruse în baza unui contract. De asemenea, el și-a îndemnat compatrioții ruși să nu asculte propagandistii și să nu participe la războiul lui Putin împotriva Ucrainei, subliniind numărul mare de victime de partea rusă.

Rusul a spus că a fost capturat de forțele ucrainene în a treia zi de serviciu și că l-a văzut doar o singură dată pe comandantul unității sale.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe pagină să de Facebook că rușii sunt trimiși pe front fără o pregătire corespunzătoare.

Pervy Otdel, un grup juridic recent înființat de avocatul exilat pentru drepturile omului Ivan Pavlov, a informat, de asemenea, că trupele rusești mobilizate sunt trimise pe linia frontului fără a fi instruite sau fără a fi supuse unor controale de sănătate.

Grupul a publicat marți o înregistrare video cu un soldat mobilizat care spune că unitatea să a fost informată că va fi trimisă pe linia frontului fără pregătire.

„Bună ziua tuturor, va vorbește Regimentul 1 Blindat. Plecăm la Herson pe 29 septembrie. Așa că… Gândiți pentru voi înșivă. Faceți din asta ceea ce doriți. Fără antrenament la țintă, fără teorie – nimic”, a spus el.

Cu o zi mai devreme, postul de știri independent de limba rusă Mediazona a vorbit cu soția unui rezident mobilizat din Lipetsk, în vestul Rusiei, care a declarat că regimentul soțului ei a fost trimis „pe linia frontului” în Donbas după o zi de instrucție.

sursa

Explozie puternică în Rusia. Cel puţin 14 persoane au fost rănite

Cel puţin 14 persoane au fost rănite, miercuri, în urma unei explozii de muniţii în regiunea rusă Belgorod, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regiunii.

Foto cu caracter ilustrativ / Pixabay

„Din cauza unei erori umane, s-a produs o detonare de muniţii în districtul urban Valuiki. Sunt victime: 14 persoane cu răni de gravitate diferită”, a indicat Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, relatează France Presse.

În prezent, la locul exploziei acţionează servicii operative, care investighează împrejurările producerii incidentului, a mai indicat el în aceeaşi postare.

Distanţa de la Valuiki până la graniţa cu Ucraina este de 15 km.

Rușii care așteaptă zile întregi la frontiera kazahă dorm în colibe din crengi și celofan

Bărbații fug cu zecile de mii din Rusia, de teama mobilizării lui Putin. Aceștia fac cozi kilometrice la vamele cu Finlanda, Kazahstan sau Georgia, unde așteaptă zile în șir să treacă frontiera, trăind asemeni refugiaților care în anii trecuți dădeau năvală în Europa. La punctul de trecere ”Teploe” de la granița ruso-kazahă, rușii și-au făcut colibe din celofan și crengi și se încălzesc și gătesc la focuri de tabără.

Presa internațională descrie scenele de la fața locului drept o catastrofă umanitară, iar pe rușii care fug de mobilizarea lui Putin – refugiați. În timp ce unii și-au făcut colibe, alții dorm sub cer deschis. Ei gătesc și se încălzesc la foc de tabără și sunt nevoiți să-și facă nevoile prin tufișurile din apropiere. 

Potrivit unor date preliminare, în ultima săptămână, din Rusia au fugit peste 200 de mii de oameni, dintre care majoritatea sunt bărbați care pot fi mobilizați și trimiși să moară în Ucraina. 

Săptămâna trecută, Putin a anunțat că a semnat un decret privind mobilizarea a 300 de mii de bărbați pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Presa însă scrie că ar fi vorba despre 1 milion de oameni prost echipați, nemotivați și nepregătiți. 

sursa: www.deschide.md

Un copil de 5 ani, blocat de două zile într-o fântână de 32 de metri. Eforturi uriașe pentru a-l salva
Articolul anterior
Cum va arăta cel mai nou pod care va lega Republica Moldova de România
Articolul următor