Disperarea unei femei diagnosticate cu Covid: ,,Nimeni nu vrea să îți livreze medicamente”

O femeie care recent a fost testată pozitiv la noul coronavirus, și-a împărtășit experiența dureroasă. Aceasta susține că i-a fost extrem de frică pentru părinții ei cu care intraseră în contact, iar fiind izolată la domiciliu, farmaciile cu servicii de livrare la domiciliu i-au refuzat cererea de medicamente.

 

separator

,,În momentul în care am văzut că am rezultatul pozitiv la testul COVID-19 m-a lăsat fără cuvinte. Am fost șocată? E puțin spus, am rămas fără grai, iar în următoarele momente a apărut frica, frica nu pentru sănătatea mea dar a părinților care fusese în contact cu mine, frica pentru copiii care stau 24 din 24 în casă cu mine.

Este greu să explici ce trăiești când primești verdictul, însă cel mai greu abia urmează. Medicul de familie își spune că dacă nu ai simptome de răceală nu trebuie să administrezi nimic. Paradox, sunt infectată cu un virus care a furat viața a peste un milion de oameni, iar ca tratament nu trebuie să primești nici o pastilă, nici un tratament”, spune femeia.

Marele șoc însă vine după. Potrivit acesteia, după ce un medic i-a recomandat totuși să administreze mai multe preparate, ea a încercat să facă comandă online de medicamente.

,,Am apelat la serviciile mai multor farmacii pentru a-mi fi livrate medicamentele de care aveam nevoie. Prima întrebare care o primeam de la operatori, ați intrat în contact cu o persoană infectat cu noul Coronavirus? La auzul că ești testată pozitiv, operatorii respectuos îți spun că își cer scuze și te informează că nu pot livra medicamentele pe motiv că curierii nu sunt echipați corespunzător pentru astfel de situații. Unica soluție care ți-o oferă este să livreze medicamentele unor cunoștințe care ulterior ar putea să ți le aducă. Marea mea întrebare este și dacă în oraș ai doar părinții care sunt trecuți de 60 de ani și nu vrei să îi expui riscului? Care e problema dacă achit online medicamentele, iar curierul vine la usă, îmi lasă pachetul și mă sună să mă informeze că l-a pus lângă ușă?

Sau dacă ai fost testată, ai primit verdictul și ești izolată de lumea întreagă și supraviețuiește cum vrei și cum poți!”, a povestit indignată femeia, pentru www.noi.md.

Mai mult decât atât, în momentul în care apelezi 112 pentru a cere ajutor. Felcerii de pe ambulanță îți spun sec că din păcate nu te pot duce la un spital pentru că paturi libere nu sunt, spitalele sunt arhipline. ”Am chemat ambulanța pentru că mă simțeam rău, felcerii mi-au spus că nu au unde să mă ducă, spitalele sunt arhipline. Mi-e frică că în cazul unei complicații nu ai decât să mori acasă singură în patru pereți. Nu ai cui să îi ceri ajutor, ești infectat!”, povestește femeia.

Accident grav în apropiete de Bălți: Cinci oameni au ajuns la spital

Accident grav în apropiete de Bălți. Cinci persoane au fost transportate de urgență la spital, după ce șoferul unui Hyundai a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și s-a lovit frontal cu un Renault. Potrivit oamenilor legii, accidentul a avut loc pe data de 13 ianuarie, unimedia.info.

„Pe data de 13 ianuarie, în jurul orei 20:00, Poliția din Rîșcani a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, soldat cu persoane traumatizate.  

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști, s-a stabilit că un automobil de model „Hyundai Sonata”, condus de un bărbat de 46 de ani, având ca pasageri o tânără de 18 ani, un minor de 7 ani și un băiat de 19 ani, a derapat de pe carosabilul umed, șoferul pierzând controlul volanului. 

Vehiculul a ieșit pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu un automobil de model „Renault Megane”, condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani.  

În urma impactului, ambii șoferi și cei trei pasageri din „Hyundai Sonata” au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului”, a declarat ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Va fi discutată situația din sectorul energetic

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru marți, 14 ianuarie, la care se va discuta despre situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație, informează unica.md. 

Ulterior, Maia Sandu va susține o conferință de presă, precizează Președinția R. Moldova.

Fără telefoane în școlile din Republica Moldova

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un regulament-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, care va intra în vigoare în semestrul II al anului școlar 2024-2025. Conform noului regulament, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul orelor, cu excepția situațiilor educaționale sau de urgență, precum problemele de sănătate sau nevoia de a monitoriza starea elevilor cu dizabilități, scrie voceabasarabiei.md.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că această practică era deja aplicată în unele școli din țară, dar Ministerul a decis să adopte o reglementare oficială, ca urmare a solicitărilor venite din partea instituțiilor de învățământ.„Unele școli au implementat această practică de mai mulți ani. Cu toate acestea, am primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de învățământ de a consolida această practică printr-o reglementare legală”. a spus ministrul Dan Perciun.

Ministerul Educației și Cercetării a realizat un sondaj public cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, la care au participat 13 086 respondenți, inclusiv 28,2% – cadre didactice, 55,5% – părinți și elevi – 16,3%. Concluziile sondajului denotă faptul că utilizarea telefonului mobil în instituția de învățământ, fără anumite restricții, distrage atenția la ore și sporește dependența copilului de telefon, fapt care determină o creștere a oboselii și neliniștii, influențând sănătatea mintală a acestuia. De asemenea, Ministerul Educației a realizat un sondaj public pentru a înțelege mai bine impactul utilizării telefoanelor mobile asupra elevilor. Totodată, reglementarea urmărește și reducerea fenomenului de hărțuire cibernetică în școli, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Iana Rudkovskaia și Evgheny Pliușcenko au devenit părinți pentru a doua oară
Articolul anterior
Marea Britanie, PNUD și OMS aprovizionează Moldova cu echipamente medicale esențiale în lupta cu noul coronavirus
Articolul următor