Dirijorul Petre Neamțu își sărbătorește astăzi ziua de naștere

Maestrul Petre Neamțu, Artist al Poporului, prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, profesor universitar, laureat al Premiului Național, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Maestrul împlinește 72 de ani.

Dirijorul Petre Neamțu își sărbătorește ziua de naștere

Petre Neamțu s-a născut în anul 1950 la Lunga, Florești. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). În perioada 1973-1986 a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Din 1985 și până în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, transmite Moldpres.md

Petre Neamțu și-a început cariera artistică în anul 1972, în calitate de dirijor al Ansamblului de Cântec și Dans „Hora”. În 1985 a devenit conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”. Maestrul este autorul multor creații pentru orchestră, care sunt înregistrate și se păstrează în fondurile Companiei “Teleradio-Moldova”. Este, de asemenea, autorul unor manuale și culegeri de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale și instrumente solistice.  

Sub conducerea lui Petre Neamțu, Orchestra “Folclor” a efectuat turnee în mai multe țări, inclusiv în Austria, Danemarca, Germania, Nicaragua, Polonia, România, Sri Lanka și SUA. Totodată, maestrul și Orchestra “Folclor” au participat la câteva ediții ale Festivalului-Concurs național de interpretare a cântecului popular românesc “Maria Tănase” de la Craiova și la Concursul de creație și interpretare a romanței “Crizantema de Aur” de la Târgoviște. Pentru contribuția de excepție la organizarea Festivalului-Concurs “Maria Tănase”, lui Petre Neamțu i-a fost acordată Diploma de Excelență a Guvernului României. 

În anul 1989, Petre Neamțu a devenit Artist Emerit al Republicii Moldova. În 1993, maestrul a fost distins cu medalia “Meritul Civic”, iar în 2000 – cu ordinul “Gloria Muncii”. În 2010, dirijorului Petre Neamțu i s-a conferit titlul onorific ”Artist al Poporului”, iar în 2021 i-a fost acordat Premiul Național, ”pentru realizări remarcabile în promovarea tezaurului folcloric și dezvoltarea domeniului muzical național”.

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doi tineri, prinși în timp ce furau bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe o stradă din Capitală

Doi tineri de 24 de ani, din raionul Călărași, au fost reținuți după ce ar fi sustras bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe bd. Dacia din Capitală.

În urma acțiunilor speciale de investigație și de urmărire penală, polițiștii de la Botanica au stabilit că suspecții ar fi pătruns în mașini pe timp de noapte, prin spargerea geamurilor.

Reținerea bărbaților a fost posibilă cu implicarea mascaților din BPDS “Fulger”.

Suma pagubei a fost estimată la 105 000 de lei.

O parte din bunuri au fost recuperate de către polițiști și returnate victimelor.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru #furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Bănuiții sunt cercetați penal în stare de arest.

Caz revoltător! Un șofer de rută a fost depistat în stare de ebrietate avansată la volan

Un șofer de rută depistat în stare de ebrietate avansată la volan.

Ieri, în jurul orei 13:00, un șofer de autobuz de pe ruta Chișinău- Cruzești a fost depistat la volan cu 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, după ce ofițerii de patrulare au observat manevrele periculoase efectuate în trafic de către acesta.

Bărbatul de 62 de ani a fost înlăturat de la volanul mijlocului de transport, iar pasagerii au ajuns la destinație cu un alt șofer.

Cazul a fost înregistrat la Inspectoratul de Poliție Ciocana și a fost inițiată procedura de documentare.

”Reamintim că asemenea încălcare de către un conducător de autobuz este un pericol enorm pentru pasageri și ceilalți participanți în trafic.”, anunță Poliția.

Un copil de 5 ani, blocat de două zile într-o fântână de 32 de metri. Eforturi uriașe pentru a-l salva
Articolul anterior
Cum va arăta cel mai nou pod care va lega Republica Moldova de România
Articolul următor